De Achtervisserij in Gent: een gedroomde filmlocatie

© WOUTER VAN VAERENBERGH

Een verborgen parel in de Arteveldestad, zo’n plek waar de Gentenaars zelf niet vaak komen? We vroegen het aan scenariste en regisseur Eva Cools, die tijdens haar studies aan het KASK in Gent landde en er niet meer weg wil.

Cleo is het langspeelfilmdebuut van filmmaakster Eva Cools. Het is het hoopvolle verhaal van een 17-jarig meisje dat in een auto-ongeval met vluchtmisdrijf haar beide ouders verliest. Om dat plots verlies te verwerken stort Cleo zich in het Brusselse nachtleven, maar ervaart ze ook de helende kracht van klassieke pianomuziek.

Eva Cools (34) straalt wanneer we haar op een zonnige herfstdag ontmoeten op haar favoriete verborgen plek in Gent. De cineaste is net terug van Rome, waar haar langspeelfilmdebuut in de prijzen viel. Cleo (vanaf nu in de bioscoop) won de Alice My Movies Award, de bekroning voor het beste speelfilmdebuut op het Filmfestival van Rome. Cools is afkomstig van Breendonk in Antwerpen, maar kwam op haar zeventiende in Gent wonen en verloor er meteen haar hart. ‘Gent voelt aan als thuiskomen. Het is de stad waar ik tot rust kom.’ Over haar verborgen parel hoefde ze niet lang na te denken. De Achtervisserij is een wat verscholen wandelpad dat aan de Tweebruggenstraat start en langs de Visserijvaart loopt. Het pad trekt, wat plaatselijke joggers niet te na gesproken, weinig wandelaars aan. Het is nochtans een magnifiek weggetje aan het water, waar alleen het opgewekt gefluit van de vogels de stilte doorbreekt. ‘Ik woon zelf om de hoek aan de Visserij, een van de leukste buurten van Gent. Wanneer ik wil wandelen kom ik vaak naar hier, omdat de Achtervisserij heel rustgevend is en ik hier kan nadenken. Wandelen is voor mij een manier om mijn creativiteit te prikkelen, bijvoorbeeld wanneer ik op een scenario broed. Ideeën borrelen soms makkelijker op als ik in beweging ben. Dat ervaar ik ook op de trein.’ Zou deze omgeving ook kunnen dienen als filmlocatie? ‘Zeker, het is een pittoreske plek die nostalgie opwekt. Het is een uitgelezen locatie om een scène van een epoquedrama te draaien, met een bootje op de achtergrond. Maar het aanzicht is best ook wat rauw en dat spreekt me evenzeer aan. In die zin staat deze buurt symbool voor heel Gent. Deze stad straalt authenticiteit uit: een gebouw mag wat vervallen staan, hier en daar heerst wat ruwheid en daar hou ik van.’ Sommige gevels van de oude gebouwen langs de wandelweg zijn opgevrolijkt met kleurrijke graffiti, o.a. de reuzegrote, felkleurige tekening van de Gentse straatartiest Bué the Warrior. ‘Street art vind ik interessant. Je hebt in Gent verschillende plaatsen waar je graffiti vindt en wanneer ik een nieuw werk ontdek, stop ik even. Het is een boeiende kunstvorm die bijdraagt tot de eigenheid en het karakter van een stad.

Cleo speelt vanaf vandaag in de bioscoop en is in Gent te zien in Sphinx Cinema. Meer info: evacools.com en sphinx-cinema.be/programma/film/cleo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content