In beeld: een ode aan onze authentieke Belgische cafés

© Regula Ysewijn

In de ongeveer 45 etablissementen waar Regula Ysewijn passeerde, is de tijd regelmatig stil blijven staan. Stamgasten zijn er deel geworden van het interieur, de inrichting ademt vervlogen tijden en elke hoek, tafeltje of barkruk draagt er zijn eigen verhaal. In het boek Authentieke Belgische Cafés wist Ysewijn de sfeer van die typische cafés, die zo ingebakken zitten in onze Belgische cultuur, perfect te vatten. Het werd een wondermooie ode aan het kwetsbaar cultureel erfgoed, dat soms al generaties lang wordt doorgegeven en bewaard.

Juliette

‘Ze is open, duw maar tegen de deur” roepen de mensen in de straat ons toe. “Haar dochter voert haar elke middag naar haar café! We stappen binnen in een woonhuis, en komen meteen in een ruimte waar de tijd heeft stilgestaan.

Het is er warm en gezellig, alsof er net een bende stamgasten vertrokken is. Het enige geluid is het tikken van een klok. Juliette, de cafébazin, hoort ons de eerste minuten niet, ik verhef mijn stem en roep hallo, we zien langzaam beweging achter de glazen deur en daar staat ze dan… de oudste cafébazin van België.

Ten Bosse is een café waar de koer letterlijk nog op de koer is en waar het vuurtje in de stoof altijd brand. Juliette heeft vorig jaar haar café gesloten, het bord hangt reeds niet meer aan de gevel. Maar elke dag is ze daar, om toch de deur open te houden voor de laatste stamgasten die haar nog eens komen bezoeken.

Authentieke Belgische Cafés (Luster, 25 euro) ligt maandag 24 oktober in de boekenhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content