Lentefrisse desserts met fruit in de hoofdrol
Wat wij hebben tegen chocolademousse en pannenkoeken? Absoluut niets, maar in de lente kan het gerust iets lichter. Met deze desserts sluit je een maaltijd af in stijl en op het ritme van het seizoen.
Als we snel zeggen, bedoelen we ook snel. Dit sorbet maak je in een handomdraai, zeker als je diepgevroren frambozen gebruikt. De vanillemascarpone maakt van dit dessert een royale traktatie.
Wie ooit een klein struikje citroenmelisse in zijn tuin heeft gezet, is blij met elk recept dat zich aandient met deze woekeraar in. Samen met de citroencrème krijg je een zalig zuurzoet gebakje.
De lente, het seizoen van de rabarber. Eens hij begint te groeien, is er geen houden meer aan en dan heb je beter wat recepten achter de hand om de stengels in te verwerken. Deze klassieke cake valt op door zijn krokant kruimellaagje.
De vlier staat volop in bloei: hoog tijd om te gaan wildplukken! De zoet smakende bloesems lenen zich niet alleen prima om limonades mee te maken, ze heffen ook deze Italiaanse klassieker naar een floraal niveau.
Leg je een kruidentuintje aan en twijfel je over welke variant van tijm je moet kiezen? Geef het stevige citroentijm dan zeker een kans. De geur alleen al is goddelijk, en samen met zuur en zoet is het kruid een absolute droom.
Dit taartje ziet er dan wel erg verfijnd uit, het is razend eenvoudig om te maken. Eens je aardbeien gemarineerd zijn (wat diep in het seizoen zelfs amper nog hoeft omdat ze dan zelf al zo barsten van de smaak), hoef je enkel nog mooi uitziende stapeltjes te maken.
Het zurige van rabarber smeekt er bijna om geblust te worden met iets vettig. Daar zorgt de slagroom in dit gemakkelijke dessertglaasje met plezier voor. Een gemakkelijk picknickrecept!
Aan deze taartjes heb je iets meer werk, maar geef toe: zien ze er niet uit alsof ze het waard zijn? Deze zien wij al helemaal staan op het dessertenbuffet van jouw volgend tuinfeest.
Ook deze goed gevulde ‘koekjes’ zien eruit alsof ze rechtstreeks van op een luisterrijk dessertenbuffet komen. Als je geen bloedsinaasappel meer kan vinden, lukt het ook wel met een gewone, of met (wat aangezoete) roze pompelmoes.
Dit erg gemakkelijke dessertje krijgt een extra touch door de toef meringue. Het levende bewijs van hoe het niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn om te smaken.
Wat meer werk heb je aan deze millefeuille. Je moet niet alleen het zanddeeg, maar ook de sinaasappelgelei en de vlierbloesemcrème maken en bovendien is ook het assembleren nog een werkje. Maar we zouden het niet meegeven als het niet de moeite zou zijn.
Alleen al voor de kleur zouden we deze dessertsoep maken. Maak hem wel goed op voorhand, zodat je hem ijskoud kan serveren op een warme dag. Na deze friszure afsluiter kan je er weer even tegenaan voor een langgerekte terrasjesavond.
Uiteraard konden ijsjes niet ontbreken in dit lijstje. Een gouden tip: maak ze meteen na het lezen van dit stuk en steek ze alvast in je vriezer. Wedden dat je er ons dankbaar voor gaat zijn op het moment dat je er een homemade ijsje uit kan halen?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier