Vijf wijnsuggesties voor de perfecte picknick

Champagnecoupe van Holmegaard, serveerplank Terrazo bij Van Uytsel

Met de juiste wijntips resulteert die zomerse barbecue in een heerlijk zomerfestijn.

1. Bij de gemarineerde olijven en de ricottadip met chili-olie

Albet i Noya “Efecte”, Classic Penedès, Spanje – 17, 33 euro – labuenavida.be

Bij deze zonnige, zuiderse hapjes past een goede schuimwijn. Albet i Noya is niet alleen de pionier van de biologische wijnbouw in Spanje, ook de voorvechter van een nieuwe benaming voor de betere cava. Vandaar dat, in plaats van Cava, de benaming Classic Penedès op de fles staat, verwijzend naar de wijnstreek. Deze volle, fijne schuimwijn wordt gemaakt met de cava-druiven macabeu, parellada en xarel-lo, aangevuld met de champagnedruif chardonnay. Kwalitatief steekt hij ver boven de gemiddelde cava uit, onder andere door zijn rijping van twee jaar, meer dan het dubbele van wat verplicht is in Champagne.

2. Bij de gegrilde sint-jakobsvrucht

Feudo Montoni, Catarrato 2019, Sicilië, Italië – 14,71 euro – cavesdefrance.be

Sicilië is een van de zuidelijkste wijnstreken in Europa, een eiland waar de wijnen de volheid van de zon combineren met de frisheid van de zeewind. Vandaar dat deze wijn van catarrato, een typisch Siciliaanse druif, zowel de volle smaak van sint-jakobsvrucht als de pittige fraîcheur van de marinade en limoenmayonaise aankan. Dit domein is een van de oudste van Sicilië, met een geschiedenis die teruggaat tot de 15de eeuw.

Handgedraaid bord met opstaande rand met bijpassend onderbord van Carmen Rafaelle. Ovalen bordje in mangohout, HK Living, bloemvormig kommetje met grijze rand, Sergio Herman voor Serax.
Handgedraaid bord met opstaande rand met bijpassend onderbord van Carmen Rafaelle. Ovalen bordje in mangohout, HK Living, bloemvormig kommetje met grijze rand, Sergio Herman voor Serax.© Burpphotography & Styling Sophie Pillen

3. Bij de gegrilde vistaco’s

Weingut Hiedler, Gruner Veltliner 2019, Oostenrijk – 12,05 euro – cavesdefrance.be

Met zijn fluwelige textuur en aroma’s van citrus, honing en witte peper lijkt deze wijn van de Oostenrijkse druif grüner veltliner gemaakt voor dit gerecht. Weingut Hiedler is gelegen in Kamptal, een van de Oostenrijkse wijnstreken langs de Donau die wereldbekend zijn geworden met hun wijnen van grüner veltliner. Dit familiale wijngoed werd opgericht in 1856 en speelde de afgelopen decennia een voortrekkersrol in de ecologische wijnbouw in Oostenrijk.

Glas Power van Stölzle via Westwing, Rustieke kandelaars van Bloomingville
Glas Power van Stölzle via Westwing, Rustieke kandelaars van Bloomingville© Burpphotography & Styling Sophie Pillen

4. Bij de pulled chicken

– Boekenhoutskloof “The Chocolate Block” 2018, Zuid-Afrika – 22, 50 euro – wijnen-dekok.com

– Domaine Roche “La Bousquette” 2018, Cairanne, Rhônevallei, Frankrijk – 16,50 euro – wijnen-dekok.com

Dit barbecuegerecht waarin bruine suiker, gerookte en gedroogde kruiden en sterke drank voorkomen, heeft een volle krachtige wijn nodig, met toch voldoende elegantie voor het fijne vlees van kip. Vandaar de keuze voor Zuid-Afrika en Zuid-Frankrijk, waar nobele druiven als grenache en syrah volmaakt rijp worden onder een zuiderse zon.

Boekenhoutskloof is een van de domeinen in Zuid-Afrika die na de opheffing van de apartheid een nieuwe wind lieten waaien in de Kaapse wijnbouw. Met “The Chocolate Block”, een volle genereuze wijn van overwegend syrah en grenache, kreeg het wereldwijd succes.

Het domein Roche in de zuidelijke Rhônevallei, meer bepaald in het dorp Cairanne dat de hogere status van “cru” heeft gekregen, werd opgericht in de 17de eeuw. De wijn “La Bousquette” bestaat vooral uit grenache, aangevuld met carignan.

Het is interessant is om deze wijnen naast elkaar te proeven: de ene afkomstig uit de Nieuwe Wereld (de wijnlanden buiten Europa), de andere uit de Oude Wereld (de Europese wijnlanden).

Wijnglas Holmegaard, Houten bordje en handgemaakte kaars, H&M Home en Ann Vincent Studio
Wijnglas Holmegaard, Houten bordje en handgemaakte kaars, H&M Home en Ann Vincent Studio© Burpphotography & Styling Sophie Pillen

5. Bij de aardbeien en het zomerfruit

Luigi Einaudi, Moscato d’Asti 2018, Piemonte, Italië – 12,95 euro – wijnhuisvandenbulcke.be

Niemand kent de combinatie tussen chocolade en wijn beter dan Rik Balcaen, lange tijd manager bij het chocoladebedrijf Belcolade en nadien invoerder van wijnen.

Vanuit zijn vele experimenten kwam één basisregel naar voren: bij chocolade heb je altijd een beetje zoet nodig in de wijn. En voor witte chocolade steekt één combinatie er bovenuit: die met wijnen van muscat, een druif die ook zeer goed past bij vruchten.

Vandaar de keuze voor deze lichtzoete schuimwijn van witte muscat, gemaakt door een van de topdomeinen uit het Italiaanse Piemonte (Asti verwijst naar de gelijknamige provincie en stad). Een bijkomende reden is dat hij de smaakpapillen op het einde van de maaltijd niet extra belast maar integendeel verfrist door zijn pareling en lage alcoholgraad (5%).

Ecru plaid met mosgroene accenten, Malagoon via De Bijenkorf
Ecru plaid met mosgroene accenten, Malagoon via De Bijenkorf© Burpphotography & Styling Sophie Pillen

Partner Content