We spreken van tanderosie wanneer er slijtage van het tandglazuur plaatsvindt. Dit wordt onder meer veroorzaakt door zuurrijke voedingsmiddelen te drinken of eten. We hebben het hier niet zozeer over zure citroendrankjes, maar het gaat om de zuurtegraad (pH-waarde) van de dranken en voedingsmiddelen. Boosdoeners zijn onder meer koolzuurhoudende frisdranken en wijn. Maar ook gezondere alternatieven zoals vruchtensap, bruiswater of een stuk fruit bevatten veel zuren.

We kunnen ons tandglazuur beschermen tegen erosie door enkele eenvoudige gewoontes in onze dagelijkse routine in te werken.

  • Beperk je inname van zuurhoudende producten tot vier keer per dag.
  • Probeer de zuurhoudende producten niet te lang in je mond te houden. Neem dus niet voortdurend kleine slokjes van je blikje cola.
  • Drink koolzuurhoudende drankjes met een rietje, op die manier vermijd je te veel contact met je gebit.
  • Wacht na je maaltijd een uurtje voor je de tanden poetst.
  • Geef de voorkeur aan een zachte of medium tandenborstel waarmee je je tanden grondig, maar voorzichtig poetst. Het is ook meegenomen om je gebit te poetsen met een tandpasta die je glazuur beschermt.
We spreken van tanderosie wanneer er slijtage van het tandglazuur plaatsvindt. Dit wordt onder meer veroorzaakt door zuurrijke voedingsmiddelen te drinken of eten. We hebben het hier niet zozeer over zure citroendrankjes, maar het gaat om de zuurtegraad (pH-waarde) van de dranken en voedingsmiddelen. Boosdoeners zijn onder meer koolzuurhoudende frisdranken en wijn. Maar ook gezondere alternatieven zoals vruchtensap, bruiswater of een stuk fruit bevatten veel zuren.We kunnen ons tandglazuur beschermen tegen erosie door enkele eenvoudige gewoontes in onze dagelijkse routine in te werken.