Aubergine met chilipeper en sojasaus

Aubergine, chilipeper, sojasaus, p. 65

Een recept van de bekroonde kookboekenschrijver Nigel Slater.

Een recept van de bekroonde kookboekenschrijver Nigel Slater.

Voor 2 personen

  • 1 ei
  • 4 eetlepels ijswater
  • 2 eetlepels bloem
  • 30 g bruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels chilipasta
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 400 g aubergines
  • 250 ml zonnebloem-, arachide- of plantaardige olie
  • enkele korianderblaadjes
  • een kleine, pittige rode chilipeper

Bereiding

1. Klop in een kom het ei met water en bloem door elkaar. Voeg een beetje zout toe en zet het mengsel opzij.

2. Doe de basterdsuiker in een pan met de azijn, sojasaus en chilipasta. Breng aan de kook, neem de pan van het vuur en zet hem opzij.

3. Strooi het sesamzaad in een kleine, droge koekenpan en rooster het op halfhoog vuur tot het geurt en walnootbruin is. Neem de pan van het vuur.

4. Snijd elke aubergine over de lengte doormidden en snijd elke helft in zes delen. Verhit de olie in een kleine, diepe pan, dompel als de olie heet is de stukken aubergine in het beslag en laat ze rustig in de olie glijden. Bak ze vijf minuten tot de korst krokant en het auberginevlees zacht als marshmallow is.

5. Laat elk stuk aubergine kort op keukenpapier uitlekken, besprenkel de stukken met chilisaus en bestrooi met wat sesamzaad. Serveer de aubergines met koriander voor de liefhebbers en misschien een vliesdun reepje chilipeper.

Tips:

Ik gebruik voor dit gerecht kleine aubergines, ter grootte van een eendenei. Ze zijn te vinden in Midden-Oosterse en Aziatische supermarkten.

De temperatuur van de olie is hier heel belangrijk. Die moet heet genoeg zijn om dun beslag te laten stollen, maar niet zo heet dat het beslag verbrandt voor de aubergines gaar zijn. Rond 160 °C is prima.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content