Barigoule van zomergroenten
-
Moeilijkheid
Zeer gemakkelijk
Barigoule is een typisch gerecht met zomergroenten uit de Provence, simpel maar overheerlijk, schitterend in z’n eenvoud.
Voor 4 personen
- 24 witte asperges
- 8 lente-uitjes
- 8 kleine, witte uitjes
- 8 baby-artisjokken
- 4 jonge wortelen
- 150 g shiitakes
- 8 el olijfolie
- 8 el droge witte wijn
- het sap van 1/2 citroen
- 1 takje bonenkruid
- 1 takje tijm
- 3 teentjes knoflook
- 12 blaadjes basilicum
- peper en zout
Bereiding
- Verwarm een scheut olijfolie in een pan en voeg de in plakjes gesneden wortel en de witte uitjes toe.
- Bruin de uitjes op zacht vuur. Twee teentjes geperste knoflook, tijm en bonenkruid, een met een weinig zout en laat alles onder deksel een kwartiertje sudderen.
- Bereid ondertussen een smeuïg mengsel van drie eetlepels olijfolie, een gekneusd teentje knoflook, peper en gehakte basilicum.
- Verwijder de eerste twee rijen bladeren van de artisjok en snijd de puntjes af. Kort de stengel in en schil de groente met een dunschiller.
- De artisjokken in de lengte doormidden snijden en de helften kort weken in water met citroensap. Schil de asperges, snijd de houterige delen af en snijd de groente in stukken.
- Pel de lente-uitjes en gebruik slechts een 8-tal centimeter van het witte gedeelte. Maak de paddestoelen schoon.
- Doe de artisjokken en de lente-uitjes in de pan met de wortel en witte uitjes en laat de groenten een tiental minuten meesudderen op zacht vuur.
- Doe dan de asperges in de pan en laat alles nog zo’n tien minuten koken. Bak de paddestoelen in olijfolie op groot vuur.
- Kruid met peper en zout. Laat uitlekken. Controleer of alle groenten gaar zijn en voeg de paddestoelen toe. Verdeel de groenten over vier warme borden.
- Meng het stoofvocht met het smeuïg mengsel van basilicum, knoflook en olijfolie. Kruid de saus en giet uit over de groenten. Versier met verse tuinkruiden.
Bereidingstijd: 40 minuten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier