Getest: zachter en gezonder haar dankzij de nieuwe Low ShamPoo van Yves Rocher

Douche © iStock

Een shampoo zonder sulfaten, parabenen, siliconen en kleurstoffen? Dat wilden wij wel eens testen. Yves Rocher liet zich inspireren door de Amerikaanse No Poo methode en koos voor biologisch geteelde meidoorn vanwege de antioxidanten.

Het is een mythe dat shampoo en zeep moet schuimen om te kunnen reinigen. Een hardnekkige mythe die iedereen bewust of onbewust stuurt tijdens het kiezen van een nieuw favoriet badproduct.

Wassen met te veel sulfaten kan je hoofdhuid beroven van noodzakelijke natuurlijke oliën. Siliconen zorgen dan weer voor een hardnekkig laagje over het haar, dat er in eerste instantie gezond uitziet, maar moeilijk uit te wassen is. Wie een shampoo met siliconen koopt, heeft dus ook sulfaten nodig om deze er terug uit te krijgen. Het resultaat is dat haar er dof en droog kan beginnen uitzien wanneer de aanwezigheid van sulfaten en siliconen de natuurlijke gang van zaken verstoren.

No Poo?

Kortom, het loont om op zoek te gaan naar een alternatief zonder deze dubieuze ingrediënten. In Amerika is men al jarenlang fan van de No Poo methode, waarbij haar gewassen wordt zonder shampoo. Sommigen wassen hun haar enkel met water, anderen kiezen voor een mengsel van zuiveringszout met water om hun lokken te reinigen. Appelazijn kan in dit geval conditioner vervangen.

Yves Rocher
Yves Rocher© –

Gulden middenweg

Om van de No Poo methode een vast ritueel te maken, is geduld en doorzettingsvermogen nodig. Na een paar halfslachtige pogingen gaven we deze techniek dan ook op.

Toen Yves Rocher een shampoo ontwikkelde die zich baseerde op deze methode, was onze interesse snel gewekt. De shampoo kan gecategoriseerd worden als een Low Poo, iets tussen een shampoo en een conditioner. De substantie schuimt niet en bevat geen schadelijke ingrediënten.

Yves Rocher voegde biologisch geteelde meidoorn toe omdat deze rijk is aan antioxidanten, de haarvezels intensief beschermt en zorgt voor glans. De rest van de bestanddelen bestaat voor 99% uit natuurlijke ingrediënten.

De test

De gebruiksaanwijzing luidt als volgt: ‘Breng de crème aan op vochtig haar en verdeel de formule met de vingers over het haar tot in de haarpunten. Inmasseren en vervolgens goed uitspoelen.’

Zo gezegd, zo gedaan. Het eerste wat opvalt, is dat je redelijk wat shampoo nodig hebt om de klus te klaren. Het voelt aan alsof je je haar wast met conditioner, wat de eerste keer vreemd is, maar snel went. Je haar voelt proper en zacht aan na de wasbeurt, als je geen stukjes overslaat. Hoewel het wassen zelf langer duurt, bespaar je tijd omdat je geen conditioner meer nodig hebt.

‘Mijn Low ShamPoo is al op, hoe kan dat?’

‘Bedoel je die witte tube die in de douche stond?’

‘Ja, naast onze tien andere shampoos om uit te kiezen.’

‘Ik heb die de voorbije weken gebruikt. Voelde zacht aan mijn hoofdhuid.’

Ook getest en goedgekeurd door een nietsvermoedende man.

Prijs: 9.90 euro

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content