Magazine Magazine Liever ruw dan clean Interieurarchitecte Cathérine De Vil zweert bij oude materialen en kalefatert met veel liefde oude panden op. Ze houdt van hoge plafonds, veel ruimte en plankenvloeren.
Magazine Magazine l'art de vivre Faïenceries de Gien, Grote zavel 41, 1000 Brussel, 02 512 13 87, www.gien.com. M. Frey, Grote Zavel 45, 1000 Brussel, 02 502 35 20, www.m-frey.com. Urban Gaucho, St.-Annastraat 30, 1000 Brussel, 02 502 37 77, www.urbangaucho.com.ar
Magazine Magazine EEN POTJE GEDULD Op zoek naar vernieuwing én naar gezondere voeding, zweren steeds meer koks bij het langzaam garen van ingrediënten op lage temperatuur. Sommigen gaan nog verder en laten zo veel mogelijk rauw.
Magazine Magazine Tafelen Chef-kok Simon Saidi en maître d'hôtel Martin zijn samen 48 jaar oud : hun jeugdige aanpak vertedert en maakt van Le Poulbot de Bruxelles een van de leuke adresjes in de hoofdstad.
Magazine Magazine DRIE VOOR TAAL Prachtig woord heb ik dat altijd gevonden, 'thesaurus'. Latijn voor schat of schatkamer, betekent het bij ons een woordenboek dat de rijkdom van onze taal etaleert, om het maar eens in gevleugelde bewoordingen te zeggen. En dat is precies wat Het juiste woord ( Kramers / Standaard Uitgeverij, 59,95 euro) van dr. L. Brouwers en …
Magazine Magazine Heldendichten In het Nederlandse Volkskrant Magazine verschenen eind januari foto's van militairen die uitgezonden werden om met de VN-troepen de orde in Kabul te handhaven. Portretten van mannen en één vrouw, die recht in de lens van de ouderwetse platencamera kijken. De techniek van dat archetypische toestel geeft een extra dramatische glans aan de gezichten van …
Magazine Magazine TOETJES van de toekomst Ook bij patissiers en koks met een voorliefde voor nagerechten leeft de drang om te vernieuwen. Zij willen weg van het traditioneel gebak met koffie. Twee vernieuwers creëren speciaal voor Weekend Knack twee recepten.
Magazine Magazine LUCHTIG ALS WOLKJES Sergio Herman, van restaurant Oud Sluis, beheerst de kunst van het opkloppen als geen ander. Hij maakt schuim dat het een lust is en laat leden van de Weekend Knack Kookclub delen in het plezier.
Magazine Magazine DE NIEUWE DESSERTENBIJBEL Oriol Balaguer wilde als jonge banketbakker zijn horizont verruimen. Zijn ontmoeting met Ferran Adrià gaf hem vleugels. Hij schreef een boek over 'desserts nieuwe stijl' dat hem bij collega's wereldberoemd maakte.
Magazine Magazine MORGEN OP HET MENU Heel wat producten en bereidingen die nu alledaagse kost zijn, werden door de horeca gelanceerd. Nieuwe tendensen lees je dan ook af van het aanbod in de rekken van de ISPC-groothandelsmarkt.
Magazine Magazine Tafelen Modieus, zonder pretenties en zonder rook : zo wordt er getafeld in Bric en Brac,het nieuwe restaurant van Frédéric en Natascha Verhaegen.
Magazine Magazine Een duizendjarig verhaal Kasteel Baexem, Kasteelweg 7, NL-6095 ND Baexem, Nederland, +31 475 45 28 43.
Magazine Magazine Halfvrij Vr., 32 j., slank, donker type, halfvrij. Zoekt vriendschap met man tot 40 j., cult. minnend en met niveau." Zo droog was de advertentie waaraan hij zijn ontmoeting met haar had te danken. Gewoon als hij was in het uiterlijk van mensen een diersoort te zien, had hij even gevreesd dat ze hem aan een …
Magazine Magazine winter '03-'04 Mannenmode De mannenmode heeft haar ei gelegd voor het volgende winterseizoen. Maar hoe moet dat, terwijl de politieke en economische onzekerheid aanslepen ? In Milaan en Parijs hebben internationale modehuizen en ontwerpers elk zo hun eigen antwoord.
Magazine Magazine JONGENS & ETENSCHAPPEN Hervé This is de uitvinder van de moleculaire gastronomie. Hij stelt de fysische scheikunde in dienst van de kookkunst en haar beoefenaars. In zijn laboratorium van het 'Collège de France' probeert hij de mechanismen te verklaren van een emulsie, een soufflé, het bereiden van groenten. Meer zelfs, zijn inzichten leiden tot nieuwe culinaire praktijken.
Magazine Magazine SPANJE OP KOP De Spaanse driesterrenkok Ferran Adrià is momenteel de invloedrijkste chef ter wereld. Wat schuilt er achter de mythe van deze culinaire revolutionair? Het eerste boekdeel 'El Bulli 1998-2002' licht een tip van de sluier. Intussen stoomt de chef in zijn lab in Barcelona verder op de ingeslagen weg. Een exclusief gesprek.
Magazine Magazine Rust in een middeleeuws landhuis Maynards, Matfield, Tonbridge, Kent TN12 7DU, Groot-Brittannië, +44 1892 723 966, fax +44 1892 723 312,
Magazine Magazine Ollekebolleke knol Veel wintergroenten hebben een uitgesproken volle en aardse smaak. De lichte zoetheid van knolachtige groenten als aardperen, rapen, knolselderij en koolrabi past niet alleen in stoofpotten en bij wild, maar ook bij delicatessen als schaal- en schelpdieren.
Magazine Magazine Wijn Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : sauvignon blanc.
Magazine Magazine Homeparty's toen en nu Ik ben een van die zeldzame vrouwen die het fenomeen Tupperware-party alleen kennen van horen zeggen. Het is niet zo gek lang geleden dat een collega, die professioneel vooral met design bezig is, mij nog uitnodigde voor zo'n koffie- en thee-uurtje bij een van haar zussen. Natuurlijk voel je je schuldig als je dan niet …
Magazine Magazine Spitsvondig verbonden De geschiedenis heeft aan het oude centrum van Brugge tal van karakteristieke gebouwen geschonken. Veel daarvan behielden hun oorspronkelijke functie, andere zijn inmiddels verbouwd en kregen een nieuwe bestemming. De mouterij 'La belle alliance', bijvoorbeeld.
Magazine Magazine Tafelen Eric Wachsmuth en Christoph Van Loo zijn oude rotten in het vak. Toch moesten zij vier jaar wachten opde nodige vergunningen voor Chez Fl'Eau, een Parijse brasserie met een modern tintje, gelegen aan de Schelde.
Magazine Magazine Ik ben een zondagskind Ze heeft nog maar net een nieuwe cd met de folkrockers van Kadril klaar of Eva De Roovere zit alweer in de studio met wereldmuziekgroep Oblomow. De 24-jarige is de stem van duizend en één projecten. "Toch heb ik niet het gevoel dat de muziek mijn leven totaal beheerst."
Magazine Magazine Kippen slachten Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan... Het belegen zinnetje schoot spontaan door mijn hoofd toen ik zondag mijn grootmoeder bezocht. Het was zo'n verwaaide middag waarin weemoed op de loer ligt. Te weinig kwam ik hier, besefte ik, in beslag genomen als ik ben door werk, liefde en ander spul dat het leven van …
Magazine Magazine Het mysterie van Maximón In het zog van de conquistadores bekeerden Spaanse missionarissen de overwonnen inboorlingen tot het katholieke geloof. Maar de Guatemalteekse hooglandmaya's beleven nu nog steeds hun eigen volkskatholicisme, een mystieke mix van traditie en animisme. Een verbazingwekkend indianenverhaal.
Magazine Magazine Een spuitje crème 2003 belooft een spannend jaar te worden op de markt van gelaatsverzorging. Verscheidene merken pakken uit met hoogtechnologische producten die balanceren op de dunne lijn tussen cosmetica en farmaceutica.
