De vakantie uitwuiven in stijl: duurzaam picknicken doe je zo
Onze tips voor een geslaagde duurzame picknick
– Voorbereiding is de sleutel tot succes: zorg dat je herbruikbare lunchboxen, drinkflessen en bekers in huis hebt. Herbruikbaar bestek bezit iedereen: trek gewoon je schuif open.
– Ga voor lokaal geproduceerde etenswaren en/of bio.
– Kies voor vegetarisch of veganistisch: vlees heb je heus niet nodig voor een lekkere, voedzame picknick. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens veiliger wanneer je eten in de zon komt te staan.
– Neem zo min mogelijk toekomstig afval mee, zo creëer je ook geen afval dat kan gaan vliegen of magisch verdwijnt in de struiken. Heb je toch wat papiertjes of plastic mee? Wees dan een nette dame / heer en deponeer alles in de vuilbak.
(EK/LP)
het Amerikaans drinkflessenmerk Klean Kanteen maakt duurzame en herbruikbare drinkflessen in een simpel, maar mooi design. Ze worden vervaardigd van roestvrij staal en bevatten geen BPA, ftalaten of andere toxische stoffen. Vervoer er fris gekoeld water (met munt en een schijfje citroen?) in en schenk uit in herbruikbare bekers.
Ook Dopper maakt duurzame, herbruikbare drinkflessen. Je kunt kiezen tussen flessen uit duurzaam plastic of staal. Dopper is de eerste plastic waterfles in de wereld die Cradle to Cradle is gecertificeerd. Dat wil zeggen dat de flessen getest zijn op duurzame productie, duurzaam gebruik en of ze klimaatneutraal vervaardigd worden. Het is een gecertificeerde sociale onderneming, wat wil zeggen dat ze enerzijds een commercieel bedrijf zijn en een product verkopen, maar dat anderzijds hun missie om single use plastic te bestrijden voorop staat. Lees hier ons interview met de oprichter.
Je houdt wel van drinkflessen, maar vindt ‘gewoon water’ wat saai? Dankzij de Contigo Cortland Infuser kan je overal genieten van gearomatiseerd water. Net dat tikkeltje meer, zonder dat het moeilijk hoeft te zijn.
Het werkt eenvoudig: je vult de infusie-cup met fruit of kruiden en draait deze aan de onderzijde op de fles. Aan de bovenzijde vul je de fles vervolgens met water. Drinken is aangenaam (het fruit drijft niet los in de fles) en gegarandeerd morsvrij, want het systeem sluit zichzelf tussen twee slokken door. Verkrijgbaar voor 29,95 euro.
Wegwerpverpakkingen met slaatjes en gesneden fruit mogen dan wel super handig zijn, ze zijn ook super vervuilend voor het milieu. Wie gaat picknicken in het groen, kan er dus maar beter voor zorgen dat dat groen ook blijft bestaan. Kies daarom voor herbruikbare lunchboxen, die op een duurzame manier werden geproduceerd, vrij zijn van giftige stoffen en je leven lang meegaan. Wij zijn fan van de roestvrij stalen verpakkingen van EcoLunchbox, die er ook nog eens leuk uitzien. Op hun website lees je meer over hun impact op het milieu én vind je lekkere recepten voor een picknick.
Volgens ons kan een geslaagde picknick niet passeren zonder een lekker stukje – of repen – chocolade. Kies uiteraard voor fairtrade, zoals Tony’s Chocoloney, Ethiquable of Oxfam.
Ook heerlijk in combinatie met fruit: smelt op voorhand je favoriete chocolade en doop in stukjes fruit naar keuze. Even in de vriezer en je hebt je eigen, duurzame fruitpralines geprepareerd. Niet tot het dessert bewaren, meteen als starter verorberen.
