Calzone met artisjokken en gorgonzola

© Getty
Deeg
  • 20 g verse gist
  • 1 tl zout
  • 400 g wit broodmeel
  • olijfolie
  • gedroogde oregano
Vulling
  • 1 potje artisjokken op olie (280 g)
  • 1 bol mozzarella
  • 1 bakje gemarineerde tomaten
  • 75 g ontpitte groene olijven
  • 150 g gorgonzola
  • 4 el fijngehakt basilicum
  • 2 el fijngehakte bladpeterselie
  • zout en zwarte peper
Bereiding
  1. Verkruimel de gist in een kommetje met 2,5 dl lauw water Roer en laat 10 minuten rusten tot de gist begint te schuimen. Voeg het zout en 1/3 van de bloem toe, en roer tot een homogene massa. Leg het deeg op een met meel bestoven werkvlak en kneed beetje bij beetje de rest van het meel erdoor. Kneed het deeg nog een tiental minuten. Doe het dan in een ingevette kom en leg er een vochtige doek over. Laat het deeg op een warme plaats rusten tot het verdubbeld is in volume.
  2. Bereid intussen de vulling: snij de mozzarella in kleine stukjes, de tomaten in reepjes, de olijven in ringetjes en verkruimel de gorgonzola. Meng alle ingrediënten en voeg de kruiden toe. Kruid met zout en peper.
  3. Verwarm de oven voor op 250°C.
  4. Duw het deeg in met de hand om de lucht eruit te laten en kneed het nogmaals kort (2 minuten). Verdeel het deeg in vier en rek elk deel uit tot een cirkel van een 1/2 cm dik.
  5. Verdeel de vulling over de helften van de vier deegcirkels, maar laat een rand van 2 cm vrij. Vouw de andere deeghelften over de vulling en knijp de randen dicht. Leg de calzone op een ingevette en met bloem bestoven bakplaat, bestrijk ze met olijfolie en besprenkel met oregano.
  6. Bak de calzone 10 à 15 minuten tot hij goudbruin en knapperig is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content