Magazine Magazine Haagsche suites Haagsche Suites, Laan Van Meerdervoort 155, 2517 AX Den Haag, Nederland, +31 70 364 78 79, fax +31 70 345 65 33, www.haagschesuites.nl, info@haagschesuites.nl
Magazine Magazine TIJD VOOR IETS ANDERS Een vlakke loopbaan is steeds minder in trek. Velen willen na verloop van tijd even halt houden, herbronnen of zich heroriënteren. Vandaag heet loopbaanonderbreking tijdskrediet. Dat de overheid zich garant stelt, is mooi meegenomen. Vijf portretten van mensen die anders omgaan met hun tijd.
Magazine Magazine Tafelen 'Happen en grappen' doe je bij William De Moor en Hilde Van den Hede, in het romantischegrillrestaurant Westaarde. Hun eethuis is ondergebracht in een idyllisch hoevetje aan de Leie.
Magazine Magazine Koud kunstje Winter een synoniem voor bleke gezichten met rode neuzen, springerig haar, een trekkerige huid en gekloven lippen ? Dat hebben we zelf in de hand. Letterlijk.
Magazine Magazine Hoe maakt u het? Guido Van Loo verwent zijn vrouw en drie dochters regelmatig met Italiaans geïnspireerde pasta- en couscousgerechten en is blij wanneer zich een bijzondere gelegenheid aandient om iets speciaals te maken.
Magazine Magazine Een zalige stroomstoot Wat Guinot is een van de bekendste verzorgingsmerken in het schoonheidsinstitutencircuit. Het Franse merk werd in 1962 opgericht door René Guinot en tien jaar later overgenomen door de huidige directeur Jean Daniel Mondin. Mondin is doctor in de farmacie en begeleidt zelf de ontwikkeling van actieve ingrediënten in de Guinot-laboratoria. De producten worden niet op …
Magazine Magazine Fabrieksgeheimen Functioneel, praktisch en comfortabel. Met die drie woorden als leidraad kreeg deze loft een prettig sobere inrichting die tegelijk ook gezelligheid uitstraalt.
Magazine Magazine anders door eigen land Bij Anders Reizen zit je gegarandeerd goed voor actieve wandel- en stapvakanties in binnen- en buitenland. Ook gezinnen met kinderen kunnen hier terecht : voor hen is er een aparte brochure vol actieve vakanties in groep, met activiteiten voor alle leeftijden. Bestemmingen zijn er in Frankrijk, Spanje, Zweden en Italië, maar het kan ook dichter …
Magazine Magazine SOEPEN OM VAN TE SNOEPEN Gazpacho, chowder, vichyssoise, minestrone... Soepen zijn er voor elke smaak : exotisch, simpel, verfijnd, warm, koud, hartig of zoet. Ze lenen zich als geen ander gerecht voor nieuwe interpretaties.
Magazine Magazine El Condor Pasa Hoe haalde ik het in mijn hoofd om, zonder ruiterervaring, deel te nemen aan een expeditie in de Andes ? Te paard van Chili naar Argentinië over een hachelijke route : ik vertrok, en liep er condoritis op.
Magazine Magazine Madame Giroud Nooit meer zal ik de wekelijkse column van Françoise Giroud in Le Nouvel Observateur kunnen lezen . Op haar zesentachtigste kwam daar abrupt een einde aan, buiten haar wil. Françoise Giroud overleed in actie. Ze kwam ongelukkig ten val in het theater en stierf een paar dagen later. Oud worden vond ze dégoûtant en obsceen. …
Magazine Magazine Achtjes in de wachtkamer Het spreekuur liep bijna ten einde toen ik bij mijn huisarts binnenstapte. Ik had alleen een voorschriftje nodig en hoopte vlug weer thuis te zijn. Maar dat was buiten de vrouw in de wachtkamer gerekend. Ze had sprekende ogen en een gezicht waarin alles een beetje scheef leek te staan. Knap zonder echt mooi te …
Magazine Magazine Vastenkuren, zotte kuren? Sommigen doen het om zich fitter te voelen, anderen om enkele kilo's kwijt te raken of om in contact te treden met zichzelf. Eén ding hebben ze gemeen : een tijd lang leven ze op niet veel meer dan water en kruidenthee. Zelfkwelling, of een manier om het lichaam een grote schoonmaakbeurt te geven ? Over de zin en onzin van vastenkuren.
