Natuur Natuur In 10 jaar tijd is een zesde van de koraalriffen in de wereld verdwenen Tussen 2009 en 2018 is 14 procent van de wereldwijde koraalriffen verdwenen. Dat is de verontrustende bevinding van een nieuw rapport van een wereldwijd netwerk voor de monitoring van koraal.
Human Interest Human Interest Deze paradijselijke eilanden dreigen onder zeeniveau te verdwijnen Witte zandstranden, azuurblauwe zee en palmbomen die zwiepen in een warme bries... Droom weg terwijl je meekijkt naar deze paradijselijke wonderen van de natuur. Nu het nog kan, tenminste.
Culinair Culinair Ethiopisch klimaatplan wil koeien door kippen vervangen in veeteelt Om de CO2-uitstoot te beperken en zelf ook weerbaarder te worden tegen de klimaatcrisis wil Ethiopië minder koeien en meer kippen in de veeteelt. Maar niet iedereen ziet dat als de beste strategie.
Natuur Natuur Enabel krijgt eerste opdracht van VN-klimaatfonds: natuurherstel in Rwanda Twee jaar nadat Enabel een officiële partner werd van het Green Climate Fund van de Verenigde Naties - dat ontwikkelingslanden helpt om zich aan te passen aan de klimaatverandering - slaan beide organisaties de handen in elkaar om bossen en landschappen te herstellen in het oosten van Rwanda.
Canada Canada Miljoenen zeedieren gestorven door hittegolf in Canada en de VS Tijdens de hittegolf waar delen van Canada en de VS de laatste week van juni onder zuchtten, zijn miljoenen - wellicht zelfs een miljard - zeedieren levend verbrand.
Natuur Natuur Delen van het Amazonewoud stoten meer CO2 uit dan ze opnemen Het Amazonewoud fungeerde lange tijd als opnemer van CO2, maar ondertussen stoten delen van het regenwoud meer CO2 uit dan ze opnemen. Dat blijkt uit een meerjarig onderzoek gepubliceerd in Nature.
Australië Australië Australië wil tonen dat Great Barrier Reef niet is bedreigd door er met diplomaten te snorkelen Australië heeft een diplomatiek offensief ingezet om te voorkomen dat het Groot Barrièrerif een bedreigde status krijgt.
Natuur Natuur Nieuw WWF-rapport: Middellandse Zee warmt 20 procent sneller op dan het gemiddelde in de wereld De Middellandse Zee is aan het veranderen in een tropische zee, waarschuwt het Wereld Natuur Fonds in een nieuw rapport. De temperatuur loopt er zo snel op dat invasieve soorten de endemische soorten verdrijven, met grote gevolgen.
Natuur Natuur Laatste toevluchtsoord ijsbeer verdwijnt als sneeuw voor de zon Het enige gebied waar zee-ijs het jaar rond bleef stand houden, wankelt nu ook, concluderen onderzoekers. Dat is geen goed nieuws voor ijsberen en walrussen die het ijs nodig hebben als platform om voedsel te vinden of er hun jongen op te baren.
Natuur Natuur Sneeuwval in Himalaya zal door klimaatverandering drastisch verminderen Het smeltwater in Aziatische bergketens zal in de toekomst drastisch afnemen. Dat heeft grote gevolgen voor de miljoenen mensen stroomafwaarts die van dat water afhankelijk zijn, zegt nieuw onderzoek in Nature.
Australië Australië Great Barrier Reef moet volgens Unesco op lijst met bedreigd werelderfgoed De Australische overheid is overrompeld en boos over de aanbeveling van Unesco om het Great Barrier Reef op de lijst van bedreigd werelderfgoed te plaatsen.
Natuur Natuur Triest en mooi: de winnende beelden van de BigPicture fotowedstrijd vertellen droevige en tegelijk hoopvolle natuurverhalen Foto's die tonen hoe de natuur bedreigd wordt, maar tegelijk een verhaal van hoop vertellen: daar gaat de BigPicture fotowedstrijd van de California Academy of Science over. Deze schitterende foto's zijn mooi en triest tegelijk.
Natuur Natuur In beeld: Zee van Marmara in Turkije stikt door zeesnot De Turkse zee van Marmara, waaraan Istanbul en enkele populaire badplaatsen liggen, is aan het dichtslibben door een deken van 'zeesnot' dat al het leven in de zee verstikt. Turkije begint nu met een grote schoonmaak.
Natuur Natuur 'Enorme verwildering' moet de wereld redden De wereld moet een gebied ter grootte van China teruggeven aan de natuur om de klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit en de vervuiling te stoppen, zeggen de Verenigde Naties.
Natuur Natuur Smeltwater van ijskap op Groenland bevat grote hoeveelheden kwik Onderzoekers hebben hoge concentraties van het giftige element kwik ontdekt in smeltwater dat uitkomt in rivieren en fjorden in het zuidwesten van Groenland.
Human Interest Human Interest Helft van de wereldwijde plasticvervuiling is afkomstig van 20 bedrijven Twintig bedrijven zijn verantwoordelijk voor 55 procent van de wereldwijde vervuiling door wegwerpplastic, van mondmaskers tot flesjes. Dat zegt het nieuwe onderzoek Plastic Waste Makers index en staat te lezen in The Guardian.
Natuur Natuur Bossen kunnen klimaatcrisis afremmen, maar alleen als we ze met rust laten Bossen zijn cruciaal om klimaatverandering af te wenden, weten we, maar we laten ze niet met rust. Zo verliezen bossen hun capaciteit om CO2 op te vangen en kunnen ze zelfs een averechtse werking op klimaatverandering krijgen.
Duitsland Duitsland Binnen tien jaar zullen alle gletsjers in Duitsland verdwenen zijn Binnen zowat tien jaar zijn alle gletsjers in Duitsland gesmolten. Dat blijkt uit een rapport van de Beierse regering.
Natuur Natuur VN bezorgd over forse toename van 'dode zones' in oceanen VN-secretaris-generaal Antonio Guterres trekt aan de alarmbel, want uit een recent VN-rapport blijkt dat het aantal dode zones in de oceanen - plekken waar er geen of nauwelijks nog zuurstof in het water zit - aanzienlijk is toegenomen.
Natuur Natuur Europese zomers zijn in tweeduizend jaar nooit zo droog geweest De recente zomerdroogtes in Europa zijn met niets in de voorbije tweeduizend jaar te vergelijken, stelt een studie in Nature. Uit analyse van boomringen blijkt dat in 2015 een scherpe nieuwe trend is ingezet.
Natuur Natuur Tegen 2100 duren zomers bijna zes maanden Tegen het einde van deze eeuw zullen zomers van bijna zes maanden lang normaal zijn. Dat lijkt goed nieuws, maar de gevolgen voor landbouw, volksgezondheid en milieu zijn verstrekkend.
Natuur Natuur Nepal kampt met stijgende temperaturen en steeds minder sneeuw Nepal warmt op met 0,6 graden Celsius per tien jaar. Daardoor valt er elk jaar minder sneeuw in het Himalayagebergte in Nepal. Dat is nefast voor het toerisme in de regio, maar ook de boeren en lokale bevolking dragen de gevolgen.
Natuur Natuur Dronefoto's tonen rappe afname van IJslandse gletsjers IJsland staat bekend om zijn geisers, vulkanen, watervallen en gletsjers. Het eiland telt maar liefst 269 gletsjers, maar deze ijsvlaktes verdwijnen in rap tempo, zoals deze beelden van toen en nu tonen.
Natuur Natuur Aantal haaien en roggen in oceanen enorm gedaald Het aantal haaien en roggen in oceanen is over de hele wereld in de afgelopen 50 jaar met meer dan 70 procent gedaald.
Natuur Natuur Twee derde van wereldbevolking wil maatregelen tegen klimaatverandering Uit de grootste enquête ooit rond het thema blijkt dat 64 procent van de wereldbevolking de klimaatverandering als 'globale noodsituatie' ziet. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de VN geeft de publieke opinie de wereldleiders een duidelijk mandaat om actie te ondernemen.
Natuur Natuur Recordversnelling voor afsmeltende ijskappen Tussen 1994 en 2017 is wereldwijd 28.000 miljard ton ijs gesmolten, en het proces verloopt steeds sneller. Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek op basis van satellietmetingen.
België België Reptielen en amfibieën zien af na een warm en droog 2020 De warmte en droogte die 2020 met zich meebracht, was geen goed nieuws voor dieren als kikkers, hagedissen en slangen.
Natuur Natuur Tropische regengordel aan de wandel door warmer klimaat De klimaatverandering leidt tot een verschuiving van de regengordel - de nauwe band van intense neerslag vlak bij de evenaar. Een studie in Nature waarschuwt voor grote gevolgen voor de voedselproductie van miljarden mensen.
Natuur Natuur Babyhaaien hebben het moeilijk in warmer water Door het opwarmende zeewater komen babyhaaien te snel ter wereld. Ze zijn kleiner, ondervoed en uitgeput en maken minder kans om te overleven, blijkt uit onderzoek in Australië.
Natuur Natuur Vijftig landen willen 30 procent van de aarde beschermen Meer dan vijftig regeringen scharen zich achter een ambitieus plan om 30 procent van het land- en zeeoppervlak tot beschermd gebied uit te roepen. De coalitie is gelanceerd op een top rond biodiversiteit in Parijs.
