Zelf mondmaskers maken: dit zijn de officiële richtlijnen

Er is een tekort aan alle soorten maskers. © Getty

Mondmaskers worden een in sommige omstandigheden verplicht onderdeel van de Belgische exitstrategie uit de lockdown light. Zo maak je ze zelf.

De corona-epidemie maakt van mondmaskers een kostbaar goed. Nu heel wat ziekenhuizen en dokters hun voorraden zien slinken, vragen ze creatievelingen om een handje hulp. De overheid verspreidde eerder al een patroon en richtlijnen om zelf bruikbare mondmaskers te naaien. Die waren tot nu toe nuttig voor wie ziek thuis zit, maar wel af en toe de deur moet opendoen voor bijvoorbeeld een maaltijdbezorging. Binnenkort worden ze echter ook verplicht in sommige omstandigheden. Op school bijvoorbeeld, of op het openbaar vervoer. Het is niet de bedoeling om daar professionele maskers te dragen: die moeten blijven gaan naar wie ze het hardst nodig heeft: gezondheidswerkers. Daarom: een handleiding.

Kussensloop

Het patroon dat de overheid naar voor schuift, werkt volgens het principe van een kussensloop: onderaan zit een opening met een omslag. Daarvoor werd niet alleen gekozen omdat verschillende lagen stof een betere bescherming bieden, maar ook omdat er zo een filter in de opening geschoven kan worden. Die filter kan bestaan uit een stuk stofzuigerzak. Je moet met je mond én neus door het masker kunnen ademen. Daarbij is het belangrijk dat het mondmasker goed aansluit rond de neus en kin.

Het patroon is rechthoekig en past op een A4-blad. Behalve stof, naald en garen heb je dus niets speciaal nodig. Enige handigheid is vereist, maar een beetje geoefend naaier zou zo aan de slag moeten kunnen met het patroon dat de overheid goedkeurde.

Heb je je patroon liever nog wat eenvoudiger? In deze handige stap-voor-stap handleiding van onze collega’s van naaimagazine La Maison Victor zijn drie maten voorzien. De handleiding is gratis te gebruiken, maar je moet wel registreren.

Nog enkele adviezen
  • Maak het mondmasker in hygiënische omstandigheden. Maak je naaimachine daarom zo steriel mogelijk voor je begint, was je handen en draag tijdens het maken zelf ook best een mondmasker.
  • Ook al draag je een mondmasker, dan nog blijft het nodig om de algemene regels te volgen. Dat wil zeggen: houd voldoende afstand, was je handen regelmatig en vermijd alle contact met andere mensen wanneer je je ziek voelt.
  • Was het mondmasker na elk gebruik of minstens een maal per dag in de kookwas.
  • Was je handen voor je het masker wil aandoen grondig met water en zeep. Raak de binnenkant van het masker niet aan. Knoop de linten achter je hoofd en blijf met je handen zo ver mogelijk van je gezicht. Meer gebruikstips lees je hier.
  • Draag het masker enkel indien nodig. Bij thuisisolatie is dat bijvoorbeeld wanneer er andere mensen in dezelfde ruimte aanwezig zijn. Houd er daarnaast ook rekening mee dat vanaf nu mondmaskers soms verplicht zijn. Vanaf 4 mei is dat het bijvoorbeeld op het openbaar vervoer.
  • Heb jij thuis nog een voorraad professionele mondmaskers? Breng ze dan zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
  • Wil jij met je naaimachine aan de slag om anderen te helpen? Stop je mondmaskers dan in een afsluitbare zak (bijvoorbeeld diepvrieszakjes) en meld je aan via de pagina maakjemondmasker.be in de gaten. Daar kan je alle informatie terugvinden over verzamelpunten of vragen dat een koerier jouw lading werk komt ophalen. Via de site kan je ook naaipakketten (stof en garen) opvragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content