Magazine Magazine Superman en de babe Hebt u Walter Grootaers bekeken toen hij verkondigde dat 120 per uur 's nachts op de snelweg middeleeuws was ? Hij, hij kan in koelen bloede 211 per uur rijden, dat beweert hij toch. Dat hebben er al meer gedacht die ergens aan een paal zijn blijven kleven of een andere auto hebben aangereden met …
Magazine Magazine Topkoks koken voor een derde Michelinster Eind januari verschijnt de nieuwe uitgave van de Rode Gids van Michelin Benelux. Chauvinistische lekkerbekken hopen op een nieuwe derde ster voor België. In kennerskringen worden drie kandidaten genoemd : Hof van Cleve, Clos Saint-Denis en Radisson SAS Sea Grill. Een portret en een recept van de drie kanshebbers, die exclusief een kookles geven voor leden van de Weekend Knack Kookclub.
Magazine Magazine RUBENS OP SPITZEN Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen spaart dezer dagen kosten noch moeite om het oubollig imago van 'klassiek' balletgezelschap van zich af te schudden. Getuige daarvan 'Not Strictly Rubens', een dansspektakel met kostuums en muziek van 's lands onorthodoxe gloriën : Walter Van Beirendonck en Praga Khan.
Magazine Magazine Praga Khan : regeltjes loslaten bevrijdt Ik kreeg de kans om de beste professionele dansers van dit land op mijn muziek te laten bewegen en om met Marc Bogaerts te werken, een man die ik heel erg bewonder. Maar wat mij ook over de streep getrokken heeft, is dat ik me volledig mocht uitleven op muzikaal gebied. Ik gebruik alle mogelijke …
Magazine Magazine Chef in de Ardennen Nassogne telt slechts 150 huizen en twee absolute troeven : een biologische lamskweker en de slagerij Macherome, een biologische varkenskwekerij met een eigen slachthuis. Om maar te zeggen dat in dit hoekje van de Ardennen het echte leven nog een kans krijgt. Sinds vier maanden is daar een derde adres bijgekomen dat niet onopgemerkt is …
Magazine Magazine Geheimen De vier geheimen van een vruchtbare relatie, dat was de titel van het berichtje dat een tijdje terug in mijn mailbox tuimelde. Nu ben ik een te ervaren internetbeest om zomaar alles open te klikken. Een mens ontvangt wat rommel op één dag : van een getrukeerde foto van Bush die het met Bin Laden …
Magazine Magazine Tafelen Peggy Bruynseels en Dominik Brouwers creëerden Kok O Vin, een modern eethuis, dat meer is dan een vlotte brasserie, maar gelukkig ook geen stijfdeftig gastronomisch restaurant.
Magazine Magazine Het begin van oneindigheid In dit ruige land van ijs, sneeuw en toendra voelen wolven en beren zich thuis. En vreemde vogels : avonturiers, goudzoekers, overjaarse hippies. We reisden van Anchorage naar Fairbanks en terug. Door Alaska, de staat aan het einde van de weg.
Magazine Magazine Zonnetje in huis Eurocosmetics, Elyzeese Velden 13, 9000 Gent, 09 225 02 26, fax 09 225 64 92.
Magazine Magazine SKREI De wondere winterkabeljauw Skrei, zoals de arctische kabeljauw in de paaitijd wordt genoemd, is een zeldzame, seizoengebonden delicatesse. De bijzondere vis met stevig, wit vlees vormt al duizend jaar de rijkdom van de Lofoten, een groep rotsachtige eilanden voor de Noorse kust, boven de poolcirkel.
Magazine Magazine Wijn voor het volle pond Wijn uit Engeland is onbekend en onbemind. Nochtans is er op dit moment een regelrechte revolutie aan de gang. Sommige wijnbouwers zweren bij de traditie, andere kiezen resoluut voor de nieuwewereldstijl. Alles in een landelijke en idyllische omgeving.