Architectuur Architectuur Meer groen is beste wapen tegen drogere en warmere steden Steden overal ter wereld krijgen te maken met een daling van de luchtvochtigheid door de klimaatverandering. Een studie in Nature pleit voor meer groen om steden veerkrachtiger te maken.
Natuur Natuur Droogte, virussen en nieuwe wegen zijn grootste bedreiging voor bossen Droogte, nieuwe virussen en de aanleg van wegen vormen in de komende tien jaar de grootste bedreiging voor wouden en de mensen die in en rond de wouden wonen, zeggen experts. Ze pleiten voor een wereldwijde strategie om bossen en hun bewoners gezond te houden.
Natuur Natuur Dolfijnen worden doodziek door klimaatverandering Een nieuwe dodelijke huidziekte bij dolfijnen wordt veroorzaakt door klimaatverandering, stellen Amerikaanse onderzoekers. De oorzaak is een te laag zoutgehalte in het water aan de kust na hevige stormen.
Culinair Culinair Landbouw knaagt al vijf eeuwen aan bodemkwaliteit Nog nooit veranderde de bodem zo snel als in de afgelopen vijfhonderd jaar. Daar is vooral de mens en de landbouw verantwoordelijk voor, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen.
Natuur Natuur Moerassen zijn nog belangrijker voor het klimaat dan bossen Veengebieden en moerassen zijn van cruciaal belang om de klimaatverandering te beperken, stelt Brits onderzoek. De gebieden, die enorm veel CO2 bevatten, staan onder druk en dreigen een bron van uitstoot te worden.
Natuur Natuur Europese vogels trekken steeds verder naar het noorden De vogelsoorten in Europa zijn in de voorbije dertig jaar met een kilometer per jaar naar het noorden opgeschoven. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek waar 120.000 vogelspotters aan deelnamen.
Natuur Natuur Jaguar heeft over dertig jaar wellicht geen voedsel meer De jaguar dreigt door de klimaatverandering zonder voedsel te vallen. Over dertig jaar kan de wilde kat al in grote problemen komen. Dat hebben Australische onderzoekers vastgesteld.
Natuur Natuur Staat van permanente droogte dreigt voor Mongolië Straks is Mongolië net zo kaal als de Amerikaanse Southwest, waarschuwen klimaatwetenschappers. Ze zien Mongolië terechtkomen in een vicieuze cirkel van hittegolven.
Human Interest Human Interest Miljoen Europeanen eisen wet tegen geïmporteerde ontbossing Heel wat Europeanen willen niet langer (onbewust) bijdragen aan wereldwijde ontbossing. Dat blijkt uit een erg grote bevraging door 140 ngo's.
Natuur Natuur Enorme ijsberg bedreigt pinguïns en zeehonden op South Georgia in de Zuid-Atlantische oceaan De grootste ijsberg ter wereld stevent recht af op een afgelegen eiland in de Zuid-Atlantische Oceaan waar duizenden pinguïns en zeehonden leven.
Culinair Culinair Studie: als 10 procent van de bevolking plantaardig eet, besparen we tonnen CO2 Als wereldwijd 10 procent van de mensen zou overschakelen van vlees op een plantaardig dieet, komt er een land zo groot als Duitsland helemaal vrij. Het effect is vergelijkbaar met 2,7 miljard bomen planten. Voorlopig nog geen hoera-sfeer, want de vleesconsumptie stijgt nog altijd.
Natuur Natuur Na meest uitgebreide gezondheidscheck van natuur ooit in Europa: 'Ecosysteem in erbarmelijke staat' De biodiversiteit in Europa gaat sterk achteruit door landbouw, klimaatverandering en vervuiling. De lidstaten doen nog altijd niet genoeg om het tij te keren, stelt het Europees Milieuagentschap.
Natuur Natuur Zwitserse gletsjers blijven in 'onrustwekkend tempo' smelten In Zwitserland blijven de gletsjers aan een onrustwekkend tempo smelten. Ook de sneeuwophoping op de grootste Alpengletsjer is nooit zo laag geweest.
Australië Australië Helft Great Barrier Reef afgelopen 25 jaar gestorven De helft van het Great Barrier Reef in Australië, het grootste koraalrif ter wereld, is de voorbije 25 jaar afgestorven. Dat zeggen wetenschappers.
Natuur Natuur Vogels broeden steeds vroeger en dat is riskant Vogels die vroeger beginnen nestelen omdat warme lentedagen door de klimaatverandering vaak vroeger op het jaar vallen, riskeren zo dat hun jongen verhongeren en te maken krijgen met slecht weer waartegen ze niet zijn opgewassen.