Fris lokaal: 12 gerechten met komkommer

Fris lokaal: 12 recepten met komkommer

Op 1 juli was het de dag van de komkommer. Mocht je de festiviteiten rond de frisse zomergroente gemist hebben: deze twaalf wereldse gerechten met de hyperlokale komkommer zijn een feest op zich.

Met de Dag van de Komkommer wil de VLAM de lokaal en duurzaam geteelde Cucumis Sativus in de kijker zetten. Al is de groente sowieso al best populair. Vorige zomer schopte ze het zowaar – dankzij de virale komkommersalade met chili-olie – tot een ware TikTok-hit. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing berekende bovendien dat elke dag meer dan een miljoen landgenoten komkommer eten, goed voor anderhalve kilo per persoon per jaar. En dat gebeurt in 63% van de gevallen gewoon thuis. Dat komt dan goed uit, want deze twaalf gerechten met komkommer bereid je simpelweg in eigen keuken, maar komen met vakantiegevoel. 

Van Italiaans tot Koreaans: 12 gerechten met komkommer

1. Panzanella met croutons van polenta

Wat zegt er meer ‘zomervakantie’ dan een frisse – en bovendien glutenvrije – Italiaanse salade met zelfgemaakte croutons van polenta, en komkommer natuurlijk. Doe er nog wat geroosterde groenten bij en je feestmaal staat er.

Naar het recept

2. Lamsspiesjes met tzatziki en platbrood

Liever niet richting laars, dan zijn deze Grieks geïnspireerde lamsspiesjes met tzatziki en gepekelde groenten een even zonnig alternatief. Marineer de spiesjes vooraf om ze lekker sappig te houden.

Naar het recept

3. Fattoush van chef Sami Tamimi

Dat de Palestijnse keuken barst van de smaak, bewijst chef en Ottolenghi-sidekick Sami Tamimi. Hij gaf een eigen draai aan de klassieke fattoush met verfrissende komkommer. Kleurrijk, crunchy en vol verse kruiden. Ook ideaal om koelkastresten op te werken.

Naar het recept

4. Thaise kipsalade met pit: laab kai

Deze pittige Thaise laab kai wordt opgefrist met komkommer, de gemalen geroosterde rijst geeft dan weer een diepe, rokerige smaak. Maak er meteen een grote hoeveelheid van, de rijst blijft fris bewaard tot twee weken goed.

Naar het recept

5. Geschroeide chilizalm met kokos-komkommersalade van Donna Hay

Bij culinair auteur Donna Hay verschijnt dit pittige zalmgerechtje met de regelmaat van de klok op tafel, een echte aanrader dus. De frisse kokos-komkommersalade dient om na te blussen, maar is ook gewoon heel lekker. 

Naar het recept

6. Gemengde salade met gefrituurde tortillarepen

Een salade hoeft niet saai te zijn, dat bewijst deze Mexicaanse ensalada. De kom vol frisse smaken wordt nog interessanter met de krokant gefrituurde tortillarepen. De dressing wil je altijd in huis hebben, maak dus zeker een à twee porties extra. 

Naar het recept

7. Gegrilde garnalen met krokante komkommer-pomelosalade

Omdat er meer is dan alleen pasta en pizzapunten: deze Italiaanse komkommersalade brengt de zuiderse zon – zonder de verzengende hitte – naar je bord. Lekker én licht.

Naar het recept

8. Platbrood met munt en look en shopska-salade

Vertrek je met de mobilhome een dezer dagen? Deze Bulgaarse salade met komkommer is een van de gerechten voor onderweg uit Camperfood & fijne plekken, het boek van foodstylist Els Sirejacob en fotograaf Bram Debaenst. 

Naar het recept

9. Moussaka met Griekse salade

De Griekse ovenschotel is intussen ook bij ons een echte klassieker. Hij is het lekkerst als je hem een dag op voorhand klaarmaakt. En vergeet het slaatje niet: het zorgt voor verfrissing op het bord.

Naar het recept

10. Snelle komkommerkimchi

Dit recept uit Onze Koreaanse keuken, het kookboek van Rejina Pyo, is een echte timesaver. “Voor momenten waarop je je koelkast opent en tot je grote ontsteltenis constateert dat er geen kimchi meer is. Deze versie is echt in een handomdraai gemaakt”, aldus de modeontwerper.

Naar het recept

11. Vegetarische rendang met zoetzure komkommer

De Indonesische stoofschotel is al even lekker met andere groenten en peulen. Ook de rijst kun je vervangen, door naan. De zoetzure komkommer is evenwel een constante, en kun je combineren met wortel, chilipeper of zwarte peper. Kortom: naar je eigen smaak.

Naar het recept

12. Miniburgers op z’n Grieks met citroenraita

Ook hamburgers geef je makkelijk een zomerse twist met deze multi-inzetbare groente. De Indiase yoghurtdip met geraspte komkommer, munt en citroenzeste geeft de Griekse miniburgers een frisse toets.

Naar het recept

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise