16 uitstekende culinaire adressen in Brugge

Restaurant Lieven. © gf

Brugge is een van de lekkerste steden van Vlaanderen. Dit gevarieerde culinaire aanbod met 16 adressen is het bewijs: van sterrenrestaurant en gezellige bistro tot charmant delicatessenwinkeltje. Bekijk onze selectie (uit het grote aanbod).

De Mangerie

In de Mangerie wordt smakelijk eten gekoppeld aan een correcte bediening in een ontspannen sfeer. Het restaurant heeft een beknopte spijskaart, samengesteld uit persoonlijke bereidingen met invloeden uit de wereldkeuken. Kristof Deprez is chef-kok en baas, Els Van Vynckt is zijn wederhelft. De twee leerden elkaar kennen tijdens een specialisatiejaar aan Spermalie en gingen aan de slag in toprestaurants zoals La Chèvre d’Or en Le Bateau Ivre in Frankrijk. In Marquette in Marke was Kristof zes jaar lang keukenchef. Els was daar de rechterhand van de Maître d’hôtel.

Mangerie: Oude Burg 20. Tel. 050 33 93 36.

Bruut

16 uitstekende culinaire adressen in Brugge
© gf

Bruno Timperman werkte in gastronomische eethuizen zoals Gouden Haring en bij Danny Horseele, waar hij sous-chef was. Hij was chef in het Italiaanse restaurant La Porta. Samen met zijn neef Bas Timperman opende hij Bruut. Alles wat op tafel komt, is bereid uit brute seizoenproducten, heeft smaak en is Belgisch met eigen twist.

Bruno houdt ervan om klassieke gerechten uit elkaar te halen en op een nieuwe, originele manier opnieuw in elkaar te steken. Om pure en verse producten te kunnen aanbieden, is er uitsluitend een keuzemenu in drie, vier of vijf gangen. De lunch is samengesteld volgens het humeur van de chef en kost slechts 16 euro.

Bruut: Meestraat 9. Tel. 050 69 55 09.

Bonte B

16 uitstekende culinaire adressen in Brugge
© gf

In Bonte B is het mogelijk om lekker hedendaags te tafelen aan een redelijke prijs. Bernard Bonte en zijn vrouw Valerie Van Dycke mikken op jonge Brugse lekkerbekken. Hij studeerde af aan Spermalie en roerde in de pannen bij Loreto, Bru, Snippe en Esmeralda.

Valerie Van Dycke kwam als jobstudent in de horeca. Zij bediende drie jaar in de Herborist. De binneninrichting van het voormalige doktershuis werd ontworpen door de West-Vlaamse succesarchitect Lieven Musschoot. De kaart vermeldt nog geen tien seizoengebonden en herkenbare bereidingen. De menuformules zijn geliefd.

Bont B: Dweersstraat 12. Tel. 050 34 83 43.

Hertog Jan

16 uitstekende culinaire adressen in Brugge
© gf

De drie Michelinsterren verhuisden vorig jaar naar een 180 jaar oude hoeve. In de eetzaal met panoramisch zicht op de groente- en kruidentuin (van 1,5 ha) wordt op een gedistingeerde manier getafeld. Ruim vier jaar lang waren wijnkampioen Joachim Boudens en kok Gert De Mangeleer bezig met de voorbereidingen. De menu’s bestaan voor 75% uit groenten en kruiden, waarvan 95% uit eigen tuin.

Restaurant Hertog Jan: Loppensestraat 52, 8210 Zedelgem. Tel. 050 67 34 46.

Tête Pressée

16 uitstekende culinaire adressen in Brugge
© gf

Pieter Lonneville werkte onder meer drie jaar bij Sergio Herman in Oud Sluis en trok vervolgens naar IJsland om daar te koken. Terug in België verbouwde hij een oude slagerij tot traiteur met eettoog die uitgeeft op een open keuken.

Alles is simpel gehouden: eenheids – prijzen, beperkte keuze en pure, nostalgische kookkunst. De wijnkaart is beknopt, seizoengebonden en streng geselecteerd. Eethuis en traiteurwinkel

Tête Pressée: Koningin Astridlaan 100. Tel. 0470 21 26 27.

Rock Fort/Barsalon

16 uitstekende culinaire adressen in Brugge
© gf

Rock Fort is een trendy stadsbistro vlak naast De Karmeliet. Aan het roer staan Hermes Vanliefde en Peter Laloo. Hermes liep koksschool in Koksijde, deed stages in het buitenland en was anderhalf jaar barman en assistent-sommelier in De Karmeliet. Peter Laloo kreeg een opleiding aan de Brugse vakschool Ter Groene Poorte en werkte in lokale brasserieën.

De spijskaart is samengesteld uit uitsluitend gerechten die de eigenaars zelf ook lekker vinden. Omdat het duo gek van Barcelona is, werd in aanpalend pand Barsalon geopend. Bij de laatste verbouwingen werd dat geïntegreerd, waardoor Rock Fort achttien couverts meer kreeg. Ook gekend voor de cocktails.

Restaurant Rock Fort/Barsalon: Langestraat 15. Tel. 050 33 41 13.

Karmeliet/Brasserie Refter

16 uitstekende culinaire adressen in Brugge
© gf

Geert Van Hecke is chef-kok en eigenaar van de Karmeliet. Hij is een nuchtere vakman, die zijn eigen weg gaat en zich houdt aan de klassieke regels. Voor hem is er maar één keuken: de keuken van desmaak! Om de hoek van de Karmeliet werd de laagdrempelige brasserie Refter geopend. Daar is men op het juiste adres om lekkernijen te proeven, die deel uit maken van ons culinair erfgoed.

De Karmeliet: Langestraat 19.Tel. 050 33 82 59. Refter: Molenmeers 2.

’t Zwaantje

Plaats van gebeuren is het sfeervolle oudehuis van een marmerbewerker. In een nostalgische omgeving worden met zorgbereide evergreens uit de Belgische en Franse keuken opgediend aan overwegend oudere mensen. Eigenaar en chef-kok Geert Vanhee heeft in zijn lange carrière bewezen dat hij weet wat goede producten zijn en hoe ze klaar te maken. ’t Zwaantje heeft een wijnkaart met 200 referenties uit 15 landen.

Restaurant ’t Zwaantje: Gentpoortvest 70. Tel. 0473 71 25 80

Lieven

16 uitstekende culinaire adressen in Brugge
© gf

Lieven Vynck opende samen met zijn vrouw Rebecca Vandekerckhove het restaurant Lieven. Als locatie dient een oud hoekhuis, waarin vroeger een stoffeerder werkte. Het pand stond negentien jaar leeg en werd door architectenburo Vermeersch en binnenhuisarchitect Lieven Musschoot vakkundig onder handen genomen. Aan de gevel hangt een lichtinsigne ontworpen door de Brugs Amerikaanse artiest Brody Neuenschwander. Binnen wacht een muur van stroken marmer en heeft men zicht op de keuken.

Op de eerste verdieping is de “living”, een privésalon met eettafel en stoelen van gevernist sloophout ontworpen door Piet Hein Eek. Lieven kookt en Rebecca ontvangt. De kok ging in de leer in Brugse restaurants als Snippe, Gouden Harynck en Herborist en werkte in Spanje bij Abac.

Restaurant Lieven: Philipstockstraat 45. Tel. 050 68 09 75.

La Porta

16 uitstekende culinaire adressen in Brugge
© gf

Deze Italiaanse bistro is te vinden boven aan de trap van het druk beklante café Santpoortje. De locatie op de open eerste verdieping met zicht op de bar en binnen het bereik van het cafétumult is curieus. Toch versmelten de sferen van café en restaurant zich in de loop van de avond tot één geheel.

De inrichting van de bistro is eigentijds landelijk en de tafels aan de voorkant van het historische gebouw bieden een panoramisch zicht over het plein. Het repertoire op de spijskaart is zuiver Italiaans. De koks zijn Jess Wittevrongel en Gunther Pierret. De wijnkaart is Italiaans georiënteerd en is samengesteld in samenwerking met Kees Dobbelaar, Beste Sommelier van België 2008.

Bistro La Porta : ’t Zand 2. Tel. 050 33 05 55.

The Chocolate Line

De winkel The Chocolate Line is tot aan het plafond gevuld met chocolade. In het achterhuis is de zichtbare werkplaats. Dominique Persoone is de drijvende kracht. Hij groeide door zijn televisieverschijningen uit tot BV. De chocoladebewerker onderhoudt bevriende relaties met Mexicaanse cacaoboeren bij wie hij rechtstreek bonen koopt. Niet alleen het land is belangrijk, ook de variëteit. Dominique is de uitvinder van de chocolade lipstick, chocolade massage zalf en de chocolade shooter, waarmee men chocolade snuift. Bij de pralines zijn er vullingen die men nergens anders aantreft.

The Chocolate Line: Simon Stevinplein 19. Tel. 050 34 10 90.

De Westhoek

16 uitstekende culinaire adressen in Brugge
© gf

Het mini delicatessenwinkeltje De Westhoek ligt in een van de drukke Brugse winkelstraten en is een pijpenlade met een lange toog. Overal staan of hangen levensmiddelen.

Achter de toog bedient Beny Sonneville met een witte handschoen aan de rechterhand. Hij was elf jaar maître d’hôtel in De Karmeliet. Het repertoire is breed.

Delicatessen De Westhoek: Noordzandstraat 39. Tel. 050 33 60 32

De Olijfboom

De Smedenstraat is het lekkerste straatje van Brugge. Daar openden Jan Demonie, “Weekend Knack Hobbykok 2002”, met Ria Vanderstraeten de delicatessenwinkel De Olijfboom. Hier draait veel rond tachtig soorten olijfolie, een indrukwekkend aanbod azijnen en aceto balsamco en exclusieve kruiden en specerijen. De laatste ontdekkingen nieuwe Japanse producten, zoals kunsei hoyu, de allerbeste sojasaus van een van de allerlaatste sojamakers, in de schuur gerookt op zacht smeulend kersenhout. Het resultaat is verbluffend. Ook nieuw is de rode wijnazijn van Soprafino die meer aan fruit doet denken dan aan azijn, en een Tunesische shak-shuka, een milde Tunesische saus van tomaat, paprika en olijfolie van koude persing.

Delicatessen De Olijfboom: Smedenstraat 58. Tel. 050 34 16 39.

Salon Servaas Van Mullem

16 uitstekende culinaire adressen in Brugge
© gf

De broers Ernest en Honoré Van Mullem bakten vele decennia de beste koeken van Brugge. Kleinzoon Servaas heeft de banketbakkerij nieuw leven ingeblazen. Hij werkt met eerste kwaliteit grondstoffen. Aan de straatkant is een degustatiesalon, waar je ’s ochtends kan ontbijten met vers gebakken koeken en, indien gewenst, een flesje J.M. Gobillard, brut premier cru champagne. In de vitrine pronken taarten, voor chocoladeliefhebbers zijn er in huis gemaakte pralines.

Banketbakkerij Salon Servaas Van Mullem: Vlamingstraat 56. Tel. 050 33 05 15.

Cuvee

Hier komen de meeste Bruggelingen hun wijn betrekken. Heel wat flesjes komen rechtstreeks uit Frankrijk. Cuvee levert aan een hele reeks toprestaurants. De voorkeur gaat naar wijnen die worden gemaakt met zo min moge lijk tussenkomst van de wijnmaker, dus zonder kunstmatige aroma’s, weinig of geen toe gevoegde sulfiet en geen cultuurgisten. In de bar-a-vin kan met wijnen degusteren. Men schenkt vijftien wijnen per glas en als de honger begint te knagen, zijn er kazen en vlees – waren.

Cuvee: Philipstockstraat 41. Tel. 050 33 33 28.

Oud Huis Deman – Biscuiterie De Meester

Voor gesuikerde herinneringen kan je hier terecht. Eigenares Anne De Meester behoort tot de vierde generatie. Zij staat in de winkel en is trots op de Brugse beschuiten, een soort koekebrood, bestrooid met suiker en op nieuw gebakken: goed bij kaas of ganzenlever. De bakkerij is ook vermaard voor zijn Brugse Achten, een soort krakeling omgeven door bruine suiker. De koek zou voor het eerst gemaakt zijn door een van de koks van Maria van Bourgondië. Bij Deman-De Meester worden Brugse Achten sinds 1880 gebakken. Ook Brugse kletskoppen en amandelkoekjes behoren tot de specialiteiten.

Oud Huis Deman-Biscuiterie De Meester: Vuldersstraat 42. Tel. 050 33 86 88.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content