Van zeevruchtenbistro tot barbecuetempel: de beste culinaire adresjes in en rond Knokke

Bar Bulot © GF

Een klassieke brasserie, Italiaanse keuken of sterrenrestaurant: fijnproevers en levensgenieters vinden in Knokke-Heist, Brugge of Cadzand en Sluis alles wat ze zoeken.

KNOKKE-HEIST

Tablàvins / Cafe de Paris

Jarenlang was Jardin Tropical, later omgedoopt tot Jardin, een vaste waarde in Knokke. Kok Christophe Van den Berghe en zijn echtgenote haalden er een Michelinster binnen. Maar de zaak was stilaan toe aan een nieuw elan. Dat kwam er dit jaar met de overname door twee medewerkers die er al twaalf jaar in dienst waren: Pamela Dewitte en Geoffrey Adam, zij als verantwoordelijke voor de zaal, hij als sommelier. Ze veranderden niet alleen de naam, maar ook het concept. Verplichte degustatiemenu’s werden ingeruild voor moderne gerechten à la carte. En er werden zitplaatsen opgeofferd voor hoge krukken aan een bar. Pamela en Geoffrey hebben er duidelijk zin in en doen er alles aan om hun klanten te plezieren.

Café de Paris
Café de Paris© GF

Intussen hebben de vroegere eigenaars zich toegelegd op hun brasserie Café de Paris, waar vooral klassiekers geserveerd worden: garnaalkroketten, asperges à la flamande, tomaat-garnaal, paling in ’t groen, vol-au-vent, stoofvlees, steak bearnaise.

Tablàvins, Zwaluwenlaan 12, 8300 Knokke, tablavins.be, gesloten op dinsdag en woensdag.

Café de Paris, Van Bunnenplein 29, 8300 Knokke, cafedeparisknokke.be, 7/7 open.

Gellius

Op deze unieke locatie, in het stationsgebouw van Knokke, huisde vroeger het Italiaanse restaurant Cesarino. Het mooie en gezellige interieur is gebleven, net als de aangrenzende kunstgalerie van eigenaar Gianni Piretti. Maar er was behoefte aan versterking, vooral in de keuken. Die vond Piretti in Oderzo, 50 kilometer ten noorden van Venetië, bij zijn vriend Alessandro Breda, die daar de eigenaar en chef is van het restaurant Gellius, bekroond met een Michelinster. Piretti en Breda sloegen de handen in elkaar en openden Gellius in Knokke. Sindsdien pendelt de chef tussen beide restaurants. Hij brengt gerechten die uit de Italiaanse traditie stammen, maar met een moderne creatieve interpretatie en nobele producten zoals kaviaar, langoustines, krab en truffel. De wijnkaart is exclusief Italiaans, zoals verwacht kan worden van twee Italiaanse eigenaars.

Maurice Lippensplein 26, 8300 Knokke, gellius-knokke.com, gesloten op maandag en dinsdag. In juli en augustus enkel op maandag gesloten.

Vinum & Sensum

Na drie jaar als mede-eigenaars van Brasa Grill, beslisten Deborah Hellburg en Maurice De Jaeger om met een zaak te beginnen die helemaal van henzelf is: een restaurant met wijnbar. Hellburg verwent de wijnliefhebber met boeiende wijnen per glas vanuit een dispenser die beschermt tegen oxidatie. Via de wijnbar, waar je ook al enkele hapjes kunt krijgen, kom je in het stijlvolle restaurant, waar De Jaeger een vast menu van drie, vier of vijf gangen presenteert. Hij kookte nog onder het wakend oog van Sergio Herman en dat heeft vruchten afgeworpen. De gerechten ogen mooi, zijn speels en creatief, en verrassen met boeiende schakeringen in smaak en textuur. De prijzen zijn bovendien verbazend scherp naar Knokse normen.

Leopoldlaan 162, 8300 Knokke, vinumsensum.be, gesloten op maandag en dinsdag.

De Terp

Goed nieuws voor barbecueliefhebbers, want dit is een restaurant waar alles gegrild wordt boven houtskool: vlees, vis en groenten. Ofwel op een Zuid-Amerikaanse churrasco-grill, ofwel in een meer klassieke Green Egg-barbecue. Eigenaars zijn Marnix Rabaut, die slager is, en zijn echtgenote Christine, die een koksopleiding volgde. Ze hadden een slagerij annex traiteurszaak in Gent, maar keerden terug naar hun roots aan de kust. Marnix is bijzonder trots op het vlees van limousinrunderen die in het Zwin grazen, waardoor het vlees een wat zilte smaak krijgt.

