Shoppers back in town: de Gentse Brabantdam herleeft

Op het pleintje met zicht op de Krook poseren de optimistische handelaars van de Brabantdam, met vertegenwoordigers van (staand, van links naar rechts): kledingzaak Langerock, retro- en vintageboetiek Seventy One, koffiebranderij Vandekerckhove, restaurant San, herenboetiek Nicole Men, kookwinkel Doen, boetiek Julia June, ecoshop Super Goods; (zittend) erotiekwinkel Tutti Passi en modeboetiek A Suivre. © Wouter Van Vaerenbergh

Drie jaar. Zolang duurden de werken in de bekende winkelstraat Brabantdam. De eerste spadesteek voor de BraVoKo-werken (Brabantdam-Vogelmarkt-Kouter) werd in augustus 2014 gegeven, waardoor er zich donkere wolken over de buurt samenpakten. Pas in mei dit jaar ging de winkelstraat opnieuw volledig open, een half jaar later schijnt de zon opnieuw over de Brabantdam.

Tijdens die drie lange jaren trokken veel handelaars weg uit de voormalig chique winkelstraat. Op een bepaald moment leek de Brabantdam op een spookstraat: hardnekkige leegstand, een straat die maandenlang volledig opengebroken lag en meer graafmachines in het straatbeeld dan shoppers.

Het zal nog jarenlang duren om de verliezen enigszins te recupereren

Vandaag zijn er een pak nieuwe winkels bijgekomen, is het opnieuw zoeken naar een vrijstaand commercieel pand en is er weer meer passage. Nochtans hebben de werkzaamheden diepe wonden geslagen. ‘Ja, het klopt dat we het overleefd hebben’, reageert een winkelier die anoniem wenst te blijven. ‘Maar tegen welke prijs? Het zal nog jarenlang duren om de verliezen die we de voorbije drie jaar hebben opgelopen enigszins te recupereren. De werken hebben nodeloos lang aangesleept.’

De nieuwe dynamiek doet de buurt duidelijk deugd. De straat zag er nog nooit zo mooi uit en bepaalde boetieks investeerden in de vernieuwing van hun zaak. Andere handelaars gingen creatief te werk bij de heropening van de straat, zoals koffiebranderij Vandekerckhove die een terrasje voor zijn zaak plaatste.

De Brusselse tweesterrenchef Sang-Hoon Degeimbre koos voor de Brabantdam als locatie voor de Gentse vestiging van zijn bistroconcept San. Binnenkort starten ook de werken om de al jarenlang leegstaande Braempoortgalerij te verbouwen tot een mooi hotel. En begin volgend jaar komt er een brug voor voetgangers en fietsers tussen de Krook en de Brabantdam, wat ongetwijfeld voor extra schwung in de winkelstraat zal zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content