De vijf gerechten die iedereen zou moeten kunnen koken, volgens Gordon Ramsay

© REUTERS

Om zijn nieuwe app aan te kondigen, nam Gordon Ramsey vorige week deel aan een Reddit AMA. Daarin vroeg iemand wat de vijf gerechten zijn die élke kok zou moeten kunnen klaarmaken. Zijn antwoord kunnen we je niet onthouden. Zitten ze ook in jouw repertoire?

1. Een burger

“Iedereen houdt van een heerlijke burger, dus dat is zeker het eerste gerecht dat élke kok zou moeten kunnen koken. Een goede burgers is de absolute nummer één.”

Onze tip: zoek een verrassende smakencombinatie. Niets mis met een simpele hamburger met augurkjes en ketchup natuurlijk, maar wedden dat je je gasten beter kan verrassen, zonder dat het je veel extra moeite hoeft te kosten? We kunnen je alleszins al drie smakelijke recepten aanbieden om je te inspireren.

2. Een gezond ontbijt

“Of het nu gepocheerde eieren zijn, geplette avocado of een onweerstaanbare omelet: een goed ontbijt is cruciaal.”

Onze tip: Ramsey is dan wel een Brit en Britten hebben dan wel andere ontbijtgewoontes dan wij: toch heeft hij een punt. Een uitgebreid ontbijt op zondagmorgen kan meer zijn dan ontbijtkoeken en confituur. We gaven eerder al enkele ontbijtideeën die misschien wat meer tijd vragen dan een boterham smeren, maar die ook zoveel meer voldoening geven.

3. Een gesmoord gerecht

Runds- en pompoengoulash
Runds- en pompoengoulash © Getty Images/iStockphoto

Waren de eerste twee gerechten nog semi-voorspelbaar, dan komt Ramsey nu met de verrassing: “Nummer drie is een gesmoord gerecht, bijvoorbeeld een gesmoord ribstuk. Omdat dat het soort voedsel is dat je op maandag kan koken en op vrijdag nog steeds kan eten.”

Onze tip: Smoren of braiseren is de techniek waarbij je iets in vet aanbraadt, daarna wat water of andere vloeistof toevoegt en het gerecht op een laag vuur met een deksel op de pot laat garen. Deze techniek is ideaal om taaiere stukken vlees zoals varkenswangetjes toch lekker mals te maken of om vlees als lamsschouder een stevige textuur te laten behouden.

4. Iets met kip

“Vanuit een gezondheidsstandpunt als vierde: een gerecht met kip. Je mag dan nog zelf kiezen of het gebakken kip betreft of je hem lekker marineert om in een Ceasar Salad te doen.”

Onze tip: Maak kip wat interessanter en denk voor je signature dish – hoe heerlijk ook – eens verder dan kip met appelmoes en frietjes. Kipfilet met notenkorst en kokosnoot-citroengrassaus? Een stoofpotje van kip met champagne en champions? Now we’re talking!

5. Taart!

Ook in de categorie Now we’re talking: “Voor het vijfde gerecht zou ik gaan voor iets zoet. Dat kan een blondie of een brownie zijn, eender wat. Zolang je het maar kan geven als geschenkje. Iemand een dessertje geven en dat samen opeten is zoveel leuker dan een fles wijn of een paar sokken.”

Onze tip: Gewoon opvolgen, deze wijze raad van Gordon Ramsey. Of het nu om een gewoon etentje gaat of om een speciale gelegenheid: zoetigheid is altijd welkom. Scoren verzekerd met: homemade melocakes, supergemakkelijke honingkoekjes en brownies zonder suiker. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content