Riesling: de koningin der wijndruiven

© iStock

Geen beter seizoen dan de lente om een glas riesling te drinken. In de Elzas en in Duitsland gedijt deze nobele druif wonderwel. Leve de koningin van de druiven.

Majestueus

De riesling wordt ook wel de koningin van de druiven genoemd. Het is een wijn die qua finesse en elegantie zijn gelijke niet kent. Met een magnifiek evenwicht tussen rijp fruit en tintelende zuren, met impressies van citrus, abrikoos, perzik en honing, en vaak een intense mineraligheid die aan gesteente doet denken.

Zoet?

Wijn van riesling wordt vaak geassocieerd met een zekere zoetheid. Maar hij bestaat in alle varianten van beendroog tot mierzoet. Voor deze rubriek hebben we ons beperkt tot droge riesling.

Koel

Riesling heeft een koel klimaat nodig om tot volle expressie te komen. Vandaar dat in de Elzas, Duitsland en Oostenrijk zoveel riesling voorkomt.

Eten

Wijn van riesling is veelzijdig aan tafel: van kip en wit vlees, over vis en schaal- en schelpdieren, tot groenten als asperge, snijbiet en zuurkool. Ook bij de Aziatische keuken, met haar contrasten tussen zoet en zuur, past hij bijzonder goed.

TIP: Markus Molitor

Deze wijnbouwer begon in 1985 met 2 hectare en is nu het grootste private wijnbedrijf van de Duitse Moezelstreek, met 100 hectare wijngaard. Daarbij is hij erin geslaagd de kwaliteit zeer hoog te houden. Niet voor niets wordt hij beschouwd als een van de topdomeinen voor Duitse riesling.

Markus Molitor, Haus Klosterberg 2017, vanaf 12,25 euro, axybel.be

Geproefd en goedgekeurd

Riesling: de koningin der wijndruiven
© .

Domaine Mittnacht Frères, Riesling “Les Fossiles”, Alsace 2017, 13,98 euro, magnuswijnen.be

Een van de allereerste biodynamische domeinen in de Elzas, gelegen in Hunawihr, waar de familie sinds drie generaties verfijnde, elegante rieslings maakt.

Domaine Ehrhart-Pfohl, Riesling “Jade”, Alsace 2016, 12,73 euro, dulst.be

De geschiedenis van dit familiale domein gaat terug tot 1725, de huidige generatie werkt met veel respect voor de natuur, getuige daarvan deze zuivere, fijne riesling.

Weingut am Stein “Stettener Ries-ling”, Franken, 2017, 13,58 euro, cavesdefrance.be

In deze ronde fles, typisch voor de Duitse streek Franken, zit een riesling van hoog niveau, die zonder meer bij de top van Duitsland kan gerekend worden.

Domaine Jean Sipp, Riesling Réserve, Alsace 2016, 10,89 euro, magnuswijnen.be

Al sinds de 17de eeuw doet de familie Sipp aan wijnbouw rond het mooie stadje Ribeauvillé. Ze bezit de beste zuidelijk gelegen wijngaarden voor riesling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content