Culinair Culinair Van riesling tot Crémant d'Alsace: wat wijnen uit de Elzas zo speciaal maakt Onze drankenexpert schenkt klare wijn.
Culinair Culinair How to tortilla: een snelcursus Mexicaanse keuken en vijf topadresjes ineen De Mexicaanse keuken zette hier al een tijd geleden voet aan wal, maar is momenteel echt aan een doorbraak bezig in ons land: geworteld in de nationale traditie van streetfood en dus handig voor takeaway.
Culinair Culinair Chenin blanc: een feestelijke druif uit de Loirestreek Culinair journalist Bruno Vanspauwen schenkt klare wijn. Deze week: Chenin blanc.
Culinair Culinair Voor elkaar gemaakt: de vijf gouden regels voor wine pairing Heb je een speciaal talent nodig om gerechten met wijnen te combineren? Zijn bepaalde combinaties ideaal en andere uit den boze? Over wine pairing wordt al eens gewichtig gedaan. Maar er is meer mogelijk dan je denkt.
Culinair Culinair Duitse sekt: een kwaliteitsvol alternatief voor Franse champagne Culinair journalist Bruno Vanspauwen schenkt klare wijn: deze week Duitse bübbels.
Culinair Culinair Fluwelen textuur en fruitig aroma: de tempranillo-wijn is de trots van Spanje Culinair journalist Bruno Vanspauwen schenkt klare wijn. Deze week: tempranillo.
Culinair Culinair Flesje wijn opendoen? Krijg de kunst van het schenken onder de knie Als je graag wijn drinkt, moet je hem op de juiste manier serveren. Want niet alleen de wijn zelf is belangrijk, ook het glas en de kurkentrekker. Zelfs de karaf.
Culinair Culinair Sommelier Isabelle Legeron trekt de wereld rond met haar raw wine Raw food kennen we intussen, maar wie heeft er al gehoord van raw wine? De term werd gelanceerd door Isabelle Legeron, een Franse sommelier die in Londen woont en werkt. Met haar raw wines trekt ze de wereld rond, samen met wijnbouwers die haar principes delen. Een kennismaking met 'that crazy French woman'.
Culinair Culinair Klare wijn: er is meer dan port in Portugal Eeuwenlang was Portugal alleen bekend om zijn port, een zoete wijn die met alcohol wordt versterkt. Maar dat is veranderd.
Culinair Culinair Een passende wijn voor een late zomerbarbecue? Ga voor deze 'krachtpatsers' Culinair journalist Bruno Vanspauwen schenkt klare wijn: deze week 'krachtpatsers'.
Restaurantreviews Restaurantreviews Lekker eten in Knokke en omstreken? Een overzicht Nu we weer op restaurant mogen, zijn we niet meer tegen te houden.
Culinair Culinair Vijf wijnsuggesties voor de perfecte picknick Met de juiste wijntips resulteert die zomerse barbecue in een heerlijk zomerfestijn.
Culinair Culinair La vie en rose: nieuwe rosé bubbels geproefd en goedgekeurd In de zomer drinken we graag rosé. Maar het kan ook feestelijker: rosé bubbels. En die hoeven niet altijd uit Frankrijk te komen.
Culinair Culinair Pet' nat: het natuurlijke zusje van champagne Na de natuurlijke wijnen komen er nu ook natuurlijke schuimwijnen op de markt. Stilaan duikt de pet' nat overal op als aperitief, ter vervanging van cava en champagne. Wij proefden de nieuwe hippe bubbels.
Culinair Culinair Zij kiest: zes sommelières over hun lievelingswijn Ze hebben een broertje dood aan de bekende namen in de wijnwereld en geven menige wijnkaart een natuurlijk tintje. Zes jonge sommelières over hun passie en hun lievelingswijnen.
Culinair Culinair Kaap de goede smaak: dit zijn de nieuwste wijnen uit Zuid-Afrika Vol, zoet en fruitig: zo denken we nog vaak over Zuid-Afrikaanse wijnen. Maar nieuwe wijnmakers maken vandaag heel andere wijnen, met finesse en nuance. Ontdek de nieuwe smaken uit het mooiste wijnland ter wereld.
Culinair Culinair Onbekend is onbemind: Italië telt liefst 400 verschillende wijndruiven De meeste wijndruiven komen slechts in één regio voor en zijn verder onbekend. Enkele daarvan stellen we deze week voor.
Culinair Culinair Waarom wijnmakers vaak ook olijfolie maken en omgekeerd Wat heeft olijfolie met wijn te maken? Meer dan je denkt. Ze komen uit dezelfde streken, want olijfbomen en wijnstokken hebben een warm klimaat nodig en gedijen goed in arme grond. Olijfolie proef je ook het best zoals wijn: uit een glas.