Ramskapellestraat 34, 8301 Ramskapelle, deterp.be, gesloten op maandag, dinsdag en woensdag.

De Terp
De Terp© GF

Bartholomeus

Chef Bart Desmidt heeft al 25 jaar op de teller staan, maar is nog altijd de onbetwiste nummer één in Knokke. Toen hij nog maar 23 was, opende hij zijn eigen restaurant in de voormalige speelgoedwinkel van zijn ouders op de Zeedijk. Hij had nooit een koksopleiding gevolgd, alleen gewerkt in enkele restaurants aan de kust. De eerste drie jaren zwoegde hij helemaal alleen, samen met zijn kersverse echtgenote Sandra. Vandaag mag je van geluk spreken als je er een tafel kunt reserveren, want Bartholomeus, bekroond met twee sterren, is vaak volgeboekt.

Het geheim van dat succes? Topingrediënten, harmonieuze composities, perfecte cuisson, en een meticuleuze aandacht voor verfijning en lichtheid. In Bartholomeus draait alles om evenwicht. De porties zijn uitgemeten, de ingrediënten afgewogen, de gerechten foutloos, de prijzen scherp berekend. Een efficiënte bediening en timing zorgen ervoor dat je tussen de gerechten nooit te lang moet wachten. Het professionalisme dat hier telkens weer aan de dag wordt gelegd, dwingt respect af.

Zeedijk 267, 8301 Heist aan Zee, restaurantbartholomeus.be, gesloten op dinsdag, woensdag en donderdag.

BRUGGE & ZEEBRUGGE

L.E.S.S.

Dit is de langverwachte nieuwe bistro van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens, het duo achter Hertog Jan. Je voelt er de spirit van een wereldstad als Tokio, met het Japans geïnspireerde meubilair, de grote open keuken met een Japanse Robata-grill, en rondom een lange doorlopende toog, zoals in een sushibar. Ook wat op het bord komt, is vaak Aziatisch getint, zoals gelakte aubergine met miso en sesam, dimsum van varkensvlees en gamba, gestoomde bun met buikspek, hoisinsaus en kimchi, verslavend lekkere Chinese rijst met knisperend kippenvel of een wervelende crispy duck salad. Probeer zeker ook het vlees van het Finse Freygaardrund: strak van textuur en toch mals en sappig, met een zuivere, diepe, fijne smaak en meesterlijk gegrild. Dit is een eetconcept recht in het hart van de tijdgeest, weg van de gastronomische eettempels en bijbehorende tafelrituelen. Maar met behoud van de creativiteit en kwaliteit, waarvoor dit duo al een hele tijd bekendstaat.

’t Zand 21, 8000 Brugge, l-e-s-s.be, gesloten op woensdag en zondag.

L.E.S.S.
L.E.S.S.© GF

Bar Bulot

De Mangeleer en Boudens weten niet van ophouden. Naast L.E.S.S houden ze tot eind oktober ook een zeevruchtenbistro open in het pand waar Hertog Jan ooit begonnen is, net buiten het centrum van Brugge. Het concept is geïnspireerd op de Franse bistro’s die je vaak aan de stranden van Normandië en Bretagne ziet, met buiten een koeltoog vol ijs, en daarin vissen en zeevruchten die à la minute bereid worden, met focus op versheid en smaak. Het pand werd gerestyled om die typische Franse vakantiesfeer op te roepen, het terras en de tuin versterken dat gevoel nog. De kaart gaat van oesters en schelpdieren, over gerookte zalm en Europese kreeft, tot gamba’s en vissen op de grill. Een mooie selectie van bieren en wijnen maakt het feest compleet. Na oktober gaat hier dan het aangekondigde nieuwe restaurant van De Mangeleer en Boudens open, gericht op klassiekers uit de Belgisch-Franse keuken.

Torhoutse Steenweg 479, 8200 Sint-Michiels Brugge, barbulot.be, gesloten op zondag en maandag.

Cantine Copine

Toen ze nog kookte in haar restaurant A’Qi, had Karen Keygnaert als enige vrouw in Vlaanderen een Michelinster. Maar ze wilde niet langer in dat ‘ sterrencircus’ meedraaien, en zocht haar geluk in een informeler concept. Dat vond ze in een vroegere borstelfabriek aan het kanaal Brugge-Oostende, een schitterende locatie die ze verbouwde tot een gezellig restaurant zonder de industriële sfeer en ziel van het pand te verliezen. Geen verplichte menu’s, maar gerechten à la carte die eenvoudiger zijn dan in haar sterrentijd, maar daarom niet minder lekker. ’s Middags is er een plat du jour, die je al dan niet kunt aanvullen met een voorgerecht.

Steenkaai 34, 8000 Brugge, cantinecopine.be, gesloten op zondag en maandag.

Cantine Copine
Cantine Copine© GF

‘T Werftje / ONA

Ook vaste waarden moeten zich geregeld vernieuwen. In Zeebrugge, midden in het havengebied, staat al sinds 1905 een zeemanscafé dat al vele decennia bekendstaat om zijn garnaalkroketten. Enkele jaren geleden werd het gerenoveerd en uitgebreid met een terras, maar in het café zelf bleef de nostalgische sfeer van vroeger gelukkig behouden. De intrede van de zoon van de eigenaars, Eli Vandersnickt, veranderde ook het een en ander. Zo zorgt hij, als gediplomeerd sommelier die nog in The Ritz in Londen heeft gewerkt, voor een prima wijnkaart. Naast de befaamde garnaalkroketten staan er ook oesters, langoustines, koningskrab en kreeft op de kaart. Niet te missen: de goujonettes van kraakverse wijting, perfect en droog gefrituurd in een knisperende korst, en vergezeld van een tartaarsaus.

't Werftje
’t Werftje© GF

Even verderop heeft de familie van ’t Werftje dit jaar een hippe tapasbar geopend, met zicht op de jachthaven, onder de naam ONA by ’t Werftje.

’t Werftje, Werfkaai 29, 8380 Zeebrugge, twerftje.be, gesloten op dinsdag en woensdag.

CADZAND & SLUIS

Dell’Arte

Dit restaurant, vroeger gevestigd in Sluis, verhuisde vorige zomer naar een karaktervolle woning uit 1878 in Cadzand-Dorp. Dat was geen toeval: het is het ouderlijke huis van chef Robbert Dellaert, waar hij als kind opgroeide. Samen met zijn echtgenote Julie, die voor de bediening instaat, kunnen ze hun klanten nu een nog betere totaalbeleving bieden. De eetzaal baadt in zachte kleuren, grote ramen geven uit op het terras en de tuin, Cadzand-Bad en de zee zijn vlakbij. Je kunt hier zowel een menu als à la carte eten. Mooie producten als oesters, kreeft, tarbot en zeebaars tonen de voorliefde van Dellaert voor het Zeeuwse terroir. De wijnen uit de mooie kaart sluiten daarbij aan.

Mariastraat 34, 4506 AE Cadzand-Dorp, restaurantdellarte.nl, gesloten op woensdag en donderdag.

De Vijverhoeve

Sint Anna ter Muiden is officieel een stad, maar telt slechts 50 inwoners en maakt deel uit van de gemeente Sluis. Het is zo mooi en schilderachtig dat het door de Nederlandse overheid tot beschermd stadsgezicht werd uitgeroepen. Hier ligt de voormalige boerderij van de familie Grahame, prachtig verbouwd tot een restaurant in het groen met een groot terras. Jan Grahame en zijn zoon Bart staan in de keuken. Elke maand stellen ze een nieuw menu samen, waarbij ze zich laten inspireren door de klassieke Franse keuken, waaraan ze een moderne twist geven. Yori Gresel, de vriendin van Bart, selecteert de wijnen en staat in voor een verzorgde bediening.

Greveningseweg 2, 4524 JK Sluis, restaurantdevijverhoeve.nl, gesloten op woensdag en donderdag.

De Kromme Watergang

Op 20 kilometer van Sluis en Cadzand vind je de absolute top in vis, schaal- en schelpdieren. De Kromme Watergang, dit jaar compleet gerestyled, is gehuisvest in een voormalig dorpsschooltje in het prachtige polderlandschap, te midden van de koeien en schapen, met zicht op de duinen. Alleen al die locatie typeert de filosofie van chef Edwin Vinke: die van de eenvoud en de natuur. In de keuken vertaalt zich dat door spartelverse producten uit de zee zo licht en zo puur mogelijk te bereiden. Hij werd ervoor bekroond met twee Michelinsterren. Opmerkelijk is dat je je zelfs na een royaal menu vederlicht voelt. Vlakbij is er overnachting mogelijk in vier suites, met gratis taxiservice van en naar het restaurant.

Slijkplaat 6, 4513 KK Hoofdplaat, Nederland, krommewatergang.nl, gesloten op maandag en dinsdag.

Kromme Watergang
Kromme Watergang© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content