Frankrijk bant plastic borden en bekers

© Getty Images/iStockphoto

Onze zuiderburen hebben zich voorgenomen alle plastic borden en bekers te verbieden tegen 2020. Ook verschillende andere plastic producten komen op een zwarte lijst te staan.

Frankrijk toonde zich eerder al toonaangevend op het gebied van anti-afvalmaatregelen (zoals de verplichting voor supermarkten om onverkochte overschotten weg te schenken in plaats van ze weg te gooien). Enkele dagen geleden werd nu ook aangekondigd dat verschillende producten die plastic bevatten verboden zullen worden, afhankelijk van het product tegen 2018 of 2020.

Na 2020 zal je nergens in Frankrijk nog plastic bordjes, bestek en wegwerpbekers kunnen krijgen, net zoals plastic wattenstaafjes. Voor cosmetische scrubs met plastic deeltjes ligt de deadline zelfs nog vroeger: die zouden tegen 2018 uit de winkelrekken verdwenen moeten zijn.

Uitzondering

Herbruikbare plastic bekers en wegwerpproducten die gemaakt zijn uit biologisch afbreekbare materialen blijven toegelaten. Die laatsten moeten wel gewoon te composteren zijn op de composthoop thuis. Dat klinkt misschien goed, maar Bond Beter Leefmilieu is toch niet helemaal enthousiast over de uitzonderingsmaatregel: “Of een plastic bordje nu composteerbaar is of niet, maakt helemaal niets uit wanneer het in de zee terechtkomt. Het is even schadelijk.”

En toch kan het toekomstige verbod bestempeld worden als belangrijk signaal, want plastic is een grotere bedreiging voor de planeet dan de klimaatverandering. Wij wachten alleszins nog op een Belgisch verbod op plastic zakjes.

Hoe je dan in hemelsnaam wél zal moeten picknicken? Hier gaven we al enkele tips om dat op een duurzame manier te doen.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content