Vrije Tribune

‘Een schoonheidsspecialist moet de huid van zijn klanten verbeteren, niet beschadigen met een zonnebank’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

De Belgische Beauty Federatie (BBF) staat volledig achter het advies van de Hoge Gezondheidsraad om zonnebanken te verbieden. ‘Er is geen enkele goede reden om onder de zonnebank te gaan.’ Dat zegt voorzitter Mario Blokken.

Even onder de zonnebank voor een mooi bruin kleurtje, om er opperbest uit te zien voor een speciale gelegenheid? Of je huid onder de zonnebank voorbereiden op een zonvakantie? Er bestaat geen enkel goed excuus om onder de zonnebank te gaan. De Hoge Gezondheidsraad pleit voor een verbod op zonnebanken. De Belgische Beauty Federatie staat volledig achter dit advies.

Het is de verantwoordelijkheid van schoonheidsspecialisten om de huid van hun klanten zo optimaal mogelijk te verzorgen en om de gezondheid ervan te verbeteren. Het zou dan hypocriet zijn om naast huidverzorging, ook faciliteiten aan te bieden die de huid onmiskenbaar schade toebrengen.

‘Een schoonheidsspecialist moet de huid van zijn klanten verbeteren, niet beschadigen met een zonnebank’

En dat doen zonnebanken. Wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat Uv-stralen, zoals die ook door zonnebanken worden uitgestraald, tot huidkanker en oogziekten kunnen leiden. Te veel mensen denken dat de zonnebank hun huid juist kan helpen om zich voor te breiden op blootstelling aan zonlicht en om verbranding van de huid te voorkomen, maar dat is nonsens. Er is geen enkel goed excuus om onder de zonnebank te gaan.

Brigitte Boonen van de Stichting tegen Kanker zegt hierover: “‘Er is geen veilige hoeveelheid straling van een zonnebank. Elke blootstelling verhoogt het risico op kanker, zeker voor gebruikers onder de 35 jaar.’ Eerder dit jaar pleitte de Stichting tegen Kanker ook al voor een verbod op zonnebanken.

Populair

Helaas is de zonnebank in België erg populair. Uit de statistieken van de Hoge Gezondheidsraad blijkt dat in 2015 de zonnebank door veertien procent van de bevolking minimaal een keer werd gebruikt, maar liefst 62 procent van de Belgen deden dat tien keer! Liever absolute cijfers? Meer dan een miljoen Belgen tussen de vijftien en vijfenzestig jaar oud gingen in 2015 onder de zonnebank. Daarom is het ook zo belangrijk dat er nu eens resoluut aan de bel getrokken wordt.

Waarom een miljoen Belgen zich vrijwillig blootstelde aan de Uv-stralen? De redenen zijn divers: de grote meerderheid (62 procent) doet het om een kleurtje te krijgen of om te behouden (44 procent), net iets minder dan de helft (42 procent) om hun huid voor te bereiden op een zonvakantie en een tiende om vitamine D aan te maken.

Geen enkele van bovenstaande redenen is een goede reden om onder de zonnebank te gaan. Ook niet die laatste, want zelfs in ons vaak grijs en regenachtig landje is er maar een minimale blootstelling aan UVB-stralen nodig voor de aanmaak van vitamine D. Daar is geen zonnebank voor nodig. Gemiddeld dagelijks een kwartiertje vijf procent van je lichaam onbeschermd blootstellen aan de zon is in de meeste gevallen al voldoende.

Sterfgevallen voorkomen

De Hoge Gezondheidsraad verklaart dat met een volledig verbod op zonnebanken en een preventiecampagne tegen huidkanker de komende vijftig jaar zesduizend sterfgevallen voorkomen zouden kunnen worden.

Daarom vinden we het als beauty federatie belangrijk om onze leden, de beauty sector en de media te laten weten dat wij achter het advies van de Hoge Gezondheidsraad staan om zonnebanken te verbieden. We adviseren schoonheidsinstituten dan ook om niet langer te investeren in zonnebanken voor hun zaak en verwachten dat het verbod er zeker zal komen, nu of later.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content