Beautymythes doorgeprikt: zijn zelfgemaakte beautymiddeltjes goed voor je?

DIY cosmetica © Getty Images/iStockphoto
Chloé Bauwens
Chloé Bauwens Freelance beauty- en modejournalist

Wie op het internet op zoek gaat naar do it yourself beautytrucjes stoot al snel op een overvloed aan informatie. Van een eigen lippenstift maken met oogschaduw en vaseline tot een zelfbruiner die bestaat uit zwarte thee, alles wat de beautywereld je te bieden heeft kan je in je eigen keukenkastjes terugvinden en als een ware wetenschapper prepareren. Maar zijn die zelf geëxperimenteerde middeltjes wel veilig?

Dankzij de toenemende populariteit van Pinterest de afgelopen jaren, kan je haast niet meer ontkomen aan de verschillende doe-het-zelf-opties. Websites, magazines, blogs, vlogs en sociale media kanalen dwepen allemaal met korte stappenplannetjes die jouw portefeuille zullen verlichten en je leven makkelijker maken.

Terwijl er niets mis is met uren met gouden plakband in de weer te zijn om je witte kast te pimpen met een geometrisch patroontje en uiteindelijk te eindigen met een exemplaar dat ergens in een donker vergeethoekje terecht komt wegens een moeilijkheidsgraad die meer past bij een professionele knutselaar dan bij iemand die een leuk namiddagprojectje zocht, houden sommige beauty hacks wel een groter risico in. Crèmes, make-up en haarproducten die op je gezicht en lichaam terechtkomen kan je immers na een niet zo geslaagd eindresultaat niet simpelweg verstoppen en vergeten.

Geloof niet alles wat je leest

‘Zeker voor jonge mensen zoals tieners die alles geloven en ook alles durven uitproberen, zal het resultaat dikwijls tot wanhoop en frustaties leiden, maar zo worden ze groot met vallen en opstaan’, vertelt dokter en dermatologe Bieke Heykants van de Da Vinci Clinic. ‘Af en toe zien we inderdaad wel mensen die het één of ander huis-, tuin- of keukenmiddeltje hebben gebruikt en daardoor irritatie hebben ontwikkeld en dus een dringende consultatie nodig hebben. Dus mijn boodschap is: geloof niet alles wat je leest. Kijk ook steeds of anderen op het internet geen complicaties vermelden vooraleer je het probeert.’

Wat volgens je eigen intuïtie gevaarlijk lijkt, is het meestal ook

Een kritische blik is dus noodzakelijk voor wie aan het experimenteren wil slaan, maar helaas gaan de meesten onder ons niet meteen op zoek naar een tweede of derde bron. Als vlogster A ons vertelt dat zij dé oplossing heeft gevonden voor een rechte eyelinerlijn op vijf seconden door het gebruik van een schaar als meetlat, ga je niet meteen bij tester C lezen dat ze na twee seconden al met die schaar in haar oog zat. Onthoud dus als belangrijkste regel vooral: wat volgens je eigen intuïtie gevaarlijk lijkt, is het meestal ook. Maar van sommige DIYs blijkt dat risicogehalte toch moeilijker om zelf in te schatten. Daarom onderwierpen wij vier van de meest dubieuze keuken- en badkamermiddeltjes aan het eerlijke oordeel van een dermatoloog.

  • Tandpasta op puistjes

De gouwe ouwe beautytruc die we allemaal tijdens de puberteit leren kennen is het smeren van tandpasta op puistjes voor het slapen, zodat deze bij het ontwaken als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. ‘Het zou inderdaad kunnen werken, omdat tandpasta voor uitdroging kan zorgen waardoor het puistje verdwijnt, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn’, waarschuwt dokter Heykants. ‘Tandpasta wordt gemaakt voor je tanden en is vrij agressief zodat het tandplak en bacteriën kan verwijderen. De aanwezige menthol kan ervoor zorgen dat je poriën verstoppen, huidirritaties of zelfs kleine brandwondjes teweegbrengen. Het is dus helemaal niet gemaakt voor de huid en al zeker niet om enkele uren op de huid te laten zitten.’ Conclusie? Deze gouwe ouwe laten we beter rusten in het verleden en we vervangen de tandpasta voor een aangepaste crème die puistjes doelgericht en effectief zonder brandwonden aanpakt.

  • Haarlak om make-up te fixeren

Denk er niet eens aan om naar haarlak te grijpen om te voorkomen dat je netjes opgemaakte gezicht na een avondje uit wegsmelt. ‘Dit is allesbehalve gezond voor de huid’, zegt Heykants. ‘Door een laagje haarlak op de huid te spuiten, wordt de huid helemaal afgesloten van de buitenlucht, wat uiteraard voor problemen kan zorgen. Daarom kan je veel beter investeren in een goede primer om onder je make-up te gebruiken.’ Voor wie een primer toch onvoldoende fixeert, zijn er ook professionele fixeersprays die je make-up de hele avond perfect houden, zonder risico voor je huid of gezondheid.

  • Haarconditioner als make-up remover

Toen er één vrouw op een Amerikaanse nieuwssite beweerde dat ze al een eeuwigheid conditioner gebruikt om dagelijks haar make-up te verwijderen, brachten andere nieuwskanalen deze DIY-tip al snel als de nieuwste revelatie. Het enige probleem? Haarproducten zijn helemaal niet ontwikkeld om op het gelaat te gebruiken. ‘Bepaalde stoffen in conditioners zijn totaal niet schadelijk als ze je gebruikt in het haar, maar kunnen wel tot huidirritatie of een allergische reactie leiden als ze een bepaalde periode in contact komen met het gelaat’, legt Heykants uit. ‘Het haar is echter dood en de huid leeft, dus deze reageren heel anders op dezelfde producten.’ Toch liever voor twee aparte producten opteren dus.

  • Zuiveringszout als gezichtsmasker

‘Ik heb het zelf even opgezocht en je zou baking soda moeten mengen met kokosnootolie. Nadat je het hebt gemengd, kun je het insmeren op je gezicht. Laat het een aantal minuten zitten en was het er ten slotte af met warm water. De huid voelt glad, kalm en gepolijst aan. De combinatie van baking soda en kokosolie werkt perfect tegen acnelittekens, roodheid, puistjes en een droge huid’, zegt Heykants. Toch is ook hier een zekere voorzichtigheid op zijn plaats. ‘De pH of zuurtegraad van soda is niet aangepast aan onze huid. Een normale pH-waarde is 7, wat neutraal is. Die van soda ligt op 9, waardoor het een base is. Onze huid heeft een licht zuur met een pH-waarde ronde de 5,5. Een masker met zuiveringszout kan dus problemen geven doordat het de natuurlijke zuurtegraad van onze huid verstoord waardoor de bacteriële flora en de enzymactiviteit in de bovenste huidlaag wordt aangetast.’ Als je dit masker dus absoluut wil proberen, kan het goed zijn dat je huid er prima op reageert, al zouden wij zeker met een gevoelige huid toch eerder investeren in een mooi potje met een getest en goedgekeurd maskertje.’

Wie al deze negatieve reacties op doe-het-zelf beautymiddeltjes leest, zou kunnen denken dat geen enkel zelf bereid middeltje veilig is voor je huid en lichaam. Toch zijn er gelukkig ook enkele die je zonder problemen kan uitproberen tijdens een middag experimenteren.

‘Zo kan een halfuurtje weken in een bad met aspirine ervoor zorgen dat ongewenste haartjes minder snel terug groeien’, verklapt dokter Karavani van de Carpe Clinic. ‘Maar je kunt ook voor een gelaatspeeling gaan op basis van melk, die door zijn exfoliërende eigenschappen voor een hele mooie teint kan zorgen. Of je kan op vakantie yoghurt gebruiken om je huid te kalmeren na zonnebrand of olijfolie gebruiken om de haargroei te stimuleren.’

Er zijn dus zeker voldoende DIY’s om je meerdere dagen mee te amuseren. Zolang je die kritische blik en je eigen veiligheid tijdens het testen nooit uit het oog verliest.

Partner Content