Appeltaart met calvadosroomijs
24-10-2017, 10:54
Bijgewerkt op: 11-08-2024, 10:00
Hou je van gebak? Hou je van ijs? Appeltaart met calvadosroomijs combineert het beste van twee werelden.
Voor 1 taart (24 cm doorsnede)
IJs (1 liter)
- 300 ml room
- 700 ml volle melk
- 8 eierdooiers
- 75 g fijne suiker
- 75 g honing
- 3 eetlepels mager melkpoeder
- 4 eetlepels calvados
Deeg
- 315 g bloem
- 1 eetlepel rietsuiker
- 1 theelepel zout
- 225 g koude boter
- 120 ml koud water
Topping
- 60 g boter
- 95 g bloem
- 3 eetlepels suiker
- 3 eetlepels bruine suiker
- 1/4 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel zout
- 1 theelepel bakpoeder
Vulling
- 2,5 kg appels (type Cox)
- 1 eetlepel citroensap
- 200 g suiker
- 30 g bloem
- 1 theelepel kaneel
- 1/4 theelepels nootmuskaat
- Zout
Bereiding
- Maak het ijs. Verwarm de room met de melk in een steelpan tot er luchtbellen aan de rand van de pan verschijnen. Klop de eierdooiers met de suiker, de honing en het melkpoeder in een vuurvaste kom tot een licht en luchtig mengsel. Giet de melk al roerend bij het eierdooiermengsel. Giet het terug in de steelpan en zet op een zacht vuur. Blijf 10 minuten roeren. Zet een suikerthermometer in de pan zodra er schuim wordt gevormd. Blijf roeren tot de temperatuur 75 °C aangeeft. Let op dat het niet warmer wordt, anders gaat het schiften. Roer de calvados onder het mengsel, schep het in een wijde kom, laat het afkoelen en zet het nog 30 minuten in de koelkast. Draai het mengsel af in de ijsmachine.
- Maak vervolgens het deeg. Meng de bloem met de suiker en het zout en kneed er met je vingers de boter door. Kneed er het water door tot een homogeen deeg. Rol het deeg tot een bal, wikkel het in plasticfolie en laat het minstens 1 uur rusten in de koelkast.
- Maak dan de topping. Smelt de boter. Zeef de bloem en meng ze met de rest van de ingredienten.
- Maak tot slot de vulling. Verwijder het klokhuis van de appels en snijd ze in kleine blokjes. Besprenkel ze met het citroensap. Meng de suiker met de bloem, de kaneel, de nootmuskaat en een snuifje zout en strooi het mengsel over de appels.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal het deeg uit de koelkast en laat het even rusten. Bestrijk de taartvorm met boter en bestrooi hem met bloem Bestrooi het werkvlak met bloem. Rol het deeg uit en leg het in de taartvorm. Verdeel er de appelstukjes over en werk af met de topping.
- Zet de taart 40 tot 50 minuten in de oven. Let op dat de topping niet te donker wordt. Haal de taart uit de oven en dien op met een bolletje ijs.
Uit: Het Grote Appelboek – Els Debremaeker (M Books).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier