12 uitstekende culinaire adressen in Leuven

Restaurant Spaans Dak © Daniel Geeraerts

Van een lekker kaaswinkeltje langs een Italiaanse trattoria tot een modieuze brasserie en gastronomische restaurants. Ontdek onze selectie met uitstekende culinaire adresjes in Leuven.

Elsen

12 uitstekende culinaire adressen in Leuven
© Michel Vaerewijck

Bij Elsen Kaasambacht, gelegen in de Mechelsestraat, kan je eerst proeven welke kazen in de smaak vallen. Ze liggen uitgestald op een tafeltoog en onder de kaaswinkel zijn vier verschillende kamers, elk voorzien van speciale condities qua temperatuur en vochtigheid. Daar rijpen de kazen tot zij optimaal zijn. Dag per dag wordt de evolutie van hun rijping gevolgd. Kaas is een moeilijk product, dat verandert met de seizoenen.

Naast 250 soorten kaas, verkoopt Elsen ook biobrood, vleeswaren en een beperkt aantal wijnen.

Mechelsestraat 36, Leuven 3000. 016 22 13 10

Rondue

12 uitstekende culinaire adressen in Leuven
© Michel Vaerewijck

De tweede generatie staat achter de toog. Fernand Rondou stichtte de zaak in 1965 en zoon Filip en zijn vrouw Siona namen over in 2001.

Via een glazen wand heeft de klant zicht op de koelkamer. Daar hangen de karkassen eerst veertien dagen, voordat het gerijpte vlees wordt versneden. Daarna verkassen de mooiste stukken naar de etalage. De rest wordt verwerkt tot vleeswaren, zoals pastei, rillette, cervela, spek, ham of kalfskop.

Pensstraat 3-5, 3000 Leuven. 016 22 28 27

’t Slachschaep

Vincent De Leeuw stamt uit een beenhouwersfamilie en opende 23 jaar terug een lamsbeenhouwerij. Hij koopt Schotse lammeren die hij versnijdt. In zijn winkeltje liggen kotelet, steaks, worstjes, lever, zwezeriken en bereide schotels, zoals lamstong in vinaigrette, lam ossobuco en lampastei. In de winter verkoopt Vincent ook zelf of door jachtvrienden geschoten vlees van ree en everzwijn. Hij staat klaar om feestjes op te luisteren met lam aan het spit.

Mechelsestraat 93, 3000 Leuven. 016 23 86 06

Tartufo

12 uitstekende culinaire adressen in Leuven
© Michel Vaerewijck

Wanneer u hier binnenstapt, is het alsof u in de vorige eeuw belandt. Het mooie, oude winkeltje, de met chocolade gevulde vitrine en bokalen, de romantische achterkeuken waarin de pralines worden gemaakt en zelfs de eigenaar Philip Benoit zijn allemaal verzorgd en sfeervol ouderwets.

De chocolatier draagt witte handschoenen. Met een grote pincet neemt hij de pralines en truffels uit de schalen en manden.

Louis Melsenstraat 14, 3000 Leuven. 016 23 06 42

Zarza

12 uitstekende culinaire adressen in Leuven
© Michel Vaerewijck

Het restaurant speelt in op actuele geneugten via een gestileerde, hedendaags-knusse inrichting, waarin elementen uit grootstedelijke succesrestaurants zijn verenigd. Het gelijkvloers is ingedeeld in drie in elkaar overlopende vertrekken, met drie verschillende inrichtingen, die ieder hun eigen ambiance dicteren.

Bierkok Bram Verbeken is chef en kiest voor streekproducten. Wijnkampioen Guido Van Imschoot zoekt naar de perfecte wijnmatch.

Bondgenotenlaan 92, 3000 Leuven 016 20 50 05

Zoff

12 uitstekende culinaire adressen in Leuven
© Michel Vaerewijck

Zoff is genoemd naar de legendarische keeper van het Italiaanse elftal, dat in 1982 wereldkampioen werd. In de bar en in de salons treft men de sfeer uit die tijd. Het schemerige geheel is opgehemeld met foto’s uit films van Fellini en ook Sophia Loren is aanwezig. Bij Zoff is het altijd druk en wacht men geduldig op de bank aan de ingang tot er een tafeltje vrij komt.

In deze veredelde Italiaanse snackbar wordt fingerfood, colazione, prima piatti, insalata, tramezzini, piadina, panini, pizzette, bruschette en stuzzichini vanachter de toog samengesteld. Aan de overkant van de straat opende het Italiaanse supermarktje Gigi.

Mechelsestraat 25, 3000 Leuven. 016 29 75 10.

L’Essenciel

De 24 jarige Niels Brants komt uit Oud Heverlee, studeerde af aan Spermalie en volgde een specialisatiejaar in Koksijde. Hij werkte twee jaar in de vroegere Oesterbar en vertrok naar Nuance in Duffel, waar hij drie jaar bleef en wegging als chef. Toen hij te horen kreeg dat Mieke De Winter een overnemer zocht voor de Oesterbar, meldde hij zich aan. Niels werkt met zijn vriendin Ronina, die hij heeft leren kennen in Nuance, waar zij in de eetzaal werkte. Er is plaats voor maximaal twintig eters. Essenciel heeft een beperkte spijskaart met slechts drie voor- en drie hoofdgerechten. De aandacht wordt gestuurd naar de menuformules. Eten in Essenciel is een avond – vullend programma met extraatjes als verrassingshapjes en mignardises.

Muntstraat 23, 3000 Leuven. 016 29 06 00.

Julia & Elias

12 uitstekende culinaire adressen in Leuven
© Michel Vaerewijck

Iedereen kent Jeroen Meus als televisiekok. Maar lang niet iedereen kent zijn broer Hans Meus, die nochtans ook een mooie kuif heeft. Nog minder kent het publiek de grootouders van Hans en Jeroen Meus: Julia & Elias.

Het themarestaurant draagt het parfum van het verleden. Grootouders Julia & Elias krijgen een vooraanstaande plaats in het concept.

De keuken is in de grootste eetkamer gebouwd en is gedeeltelijk zichtbaar. Je ziet er vennoot Nico Tuytten in de potten roeren. Nico koos voor een meer hedendaagse, marktgebonden kookstijl, waarbij de producten zonder poespas naar voren komen.

Busleidengang 6d (Vismarkt), 3000 Leuven. 016 883799

Couvert Couvert

12 uitstekende culinaire adressen in Leuven
© Couvertcouvert

Laurent Folmer haalde zijn jongere broer Vincent in huis om de keuken verder te vervolmaken. De broertjes komen uit Nancy, kregen een banket – bakkersopleiding en gingen aan de slag bij de Franse top (Fauchon en Marc Meneau). Als patissier leer je secuur om gaan met gewichten, tijden en temperaturen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat banketbakkers uitgroeien tot eersteklaskoks.

Laurent en Vincent besteden veel tijd aan hun zoektocht naar producten van uitzonderlijke kwaliteit. Die ingrediënten verwerken zij in creatieve bereidingen. De inrichting is even puur als de keuken. Couvert Couvert is dan ook een van de beste restaurant van Vlaanderen.

Sint-Jansbergsesteenweg 171, 3001 Heverlee. 061 29 69 79.

Spaans Dak

Restaurant Spaans Dak
Restaurant Spaans Dak© Daniel Geeraerts

Restaurant Spaans Dak ligt zeven kilometer ten zuiden van Leuven aan de rand van het Meerdaalwoud, midden tussen de vijvers van “Zoet Water”. Het gebied is geliefd bij wandelaars, mountainbikers, ruiters en ontsnapte gevangenen. Tussen de eerste twee vijvers staat een 14e-eeuws slot, dat in de 17e eeuw een boswachtershuis werd en Spaans Dak werd genoemd. Hier opende de gedreven Michel Uyttendaele zijn restaurant. Vandaag leiden vooral de zonen de zaak. Jonathan Uytendaele heeft de keuken onder zijn beheer en Kristof is sommelier. Het interieur werd recent vernieuwd en is modern.

Maurits Noëstraat 2, 3050 Oud-Heverlee. 016 47 33 33.

La Stanza

Nog een adres voor de liefhebbers van de betere Italiaanse keuken. La Stanza is een typische trattoria waar de zaakvoerder zelf achter het fornuis staat. Massimiliano Tocci studeerde kunstgeschiedenis en maakt eigenhandig pasta en streekgerechten. Hier geen spaghetti bolognaise of pizza, maar typische lekkernijen uit het onderste gedeelte van de laars van Europa. Specialeit van het huis is pasta alle vongole. Ook pasta bastarda is een klassieker op de kaart. Het restaurant heeft succes.

Wandelingstraat 8, 3000 Leuven. 016 50 30 66.

Hungaria

In de Vaartkom, de industriële buurt van Leuven, is Hungaria ondergebracht in een voormalig toeleveringspakhuis. Beneden passeer je een schemerige bar, die allang niet meer uitsluitend door studenten wordt bezocht. Op de eerste verdieping bevindt zich het trendy restaurant met coole look. Een groot deel van het industriële uitzicht bleef intact. De bar werd gebouwd op een put rond de oude ijzeren balustrade. Het restaurant is een grote en hoge ruimte met betonnen pilaren, oude houtenvloeren en ijzeren schachten, die eertijds het meel transporteerden. De kaart presenteert dagverse gerechten en enkele suggesties die origineel gepresenteerd worden. Een echt sluitingsuur is er niet, want de muziek en de cocktails worden geserveerd tot in de late uurtjes.

Baron d’Eynattenstraat 6, 3000 Leuven. 016 20 06 33.

(PVD & DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content