Nieuwe uitvalsbasis voor creatief talent ‘Born in Antwerp’ opent deuren

© Jonathan Ramael

Creatief talent samenbrengen onder één dak: dat is de bedoeling van ‘Born in Antwerp’. In het Hoofdkwartier kunnen creatievelingen gedurende zes maanden terecht om samen te creëren. De start van het project wordt op 22 april feestelijk ingeluid.

Antwerpen is een bakermat als het op creativiteit aankomt, dat hoeven we je ongetwijfeld niet te vertellen. Heel wat bekende namen – denk Panamarenko en Dries Van Noten – vonden er een springplank naar wereldfaam. Om dat vuur laaiende te houden werd het project Born in Antwerp gecreëerd. Creatievelingen komen hier samen onder één dak om hun visies te delen en die om te zetten naar de realiteit. ‘Maar het wordt vooral een plaats waar veel kan, en niets moet’, zegt Dré Demet, artistiek coördinator van Antwerpen Kunstenstad.

We willen vooral dat de stad haar eigen smoel behoudt – Philip Heylen

Daarmee doelen ze er niet op om een tweede incarnatie van Londen of Parijs te worden. ‘We willen vooral dat de stad haar eigen smoel behoudt’, zegt Philip Heylen, schepen van Antwerpen. Dat is volgens hem dan ook de grote troef van de stad. ‘We zijn net groot genoeg om serieus genomen te worden, maar klein genoeg om de dingen ook waar te maken’, legt hij uit. ‘Dat moeten we blijven behouden.’

Creatieve loods

Met dat idee in het achterhoofd werd een verlaten loods aan de Oostkaai door het creatieve team Borderline omgetoverd tot een plaats waar creativiteit kan zegevieren. In de loods, die omgedoopt werd tot het Hoofdkwartier, kan je zes maanden lang terecht voor lezingen, workshops en tentoonstellingen.

Nieuwe uitvalsbasis voor creatief talent 'Born in Antwerp' opent deuren
© Jonathan Ramael

Maar ook wanneer in oktober de deuren weer sluiten, mag dat niet het einde betekenen. ‘We hopen hiermee iets in gang te zetten, dat kan blijven voortleven’, zegt Demet. ‘Toch ga ik niet ontkennen dat het geweldig zou zijn om een permanente vestiging te hebben waar we creativiteit kunnen samenbrengen. Het is voor ons ongelooflijk belangrijk dat we artiesten blijven ondersteunen. Het is aan ons om de zaadjes te planten, zodat zij de kans hebben om er iets moois van te maken.’

Volgeladen openingsweekend

Het openingsweekend staat dan ook volgeladen met activiteiten die voor iedereen vrij toegankelijk zijn.

Zaterdag kan je in het Hoofdkwartier terecht voor een workshop zeefdrukken. Zondag vind je er een lokaal marktje met een hoek af. Op andere dagen kan je in de loods terecht van 12u ’s middags tot middernacht. Het volledige programma met activiteiten kan je bekijken op de website van Born in Antwerp. Ook met de Born in Antwerp-app blijf je gemakkelijk op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Bij weekend.be zitten we er niet verlegen om dat we creativiteit belangrijk vinden. Daarom laten we de komende maanden enkele artiesten aan het woord. Morgen het eerste artikel uit deze reeks: een gesprek met modeontwerper Bruno Pieters.

(SDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content