Zonnetje in huis
Eurocosmetics, Elyzeese Velden 13, 9000 Gent, 09 225 02 26, fax 09 225 64 92.
Wat
Tijdens het najaar en de winter hebben nogal wat mensen last van allerlei klachten. Ze zijn moe, komen ’s ochtends maar moeilijk op dreef, hebben concentratieproblemen, ze voelen zich soms zelfs depressief, en liefst zouden ze aan een lange winterslaap beginnen. Winterblues heet dat, omdat het zich voordoet tussen september en april. Men schat dat er zo’n vijf tot tien procent van de Belgische bevolking aan lijdt. In Scandinavië, waar de dagen nog veel korter zijn, ligt het aantal veel hoger. De oorzaak ? Een tekort aan daglicht. Omdat men vaststelde dat die klachten in de landen van het zuidelijk halfrond niet optreden van september tot april maar rond juni en juli – als het daar winter is – zag men een verband tussen de hoeveelheid licht en de hormonen waarvan de aanmaak van de lichtsterkte afhangt. En laat dat nu toevallig melatonine en serotonine zijn : de hormonen die ons welzijn, ons humeur en onze vitaliteit bepalen. De productie van melatonine komt goed op gang als de lichtsterkte zwak is, en dat hormoon is er de oorzaak van dat we ons slaperig en moe voelen. Dit is een proces dat zich in de natuur dagelijks herhaalt na het ondergaan van de zon. Zodra de zon weer op is en er voldoende licht is, wordt de aanmaak van melatonine onderdrukt en bijna stilgelegd. Vanaf dan begint de aanmaak van serotonine, die maakt dat we ons behaaglijk voelen.
Wat licht betreft, is er een hemelsbreed verschil tussen zomer en winter. Een zomerse zonnedag levert 50.000 tot 100.000 lux (de maat van lichtsterkte), een goedverlicht kantoor 400 lux, algemene huisverlichting 100 tot 500 lux : ongeveer duizend keer minder dan een zomerdag. Het gevolg laat zich raden : onze gelukshormonen raken in de war. De remedie ? Een lichttherapie van 10.000 lux in een halfuur. Hoe ? Een lamp die drie keer per week op een tafel staat, waar je een halfuur tot twee uur dicht voor gaat zitten. Ondertussen kun je lezen, ontbijten, tv kijken of kantoorwerk verrichten. Het enige wat je moet doen, is een- of tweemaal per minuut recht in de lamp kijken. Risico’s ? Geen. Behalve voor personen met bepaalde oogkwalen zoals cataract of ernstige aandoeningen aan het netvlies. Zij kunnen de behandeling niet volgen. Bij anderen kunnen zich nevenverschijnselen voordoen als lichte hoofdpijn en misselijkheid.
Onze bevindingen
Om het bioritme te herstellen en slaapstoornissen te voorkomen, moet het ‘lichtbad’ een plaatsje krijgen ’s ochtends, of in ieder geval vóór 18 uur : niet makkelijk in te passen in de agenda van een werkend mens. Nog een nadeel : de Innosol Mesa meet 61 x 43 x 11 cm en weegt 5,5 kg. Die lamp om de haverklap te moeten monteren en demonteren is niet iets om naar uit te kijken, maar als je een plekje hebt waar het toestel kan blijven staan, is het ideaal.
Na drie weken uitproberen is het moeilijk om conclusies te trekken. Ligt het aan de Innosol dat ik me wakkerder en levendiger voel ? Aan de paar vakantiedagen die ik nog had ? De yogalessen waaraan ik begon ? Moeilijk te zeggen. Maar een lichtbad doet ontegenzeglijk deugd. Het voelt echt aan als een zonnebad in putje winter. Hoewel een stevige wandeling bij volle daglicht ook niet te versmaden is, maar ach, die past ook niet in ons doordeweeks werkschema. Toch maar zo’n (duur) zonnetje in huis ?
Prijs
De Finse producent van de lampen heeft verschillende modellen, waaronder één dat op de computer bevestigd kan worden, en een ander dat men eenvoudig van lichttherapielamp kan omschakelen naar algemene verlichting van de werktafel door het om zijn horizontale as te kantelen.
Ook van het tafelmodel Innosol Mesa zijn er meerdere versies. Innosol Mesa kost 469 euro. Innosol Mesa Plus is uitgerust met een regeling van de lichtsterkte en kan ook als gewone verlichtingslamp gebruikt worden : 625 euro. Te koop in de apotheek.
GRIET SCHRAUWEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier