Nine de Jonge

‘Waarom is lichaamshaar van mannen sexy en dat van vrouwen niet?’

Nine de Jonge Nine de Jonge (23) is cultureel antropoloog. Op haar blog Nineminemutte gaat ze op zoek naar hoe ze zo duurzaam en natuurlijk mogelijk kan leven. Door deze zoektocht ontdekt ze wat het beste bij haar past en hoopt ze anderen te inspireren hetzelfde te doen.

Nine de Jonge (23) besliste haar lichaamshaar niet meer te verwijderen en vraagt zich af waarom dat gek wordt bevonden voor vrouwen, maar niet voor mannen.

In de loop van de geschiedenis is er iets vreemds gebeurd; er is een trend ontstaan onder vrouwen om hun been-, oksel- en schaamhaar weg te halen. Recent is dit enorm wijdverspreid én gecommercialiseerd geraakt door een erg succesvolle marketingstrategie van een scheermessenfabrikant. En nog steeds levert al dat scheren een goudmijn op; scheermesjes, scheerzeep, verzachtende crèmepjes, lazer- en epileerbehandelingen. In mijn ogen wordt het vrouwelijk lichaam enorm uitgebuit. Naast het feit dat bijna alle vrouwen zich zoet houden met het scheren van hun lichaam, dragen ze ook een bh, dragen ze make-up en gebruiken ze tampons. Stuk voor stuk marketing die vrouwen aanspreekt maar veelal ook onzeker maakt. Ik, als antropoloog, begrijp niet waarom het zulke wijdverspreide gebruiken zijn geworden. Het is een groot contrast met hoe we kijken naar het mannelijk lichaam.

Waarom is lichaamshaar van mannen sexy en dat van vrouwen niet?

Verandering

Sinds de puberteit heb ik veel tijd besteed om aan al deze verwachtingen te voldoen, omdat het ‘zo hoort’ en omdat ik niet raar wilde zijn. Ik had niet het gevoel dat ik een keuze had. Hoe vervelend ik dat scheren ook vond, hoe erg het mijn huid ook irriteerde, ik voelde niet dat ik kon stoppen met scheren. Die haren brengen zoveel onzekerheid met zich mee. Vele jaren later voelde ik me pas vrij genoeg om eigen keuzes te maken.

In mijn ogen creëert het een ongelijkheid tussen mannen en vrouwen: het mannenlichaam is goed en het vrouwelijk lichaam moet aangepast worden.

De eerste stap buiten

New Orleans was de eerste plek waar ik buiten met behaarde benen rondliep. Ik voelde me er niet gemakkelijk bij, voelde me lelijk en het voelde alsof ik een grens overschreed. Toch was het wel de stap die ik wilde zetten. Iedere keer als ik naar buiten ging was ik me er van bewust dat ik mijn benen niet scheerde en andere vrouwen wel. Eerlijk gezegd voel ik me niet vrij of een geëmancipeerde vrouw wanneer ik omgeven word door een wereld die zoveel verwacht en bewerkt.

Gewenning

Ik stopte dus met scheren, want waarom is mannenhaar sexy is en dat van vrouwen niet? Ik vond het niet eerlijk, ik wil ook sexy kunnen zijn zonder mezelf aan te passen. Toch droeg ik vanaf het moment dat ik de keuze gemaakt had lange broeken en shirts met mouwen. Nu ik erop terugkijk, moest ik toen leren om mijn nieuwe uiterlijk te accepteren. Ik vond beenhaar namelijk niet mooi, maar ik wilde het mooi vinden omdat het mijn lichaam is. Pas toen ik stopte met scheren realiseerde ik me dat ik mijn lichaam nog nooit met haar had gezien, ik wist niet wat voor lichaamshaar ik had of hoe lang het zou groeien. Ik zal alvast verklappen: je raakt eraan gewend.

Vaak dacht ik gefrustreerd: ‘Had ik maar blonde haren’

Oksels

Ik had minder moeite om mijn okselhaar te laten staan; dat is naar mijn gevoel veel meer geaccepteerd. Toch besliste ik om het te knippen wanneer ik een hemdje droeg. Ik hield het kort maar beschadigde in ieder geval niet mijn huid met een scheermesje. Okselhaar vond ik echter wel mooi, zoals op die liefdevolle hippiefoto’s. Na een jaar besloot ik het gewoon te laten groeien. Ik leerde meer vrouwen kennen met okselhaar, waardoor ik besefte dat ik niet de enige was die het mooi of prettig vond. Haar laten staan was dus niet gewoon een nuchtere keuze van mij, het heeft me energie gekost en maakte me heel kwetsbaar. Elke keer was ik weer bang dat mensen er een mening over zouden vormen. Ik bereidde me er zelfs op voor dat ik nieuwe vrienden zou moeten maken. Dit bleek gelukkig niet het geval; die zorgen leken vooral in mijn hoofd te zitten. Door te stoppen met scheren, merkte ik dat ik niet zo vrij ben als ik altijd dacht. Ik vind het stom dat het zo kwetsbaar voelt, ook om hier nu open en bloot over te schrijven. Schaamstreek

Al dat scheren bracht een droge geïrriteerde huid en onzekerheid met zich mee.

De schaamstreek is een intieme en kwetsbare plek, zowel sociaal als lichamelijk. Ik schoor mijn schaamhaar af, omdat ik dacht dat iedereen het deed en het van mij verwacht werd. Het is gewoon eng om je bloot te geven; wat verwacht die ander te zien? Al dat scheren bracht een droge geïrriteerde huid en onzekerheid met zich mee. Schoor ik het wel goed? Na een dag had ik weer stoppels, moest ik dan direct weer scheren? Later leerde ik dat schaamhaar een belangrijke rol speelt voor je hygiëne. Deze haren beschermen je vagina tegen bacteriën. De kans op infecties en jeuk is veel groter wanneer je het afscheert. Bovendien vind ik die krulharen veel mooier dan zo’n kale droge huid. Wees vooral niet bang voor het oordeel van een ander, ik heb namelijk het gevoel dat die angst niet gegrond is.

Twee jaar later

Ik ben enorm blij met mijn lichaam en ik ben gewend aan mijn haargroei. Het voelt geweldig om geen masker te dragen en me niet aan te passen, maar gewoon te zijn wie ik ben en dit aan de wereld te laten zien. In plaats van beschaamd loop ik nu trots rond. Trots dat ik eindelijk gewoon kan rondlopen en zwemmen zoals ik dat zelf wil. Zonder mezelf anders voor te doen, wat me de vrijheid geeft om spontane keuzes te maken. Ik hoef niet een uur voor te bereiden voor ik mijn lichaamsdelen toon aan de wereld. De onzekerheid die je voelt wanneer je twijfelt of je je wel genoeg geschoren hebt, wat ik zelf altijd een kwelling vond, verdwijnt.

Het voelt geweldig om geen masker te dragen en me niet aan te passen, maar gewoon te zijn wie ik ben.

Wat mij geholpen heeft? Periodes in het buitenland, waar ik niemand kende en waardoor ik meer vrijheid voelde om te experimenteren. Ik maakte ook daar veel vrienden. Zo leerde ik dat ik gewoon mijzelf mag zijn. En weet je, het maakt me niet meer uit of mensen het misschien lelijk vinden of dat ze zichzelf wel scheren. Liever hoop ik natuurlijk mensen te inspireren om de vrijheid te nemen die ze graag willen. Hoewel er tal van redenen te verzinnen zijn om te blijven scheren, raad ik aan om het gewoon eens te proberen en te ontdekken hoe je je erbij voelt. Pas wanneer meer vrouwen met lichaamshaar rondlopen, zullen meer mensen gaan inzien dat dit ook mogelijk is. Omarm jezelf zoals je bent. Wellicht creëren we dan wat meer gelijkheid tussen het mannen en vrouwen.

Voordelen:


  • Gezondere huid (zonder irritatie en minder kans op infecties)
  • Meer zelfacceptatie en liefde voor je lichaam
  • Minder afval
  • Geen verstopte doucheputjes
  • Besparing van tijd en geld

Partner Content