Culinair Culinair Beter vlees in de kuip: de terugkeer van ambachtelijke charcuterie Zero waste en duurzaam: niet meteen waar je bij charcuterie aan denkt. Toch was het in de pre-industriële tijd een manier om alles van het dier te gebruiken en langer te bewaren. Geen wonder dat ambachtelijke charcuterie aan een revival bezig is.
Culinair Culinair Slow wine: traag en geduldig gemaakt, zoals vroeger Eerst hadden we slowfood, nu is er ook slow wine.
Culinair Culinair Goedgekeurd: ook bij vis past een glas rode wijn Rode wijn bij vis? Nee, het is geen aprilvis, het kan perfect.
Culinair Culinair Een smakelijk idee: waar haalt de chef-kok zijn inspiratie? Het werk van de chef, dat krijgen we op ons bord. Wat we niet te zien krijgen, is hoe die gerechten gecreëerd worden. Waar halen koks hun inspiratie? Hoe en wanneer verzinnen ze hun recepten? Een inkijk in het creatieve brein van topkoks.
Culinair Culinair Geproefd en goedgekeurd: wijn uit koelere gebieden Ook wijnen lijden onder de klimaatopwarming, waardoor wijnbouwers op zoek gaan naar koelere gebieden. Er is nu zelfs een Belgische invoerder die zich gespecialiseerd heeft in wijnen uit koelere klimaten.
Culinair Culinair IJslandse chef-kok Vilhjalmur Sigurdarson: een ster in Gent Opvallend nieuws in de Michelingids van dit jaar: restaurant Souvenir van chef Vilhjalmur Sigurdarson behaalde een ster. Twaalf jaar geleden verliet hij IJsland om als kok ervaring op te doen op het Europese vasteland. Wie is dit buitenbeentje aan de culinaire top van ons land?
Culinair Culinair Russische wijn komt naar België: 'Al mijn wijnstokken heb ik eigenhandig geplant' Voor het eerst worden Russische wijnen ingevoerd in ons land. Maar waar komen ze vandaan? En wie maakt ze? Wij trokken door de wijngaarden van het zuiden van Rusland, grenzend aan de Zwarte Zee, het Kaukasusgebergte en de Krim.
Culinair Culinair Wijn en chocolade, een goed koppel Het combineren van wijn en chocolade is moeilijk. Maar als het lukt, is het resultaat zalig. Ideetje voor valentijn?
Culinair Culinair New Nordic Cuisine: foodreis naar Zweden Door de New Nordic Cuisine werd Stockholm een topbestemming voor foodies. Nu laten Malmö en Göteborg culinair van zich spreken, met chefs die de Scandinavische keuken verrijken met nieuwe ideeën en uitheemse invloeden. Wij kregen honger en trokken ernaartoe.
Culinair Culinair Wijn onder de veilinghamer: eenmaal, andermaal, schol! Sotheby's en Christie's zijn wereldbekend als veilinghuizen voor wijn. Maar ook in Vlaanderen is er een veilinghuis dat wijnen over de hele wereld verkoopt: Sylvie's.
Culinair Culinair Deze verleidelijke druivenrassen raakten (onterecht) in de vergetelheid Van druivenrassen waar vroeger niemand over sprak, worden nu wijnen gemaakt waar liefhebbers dol op zijn. Zijn we de chardonnay en de merlot moe? Of breidt de groeiende interesse voor nieuwe smaken zich simpelweg uit naar de wijnwereld?
Culinair Culinair Van zeevruchtenbistro tot barbecuetempel: de beste culinaire adresjes in en rond Knokke Een klassieke brasserie, Italiaanse keuken of sterrenrestaurant: fijnproevers en levensgenieters vinden in Knokke-Heist, Brugge of Cadzand en Sluis alles wat ze zoeken.
Culinair Culinair 'Onder wijnbouwers vind je geen klimaatontkenners' De wijnwereld is continu in beweging. Kenner Michel Chapoutier bespreekt drie belangrijke evoluties.
Culinair Culinair L'Autoroute du Vin: wijngaarden die om een tussenstop vragen Als je deze zomer naar het Franse zuiden trekt, vertraag dan even tussen Lyon en Avignon: langs de Autoroute du Soleil en de Rhône liggen wijngaarden en -domeinen die een tussenstop meer dan waard zijn.
Culinair Culinair Riesling: de koningin der wijndruiven Geen beter seizoen dan de lente om een glas riesling te drinken. In de Elzas en in Duitsland gedijt deze nobele druif wonderwel. Leve de koningin van de druiven.
Culinair Culinair Vulkanische wijnen: de zoektocht naar de ultieme smaakexplosie Wijnliefhebbers weten: de bodem heeft een invloed op de smaak en kwaliteit van wijn. Maar nergens is die invloed duidelijker dan bij wijnstokken op vulkanische ondergrond. Tijd voor een reis langs wijngaarden op vulkanen, op zoek naar de ultieme smaakexplosie.
Culinair Culinair Sterrenchef Maxime Collard bouwt een klein culinair imperium uit in de Ardennen Van onbekende souschef in Vlaanderen tot eigenaar van een klein culinair imperium in de Ardennen, onlangs bekroond met twee sterren: dit is het opmerkelijke verhaal van Maxime Collard, nog altijd maar 35. Wij trokken naar la Wallonie profonde.
Culinair Culinair Water en vuur: mooie wijnen met Siciliaanse finesse Sicilianen staan bekend om hun vurige karakter. Maar op hun eiland worden, onder invloed van de zee, verrassend fijne en evenwichtige wijnen gemaakt.
Culinair Culinair Bubbels na de brexit: drinken de Engelsen straks nog Franse champagne? De Engelsen maken hun eigen bubbels in Zuid-Engeland.
Culinair Culinair Fast casual: het succes van snel én goed eten We gaan steeds vaker uit eten, maar ook sneller en goedkoper.
Culinair Culinair Van kalfstong tot sabayon: de Belgisch-Franse keuken herleeft Goed nieuws voor de liefhebbers van klassiek: meer en meer kwaliteitskeukens trekken opnieuw de Belgisch-Franse kaart.
Reizen Reizen Kaap de Grote Droom: Vlamingen starten wijnavontuur in Zuid-Afrika In de zeventiende eeuw introduceerden Europese kolonisten de wijnbouw in Zuid-Afrika. Vandaag trekken er opnieuw Europeanen naar daar om er wijnbouwer te worden.
Culinair Culinair Van aperitief tot digestief: wat schenkt u in bij welke feestgang? Welke dranken passen op uw feesttafel? Knack Weekend zocht het voor u uit.
Culinair Culinair Chef van de paté: sterrenkok Karen Torosyan over zijn succesgerecht Behalve in industriële versies kon je hem nauwelijks nog vinden. Tot een kok van Armeense afkomst de kunst van de handgemaakte pâté en croûte opnieuw in ons land lanceerde en er wereldkampioen mee werd.
Culinair Culinair Meneer de kasteelheer: het opmerkelijke succesverhaal van de Limburgse Justin Onclin Hij begon als verkoper bij een Vlaamse wijnimporteur. Vandaag is hij eigenaar van twee wijnkastelen. Justin Onclin pendelt al 40 jaar tussen Limburg en Bordeaux.
Reizen Reizen 24 uur luxe: achter de schermen van een een tophotel In La Butte aux Boix weten ze wat verwennen is: naast vorstelijke kamers en een wellnesscenter om u tegen te zeggen herbergt het hotel ook het tweesterrenrestaurant La Source. Hoe hard werken is het, om gasten die wel iets gewend zijn van 's ochtends tot 's avonds in de watten te leggen? Wij trokken naar Lanaken en volgden een dag lang de 56 medewerkers, van kamermeisje tot kok.
Culinair Culinair Goulash bij de wijn: ontdekkingsreis door wijnland Hongarije Hongarije heeft een ideaal klimaat voor wijnbouw en een even rijke wijncultuur als de wijnlanden in West-Europa. Toch zijn de wijnen bij ons nog grotendeels onbekend. We ontdekten ter plekke hoe dat komt én wat dan wel die Hongaarse toppers zijn.
Culinair Culinair Betaalbare bordeaux: kwalitatieve wijn hoeft niet duur te zijn Bordeaux duur? Als je goed zoekt, vind je in deze uitgestrekte wijnstreek zeker nog koopjes.
Culinair Culinair Beiroet in het eten: de Libanese keuken in België Het Midden-Oosten is geen toonbeeld van harmonie, maar op culinair vlak wisselt iedereen er ingrediënten, smaken en ideeën uit. Met de Libanese keuken als grote voorbeeld. En daar kunnen wij in ons land almaar vaker van meegenieten.
Culinair Culinair Anne-Sophie Pic, de enige vrouwelijke chef met 7 sterren: 'En dat terwijl ik er niet naar streef' Nu haar restaurant in Londen met een Michelinster werd bekroond, is ze de enige vrouwelijke chef ter wereld met zeven sterren. Maar Anne-Sophie Pic bereidt vooral de toekomst voor met nieuwe eetconcepten. 'Dat stimuleert mijn creativiteit.'
Culinair Culinair Château Chanel: waarom modemerken investeren in wijnkastelen De bekendste modehuizen ter wereld investeren nu ook in de bekendste wijndomeinen. Waarom doen ze dat? Wat heeft mode met wijn te maken? Wij gingen op zoek naar de wijnen die vandaag in de mode zijn.
Restaurantreviews Restaurantreviews Voer voor foodies: 14 sfeervolle plekken aan de kust voor lekkerbekken Dineren op veertig meter hoogte, nippen van unieke Japanse sakes, smullen van Hawaïaanse 'poké bowls' en wijn plus kunst proeven. Veertien plekken voor lekkerbekken in Knokke-Heist, Brugge & Cadzand.