De Franse baguette is officieel cultureel werelderfgoed: 19 recepten met stokbrood
Het is gebeurd: het Franse stokbrood is officieel erkend als cultureel werelderfgoed. Dat maakte VN-organisatie Unesco gisteren bekend. Ter ere daarvan verzamelde wij onze favoriete recepten op basis van het knapperige brood, én enkele dips die er geweldig mee samengaan.
De vraag naar de erkenning klonk met de dag luider in Frankrijk. Jaarlijks worden daar naar schatting zo’n zes biljard stokbroden verkocht. Dromen komen uit, en het product werd bij deze toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. President Macron, die de aanvraag steunde, omschreef de broodvorm zelfs als ‘250 gram magie en perfectie’.
Over grammen gesproken, niet alles is zomaar een Frans brood: volgens de wet (en de regels van de kunst) moet een baguette minstens 80 gram wegen en maximaal 40 centimeter lang zijn.
Met of zonder weegschaal en meetlat erbij: een krokant stokbrood is altijd heerlijk, zij het als hoofdingrediënt of om mee te doppen in een smeuïge dip. Met andere woorden de ideale gelegenheid om onze favoriete recepten op te lijsten.
De baguette in de hoofdrol
Vietnamese broodjes met tofoe, avocado en gefermenteerde wortelen
Heldere tomatenconsommé met pan tomate van Seppe Nobels
Bruschetta met tomaat en aubergine
Pizzabroodjes met kip en pesto
Crostini met gemarineerde komkommer en radijs, zalmcarpaccio en kruidenricotta
Verloren brood met zure room en appelboter
Nóg lekkerder met een sneetje stokbrood
Shakshuka van zoete aardappel met srirachaboter en ingelegde uien
Shakshuka op een bedje van hummus
Gegrilde aubergineplakken met verse geitenkaas en zwarte peper
Tomaten- en courgetteschotel met schapenkaas
Zelf boter maken: recepten om je alledaags smeervet naar een hoger niveau te tillen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier