Tommy Hilfiger zet zich in voor Afrika

Ook Tommy Hilfiger draagt zijn steentje bij om de milleniumdoelstellingen in Afrika te halen.

Ten voordele van Millenium Promise lanceert Tommy Hilfiger een speciaal ontworpen collectie. Daarmee is de ontwerper niet aan zijn proefstuk toe, want ook in 2009 doneerde hij al twee miljoen dollar aan het project dat zich concentreert op de milleniumdoelstellingen in Afrika.

In 2009 besteedde Millenium Promise het geld in het Oegandese dorpje Ruhiira, een cluster van acht landbouwdorpen in het bergachtige zuid-westen van het land. Malaria vormt er een van de voornaamste doordsoorzaken. De financiële middelen die Hilfiger via zijn stichting doneerde, veranderden het leven voor de betrokken dorpsgemeenschappen aanzienlijk, zo’n 55.000 inwoners.

Zo verzevenvoudigde het beschikbare volume zuiver water tot ruim 220.000 liter. Behalve vijf scholen werden zes ziekenhuizen geopend, die naast 55 dokters en verplegers ook vijftien vroedvrouwen tewerkstellen. Destijds beviel minder dan één op de tien vrouwen in een ziekenhuis, nu bijna negen op de tien.

“Ik werd er geraakt door de schrijnende armoede en de enorme uitdagingen die mensen er dagelijks het hoofd moeten bieden”, zegt Hilfiger over zijn bezoek aan Ruhiira in 2010.

“Anderzijds zag ik met eigen ogen ook de vooruitgang die er kwam dankzij Millenium Promise en het effect ervan op de mensen ter plaatse. De organisatie zette zich toen al in om de gezondheidszorg, de voedselvoorziening en de toegang tot drinkbaar water te verbeteren. Maar er moest nog een lange weg afgelegd worden. Die ervaring veranderde mijn leven.”

Millenium Promise

In 2000 gaven regeringsleiders van 189 landen zichzelf vijftien jaar om wereldwijd de armoede kordaat aan te pakken. Er resten hen nog drie jaar om de acht milleniumdoelstellingen van de Verenigde Naties te realiseren: van de halvering van het aantal mensen dat honger lijdt en het terugdringen van moeder- en kindersterfte tot de implementatie van een universele basiseducatie.

Om ervoor te zorgen dat de middelen niet alleen van de overheden komen, richtte de econoom Jeffrey Sachs in 2005 de Amerikaanse ngo Millenium Promise op. Die is inmiddels actief in tien landen in zwart Afrika. De organisatie krijgt niet alleen de steun van wetenschappelijke instellingen, als het door Sachs geleide Earth Institute van de Columbia University, maar ook van industriële zwaargewichten zoals Tommy Hilfiger.

Wim Denolf/Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content