Gratin dauphinois

(c)Diane Hendrikx
Voor 6 personen
  • 1 kg aardappelen (bintjes of désirées)
  • zout
  • zwarte peper uit de molen
  • nootmuskaat
  • 1/2 liter room
  • 1/2 liter volle melk
  • 1/2 teentje look
  • 1 eetlepel olijfolie
Bereiding
  1. Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van 3 mm dik. Leg ze in een grote slakom en voeg zout, peper, muskaatnoot, melk en room toe. Meng alles goed.
  2. Verwarm de oven voor op 175°C. Snijd het teentje knoflook in de lengte in twee en wrijf ermee over de bodem en de randen van een ovenschotel. Bestrijk die schotel dan lichtjes met olie.
  3. Stort de aardappelmengeling in de schotel en plaats de gratin minstens een uur in de oven. Check tussendoor of de aardappelen gaar zijn door met een mes even in het midden te prikken.

4 VARIANTEN

Voor een meer uitgesproken smaak.

Meng een beetje droge geraspte kaas door het aardappelmengsel en leg ook bovenop de gratin een laagje kaas.

Lekker ouderwets

Voeg gebakken spekjes en niet-geschilde courgetteschijfjes bij het aardappelmengsel.

Italiaans

Doe stukjes fijngesneden rauwe prei bij het aardappelmengsel en bedek de gratin met mozzarella.

Noors

Wees iets zuiniger met het zout en voeg wat gerookte zalm aan het aardappelmengsel toe. Zo bekom je een gratin die het vooral uitstekend doet bij – al dan niet gegrilde – visgerechten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content