Lekker licht: Dit recept uit het kookboek van Seppe Nobels

De jonge Antwerpse chef Seppe Nobels maakte in zijn restaurant ‘Graanmarkt 13’ de switch van gesofisticeerde gastronomie naar ‘licht en gezond’. Probeer dit recept voor een lekker lichte maaltijd, ideaal na de feestdagen.

In januari wordt het startschot gegeven om de goede voornemens, gemaakt bij de jaarwissel, in de praktijk om te zetten. De kilo’s die erbij kwamen tijdens de feestdagen wegspelen én gezonder eten staan voor velen bovenaan de lijst. Dat kan bijvoorbeeld met dit gerecht uit het recente boek van de jonge Antwerpse kok Seppe Nobels, ‘beste Vlaamse groentechef 2015’, waarin hij zeventien groenten voorstelt met telkens vier recepten. Wij pikten er deze lichte, gezonde schotel met aardpeer uit: een vergeten groente die niet alleen heel lekker is, maar ook eenvoudig te bereiden. Smakelijk!

RECEPT: AARDPEER / VIJG / LINZEN / TOMAAT / ROZEMARIJN

Lekker licht: Dit recept uit het kookboek van Seppe Nobels
© Seppe Nobels

Ingrediënten:

750 g aardperen

9,5 dl groentebouillon (basisrecept)

5 el olijfolie, plus wat extra om te bakken

12 kerstomaten

125 g linzen

zout, 4 vijgen

2 sjalotten, fijngesnipperd

4 takken marjolein, fijngehakt

4 jonge takjes tijm, fijngehakt

60 g hoeveboter

2 takken rozemarijn

schil van 1/2 citroen

Bereidingswijze:

Schil de aardperen. Kook beetgaar in 6 dl groentebouillon. Verhit de olijfolie in een pan. Pof hierin de tomaten 30 seconden, tot de schil barst. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en ontdoe van de schil.

Week de linzen 30 seconden in water op kamertemperatuur, laat uitlekken. Kook ze gedurende 7 minuten gaar in 3,5 dl groentebouillon, haal door een zeef.

Snij de vijgen in 4 gelijke stukken. Bak zonder vetstof in een pan met antiaanbaklaag.

Stoof de sjalotten in een weinig olijfolie, voeg de aardperen toe, samen met de marjolein en tijm. Doe de linzen erbij en laat 3 minuten stoven op laag vuur, met de hoeveboter en de hele takken rozemarijn. Voeg als laatste de gepofte tomaten en de gekaramelliseerde vijgen toe. Rasp de schil van de citroen over het gerecht.

Recept uit : ‘Vegetables that sparkle the conversation’, uitgegeven bij Lannoo.

(DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content