Deze paradijselijke eilanden dreigen onder zeeniveau te verdwijnen

Palau © Getty Images

Witte zandstranden, azuurblauwe zee en palmbomen die zwiepen in een warme bries… Droom weg terwijl je meekijkt naar deze paradijselijke wonderen van de natuur. Nu het nog kan, tenminste.

In een nieuw klimaatrapport waarschuwde het IPCC dat de klimaatverandering sneller gaat dan oorspronkelijk gedacht. We zouden aan het huidige tempo al in 2030 de drempel van 1,5°C opwarming bereiken. Dat is zo’n tien jaar eerder dan verwacht. De Alliantie van Kleine Eilandstaten (AOSIS) roept op om alles in het werk te stellen om hun toekomst te redden. “Zelfs als we erin slagen de opwarming tot 1,5°C te beperken, riskeren we nog altijd een stijging van de zeespiegel met een halve meter. Maar als we voorkomen dat de opwarming 2°C bereikt, dan kunnen we op lange termijn een stijging van de zeespiegel met drie meter verhinderen’, klinkt het.

De Alliantie van Kleine Eilandstaten groepeert 39 landen waaronder Cuba, Jamaica, Papoea-Nieuw-Guinea en de Malediven. Deze paradijselijke eilanden dreigen onder water te lopen als de zeespiegel verder stijgt:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content