Straffe binnenkomer: 10 voorgerechten waar je altijd mee scoort
Sint-jakobsschelpen, een halve kreeft, fazantkroket of rillettes, een good old garnalencocktail of carpaccio classico: met deze tien bistrowaardige voorgerechten zit je altijd goed.
Staat je feestmenu verder helemaal op punt, maar ontbreekt het je aan inspiratie voor de perfecte starter? Laat die kaaskroketten links liggen: deze tien populaire voorgerechten schopten het met reden tot echte klassiekers en vallen bij iedereen in de smaak.
Lees ook: Een koud kunstje: kies dit jaar voor deze super-de-luxe koude schotel als eindejaarsmenu
10 klassieke voorgerechten
1. Garnalencocktail
Een nostalgisch voorgerecht uit grootmoeders receptenschriftje. Serveer je garnalencocktail dan ook echt zoals vroeger, in een brede champagnecoupe.
2. Gevulde sint-jakobsschelpen
De klassieker onder de klassiekers: een gevulde sint-jakobsschelp. Het is een feestgerecht dat je deels vooraf kunt klaarmaken, het staat mooi op je feestdis en het smaakt altijd.
3. Koninginnehapje
Koninginnehapje of vol-au-vent? Hoe je deze Belgische keukenklassieker ook wil noemen, één ding is zeker: als er zo’n gevulde vidé op tafel komt, is het sowieso feest.
4. Kreeft Belle-Vue
Met de extravagante kreeft Belle-Vue als voorgerecht is de sfeer meteen gezet. Sterrenchef Mathieu Vande Velde verklapt zijn recept voor deze ster uit de eighties.
5. Rillettes van fazant
Dit wildgerechtje vergt enige voorbereiding maar je krijgt er wel wat voor in de plaats: lof van je gasten over dit heerlijke voorgerecht. Plus: je maakt het een dag vooraf, dat scheelt weer wat stress tijdens je feestje.
6. Carpaccio
Een Italiaanse evergreen die het ook bij ons tot klassieker onder de voorgerechten heeft geschopt. Deze carpaccio van ossenhaas is perfect als feestelijke hors-d’oeuvre of luxe lunchgerecht.
7. Fazantenkroket
Dit recept voor fazantenkroket kregen we van topchef Michaël Vrijmoed. Fancy én feestelijk, het zou dus zonde zijn om het niet te delen.
8. Toast champignon
Een bistroklassieker die je makkelijk zelf klaarmaakt en een goede optie als er vegetariërs mee aan tafel gaan. Vervang de boter door plantaardige olie en het wordt zelfs helemaal vegan.
9. Zalmtartaar
Met zalm, mango en krab stel je een frisse zalmtartaar samen die je bij voorkeur in mooie glaasjes presenteert. Met een krabschaar erbovenop wordt het helemaal een fotogeniek voorgerecht.
10. Garnaalkroketten
Met weinig ingrediënten maak je zelf de beste garnaalkroketten: krokante korst, smeuïg vanbinnen. Pel zelf je verse garnalen voor het smakelijkste resultaat.
Meer feestelijke recepten:
– Kerst bij oma: 14 klassiekers
– Niet mis op de feestdis: 30 recepten met kreeft
– Ferme feestvogel: 30 recepten met kalkoen (en de restjes)
– Eindigen op een hoogtepunt: 60 recepten voor desserts
– De perfecte partystarter: 60 ideeën voor hapjes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier