Straffe binnenkomer: 10 voorgerechten waar je altijd mee scoort

feestelijke voorgerechten waar je altijd mee scoort

Sint-jakobsschelpen, een halve kreeft, fazantkroket of rillettes, een good old garnalencocktail of carpaccio classico: met deze tien bistrowaardige voorgerechten zit je altijd goed.

Staat je feestmenu verder helemaal op punt, maar ontbreekt het je aan inspiratie voor de perfecte starter? Laat die kaaskroketten links liggen: deze tien populaire voorgerechten schopten het met reden tot echte klassiekers en vallen bij iedereen in de smaak.

Lees ook:  Een koud kunstje: kies dit jaar voor deze super-de-luxe koude schotel als eindejaarsmenu

10 klassieke voorgerechten

1. Garnalencocktail

Een nostalgisch voorgerecht uit grootmoeders receptenschriftje. Serveer je garnalencocktail dan ook echt zoals vroeger, in een brede champagnecoupe.

Naar het recept

2. Gevulde sint-jakobsschelpen

De klassieker onder de klassiekers: een gevulde sint-jakobsschelp. Het is een feestgerecht dat je deels vooraf kunt klaarmaken, het staat mooi op je feestdis en het smaakt altijd.

Naar het recept

3. Koninginnehapje

Koninginnehapje of vol-au-vent? Hoe je deze Belgische keukenklassieker ook wil noemen, één ding is zeker: als er zo’n gevulde vidé op tafel komt, is het sowieso feest.

Naar het recept

4. Kreeft Belle-Vue

Met de extravagante kreeft Belle-Vue als voorgerecht is de sfeer meteen gezet. Sterrenchef Mathieu Vande Velde verklapt zijn recept voor deze ster uit de eighties.

Naar het recept

5. Rillettes van fazant

Dit wildgerechtje vergt enige voorbereiding maar je krijgt er wel wat voor in de plaats: lof van je gasten over dit heerlijke voorgerecht. Plus: je maakt het een dag vooraf, dat scheelt weer wat stress tijdens je feestje.

Naar het recept

6. Carpaccio

Een Italiaanse evergreen die het ook bij ons tot klassieker onder de voorgerechten heeft geschopt. Deze carpaccio van ossenhaas is perfect als feestelijke hors-d’oeuvre of luxe lunchgerecht.

Naar het recept

7. Fazantenkroket

Dit recept voor fazantenkroket kregen we van topchef Michaël Vrijmoed. Fancy én feestelijk, het zou dus zonde zijn om het niet te delen.

Naar het recept

8. Toast champignon

Een bistroklassieker die je makkelijk zelf klaarmaakt en een goede optie als er vegetariërs mee aan tafel gaan. Vervang de boter door plantaardige olie en het wordt zelfs helemaal vegan.

Naar het recept

9. Zalmtartaar

Met zalm, mango en krab stel je een frisse zalmtartaar samen die je bij voorkeur in mooie glaasjes presenteert. Met een krabschaar erbovenop wordt het helemaal een fotogeniek voorgerecht.

Naar het recept

10. Garnaalkroketten

Met weinig ingrediënten maak je zelf de beste garnaalkroketten: krokante korst, smeuïg vanbinnen. Pel zelf je verse garnalen voor het smakelijkste resultaat.

Naar het recept

Meer feestelijke recepten:
– Kerst bij oma: 14 klassiekers 
– Niet mis op de feestdis: 30 recepten met kreeft 
– Ferme feestvogel: 30 recepten met kalkoen (en de restjes)  
– Eindigen op een hoogtepunt: 60 recepten voor desserts 
– De perfecte partystarter: 60 ideeën voor hapjes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content