Pascale Naessens betwist dat brood broodnodig is: ‘jodium zit niet van nature in brood’

© Facebook

Pascale Naessens geeft de ‘boterhammenprof’ wederwoord. Volgens de Nederlandse hoogleraar interne geneeskunde Robin Peeters is minder brood eten gevaarlijk voor de gezondheid. ‘Foute informatie,’ zegt Naessens. ‘Jodium kan je evengoed uit andere voeding halen.’

Hoogleraar Peeters raadt aan om meer brood te eten zo het jodiumgehalte op peil te houden. ‘Nu we een steeds duidelijker trend zien om minder brood te eten, ligt een jodiumtekort op de loer. Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind. Hier maak ik mij grote zorgen over’, stelt Peeters.

Perfecte jodiumwaarden

Wat veel mensen onthouden van dit nieuwsbericht is dat ze meer brood moeten eten. De kookboeken van Pascale Naessens raden net af om te veel brood te eten. Ze geeft tips voor andere, gebalanceerde ontbijten met onder meer veel fruit. ‘Ik kan de professor geruststellen: mijn jodiumwaarden zijn perfect, zónder boterhammen’, schrijft Naessens als reactie op Peeters.

Misleidende informatie

De Vlaamse kokkin vraagt zich af waarom de hoogleraar niet wijst op andere bronnen van jodium, in plaats van brood aan te bevelen. ‘Het zou beter zijn om de mensen te informeren over de natuurlijke bronnen van jodium, zoals alles wat uit de zee komt: vis, schaaldieren, zeewier of zeeplanten. Ik lees dat hoogleraar Peeters zich zorgen maakt over al die jonge meisjes die nu havermout en fruit eten in plaats van brood. Denkt professor Peeters dan werkelijk dat die meisjes ’s middags worst met frieten eten? Nee, zij eten salades met zeewier en smoothies met spirulina. Mensen adviseren om brood te eten omdat ze anders een tekort aan jodium zullen krijgen, maakt hen niet alleen afhankelijk van de voedingsindustrie, meer nog: het houdt hen vooral dom.’ Ook in eieren en kaas zit jodium. Niet zoveel als in bakkersbrood, maar mits een evenwichtige voeding, krijg je toch genoeg binnen.

Toegevoegd versus natuurlijk

Brood gezond noemen omwille van de toegevoegde jodium vindt Naessens absurd. ‘Aan brood, meer bepaald aan het bakkerszout, wordt al een aantal jaren artificieel jodium toegevoegd om tekorten bij de bevolking te voorkomen. Maar de vraag is: als ik jodium toevoeg aan Snickers, maakt dat die Snickers dan gezond?’ Naessens besluit met de volgende gevleugelde woorden: ‘Sinds ik geen brood meer eet, heb ik geen last meer van verstoppingen. Ik hoef u niet te vertellen dat iedere dag een toiletbezoek een mens bijzonder gelukkig maakt.’

Beschikbaar voor iedereen

Volgens Daniël Langmans is brood met toegevoegde jodium net zo’n goed idee omdat iedereen, ook gezinenn met een laag inkomen, op die manier voldoende jodium binnenkrijgen. ‘Het wordt vandaag aanbevolen twee à drie keer per week ‘zeeproducten’ als zeevis of zeevruchten te eten. De haalbaarheid bij doorsnee (laat staan kansarme) gezinnen is beperkt en een van de redenen waarom jodium via brood wordt toegevoegd,’ schrijft hij in een opiniestuk voor De Standaard.

Lees de brief van Pascale Naessens hier.

In een opiniestuk voor De Standaard dient Daniël Langmans Pascale Naessens van antwoord.

Ook Vigez, het expertisecentrum voor gezondheidspromotie en ziektepreventie, is het niet eens met Pascale Naessens.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content