Zuid-Afrikaanse Plakkies uit autobanden

Nederlandse studenten startten een fabriekje in Zuid-Afrika dat slippers vervaardigt uit autobanden.

Een paar slippers blijft naast de zonnebril het must-have accessoire van de zomer. Maar vergeet de Birckenstocks, deze zomer waait er een Zuid-Afrikaanse wind door het slippersaanbod: de Plakkies.

Plakkies is een Nederlands project van enkele studenten aan de TU Delft, schoenenontwerper Jan Jansen en de kinderorganisatie ‘KidsRights‘. Zij startten onlangs een Plakkiesfabriek op in de sloppenwijken van Durban in Zuid-Afrika. De fabriek vervaardigt slippers uit oude autobanden. Het zijn net deze banden die vaak illegaal verbrand worden en zo het milieu grondig aantasten. Alle reden om de banden tot slippers te transformeren.

Jan Jansen ontwierp het model van de slippers en de Zuid-Afrikaanse weeskindjes verzorgden de fleurige prints. De productie van de slippers biedt werk aan vijftig locale ongeschoolde arbeiders. Dit komt goed van pas in één van de armste gebieden in Zuid-Afrika. In de fabriek staan veiligheid, opleiding en gezondheid bovenaan. Zo worden er dagelijks maaltijden en aidsremmers verstrekt.

De Plakkies bestaan zowel voor mannen als voor vrouwen en zijn verkrijgbaar bij de Sacha schoenenwinkels voor 39,95 euro. De opbrengst gaat volledig naar de Nederlandse organisatie ‘KidsRights’.

Ruth Vanden Berghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content