
Gerookte auberginepuree met knoflook, tahin en munt (Baba ganoush)
En voor de allerbeste smaak moet je de aubergines boven een open vuur roosteren tot ze gaar zijn.
En voor de allerbeste smaak moet je de aubergines boven een open vuur roosteren tot ze gaar zijn.

Voor 4-6 personen
- 2 aubergines, ca. 500 g
- 2-3 tenen knoflook, ongepeld
- 1 tl zout
- 75 g tahin (sesampasta), lekker romig opgeklopt
- 25 ml olijfolie
- 50 g labneh of dikke yoghurt
- gehakte munt
- granaatappelzaadjes
- sumak
Bereiding
1. Verhit de oven tot 200 °C/gasstand 6.
2. Prik met een vork gaatjes in de aubergines; Houd de aubergines boven een vlam van je fornuis, blijf langzaam draaien tot de schil rondom zwartgeblakerd is. Leg op een bakplaat, met de tenen knoflook erbij. Zet ca. 40 minuten in de oven, of tot ze in elkaar gezakt en heel zacht zijn. Je kunt ze eventueel ook met de tenen knoflook onder een hete grill of op de barbecue leggen tot ze zacht zijn en de schil van de aubergines licht verkoold is.
3. Snijd de aubergines in de lengte open, schep het zachte vruchtvlees in een vergiet boven een kom, gooi de schillen weg. Pel de tenen knoflook. Strooi de helft van het zout op de aubergine, roer goed, laat 15 minuten staan om het vocht eruit te laten lekken. Stort de aubergine met de zachte tenen knoflook op de plank en hak ze fijn. Giet het vocht uit de kom, doe de gehakte aubergine erin en roer de rest van het zout, de tahin en de olijfolie erdoor. Voeg de labneh toe, smeer de baba ghanoush met een lepel in de kom uit en strooi de munt, granaatappelzaadjes en sumak erover.
4. Voor de beste smaak moet je de aubergines boven open vuur roosteren tot het vruchtvlees zacht is. Leg de groenten vervolgens met de tenen knoflook in de oven tot ze gaar zijn. Een vriend van me brandt en roostert er altijd een hele ui bij, en hakt die door het mengsel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier