Het onvervalste recept voor ali nazik: Turkse dip van aubergineyoghurt met vlees

© Saskia Lelieveld

Dit recept voor ali nazik komt uit het gloednieuwe kookboek Het lekkerste uit Turkije van culinair ondernemer Hilal Kayis Sungur. Lees hier stap voor stap hoe je de aubergineyoghurtdip klaarmaakt.

Dit recept is ontstaan op een van de reizen van sultan Selim. Tijdens zijn bezoek aan Antep, waar het volk allerlei lekkers voor hem maakte, vroeg hij welke eli nazik (tedere hand) dit gerecht had klaargemaakt. Hoofdingrediënten zijn yoghurt, aubergine en kalfsvlees; een onvervalst genot om te eten.

Voor 4 à 6 personen
Voor de mousse:
4 aubergines
3 tenen knoflook
500 g Turkse yoghurt
Zout en peper, naar smaak
Voor het vlees:
2 el boter
500 g mals kalfsvlees, in blokjes
1 el rodepaprikapuree
1 tl gedroogde tijm
2 tl chilivlokken (pul biber)
Zout en peper, naar smaak
30 g boter, gesmolten (optioneel)
30 g bladpeterselie (alleen de blaadjes), fijngesneden

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Prik met een vork rondom een aantal gaten in de aubergines en leg ze op een bakplaat. Rooster 30 minuten in het midden van de oven. Leg na 20 minuten de knoflook erbij en bak die mee.

2. De aubergines zijn klaar als ze beginnen te verschrompelen en de schil begint te verkleuren. Laat even afkoelen, snijd doormidden en lepel het vruchtvlees eruit.

3. Hak het vruchtvlees fijn en prak dit samen met de knoflook. Meng met de yoghurt tot een romig yoghurtmengsel en breng op smaak met peper en zout.

4. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en bak hier een paar minuten het kalfsvlees in. Voeg de rodepaprikapuree, tijm en chilivlokken toe en breng op smaak met zout en peper. Bak 10 minuten door en doe er 100 ml water bij. Breng aan de kook en kook 10 minuten op zeer laag vuur.

5. Doe de aubergineyoghurt op een bord en voeg in het midden het kalfsvlees toe. Besprenkel eventueel met wat extra gesmolten boter en werk af met peterselie.

TIP: het kalfsvlees kun je vervangen door lamsvlees of een ander stuk mals vlees naar keuze.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content