Voor 4 personen
Laat de kikkererwten twaalf uur weken in water (niet nodig bij kikkererwten uit blik). Giet af en laat uitlekken. Doe nu alle ingrediënten voor de falafel in de keukenmachine en meng tot een gladde massa. Vorm kleine, platte balletjes. Bak de falafel aan beide zijden bruin in een flinke laag bak en braad olijfolie. Marineer vervolgens de courgette en ui in Dukkah dip en Extra Virgine olijfolie, grill deze.
Serveer de salade in een platte, diepe kom met deksel: begin met de sla, paprika en maak af met de gegrilde groenten en falafel. Druppel hierover de Yoghurt Mint Dressing en bestrooi met granaatappelpitten en verse munt. Serveer tot slot met een klein schaaltje Yoghurt Mint dressing om de falafel in te dippen. Et voilà!
Geen picknick zonder picknicklaken! Dit prachtige exemplaar met abstracte vissenprint van Nipomo heeft bovendien een handig draagsysteem, met de handvaten van plantaardig ‘leer’. Ook andere kleuren en prints verkrijgbaar voor 115 euro bij RewindDesign.
Deze picknicktas met isolerende binnenzijde is ideaal om je drankjes en salades fris te houden tijdens een zonnige picknick. Als je nog niet vrolijk wordt van de print, dan wordt je dat zeker door het weetje dat hij volledig gemaakt is van gerecycleerde plastic flessen. Hebben? Voor 10,95 euro kan hij de jouwe worden.
Ook een mand is een onmisbaar picknickaccessoire om je bestek, bekers en lekkers in te vervoeren. Kies je voor traditioneel klassiek of mag het voor jou iets moderner zijn?
Wit: Deze picknickmand is fairtrade gemaakt van Kaisagras en gerecycled plastic door vrouwen in Bangladesh. Het gras, dat langs de oevers van de rivier groeit, wordt door de vrouwen niet te kort afgesneden zodat het steeds weer aan kan groeien en er steeds weer opnieuw geoogst kan worden. 29,95 euro via Greenpicnic.
Zwart: Deze achtdelige mand van Menu bewijst dat Scandinavisch strak ook buiten perfect kan. 76,88 euro via vtWonen.
De kussens uit de ‘Leavings by Auping’-collectie worden volledig gemaakt van stofrestanten uit het Auping naaiatelier in Deventer. Zo krijgen restmaterialen alsnog een mooie bestemming en wordt er niets verspild. Of ken jij een leukere manier om je gezellig neer te vleien in een park?
De kussens zijn exclusief verkrijgbaar bij de Auping Plaza & Vision beddenwinkels vanaf 39 euro.
Een brooddoos is handig voor een zomers picknickbroodje, maar wat als je na je picknick nog wat wil rondkuieren? Als je het zeulen met een zak vol lege dozen wil vermijden en toch ecologisch bewust bent, kan je kiezen voor Bee’s Wrap.
De herbruikbare verpakking is gemaakt met vuilafstotend bijenwas en kan je – eenmaal je de inhoud verorberd hebt – gewoon opvouwen en in je handtas steken.
Een duurzame picknick wordt pas echt compleet met producten van de boer om jouw (al dan niet figuurlijke) hoek. Woon je bijvoorbeeld in een stad en weet je niet direct waar te zoeken? Probeer dan eens de Boeren en Buren-app, waarmee je gemakkelijk online kan bestellen wat je hebben wil.
Ook honing (hallo supersnelle spinazie-salade met feta & honingdressing!) kan je lokaal vinden. Met Beeolocal kan je plaatselijke imkers die hun honing direct verkopen opsnorren op je smartphone. De app bevat nog niet alle verkoopplekken, maar wordt wel regelmatig aangevuld.
Als je écht wegwerpbordjes en -schalen nodig hebt, beloof je er dan wel biologisch afbreekbare te kopen? Deze van Dille & Kamille zijn gemaakt van palmbladeren, wat hen licht en tegelijk erg sterk maakt. Ze zijn bacteriewerend, vet- en warmtebestendig en je kan ze toch nog enkele keren gebruiken: handig als je binnenkort nog een picknick op de agenda hebt staan. Prijzen vanaf 0,60 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier