In beeld: Hoe de vraag naar soja zorgt voor grootschalige kaalkap in Brazilië

© Elly Peters

‘De laatste 16 jaar reisde ik regelmatig door Brazilië’, zo schrijft Elly Peters in een blogpost. ‘Wat mij als Europeaan steeds fascineerde, is dat je uren en uren kon reizen in het binnenland zonder ook maar enig teken van menselijke aanwezigheid op te merken. Alleen maar eindeloze en meestal droge savanne met een grote diversiteit aan lage bomen en struiken. Zo is de Cerrado, in het Noordoostelijke binnenland van het immense Brazilië, altijd geweest.’

Dat is nu niet meer zo, aldus Peters. Illegale houtkap om zo plaats te maken voor sojateelt heeft het landschap drastisch veranderd. ‘In maart 2017 reisde ik in de Cerrado naar een regio die Matopiba heet. De rit werd een hard ontwaken. In plaats van een rijk natuurlijk landschap, zag ik niets anders dan een monotoon groen tapijt tot aan de einder. Het voelde aan als een soort groene woestijn. Velden in Europa zijn belachelijk klein ten opzichte van deze van de Braziliaanse grootboeren. Vele kilometers aan een stuk velden met slechts drie verschillende gewassen: mais, soja en gierst. De monotonie wordt enkel onderbroken door de verschillende stadia waarin de gewassen zich bevinden.’

Lees ook: Hoe ook vleeseters (onbewust) soja eten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content