Betaalbare bordeaux: kwalitatieve wijn hoeft niet duur te zijn

© iStock

Bordeaux duur? Als je goed zoekt, vind je in deze uitgestrekte wijnstreek zeker nog koopjes.

Zuiders elegant

Bordeaux ligt in het zuiden van Frankrijk, maar aan de Atlantische Oceaan, waar het koeler is dan aan de Middellandse Zee. Vandaar dat bordeauxwijnen nooit zo vol en krachtig zijn als andere Zuid-Franse wijnen, eerder fijn en elegant. Door het wisselvallige Atlantische klimaat kan de kwaliteit erg verschillen van jaar tot jaar. Wij selecteerden hier alleen rode wijnen van goede jaren.

Tafelgenoot

Bordeauxwijnen zijn een dank-bare tafelpartner omdat ze de gerechten nooit overdonderen. Rode bordeaux past bijzonder goed bij rundvlees en wild, terwijl witte bordeaux alle bereidingen met vis en zeevruchten aankan.

Mooie mix

Rode bordeauxwijnen zijn doorgaans een mix van verschillende druivensoorten: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec en petit verdot (de twee laatste komen steeds minder voor). Ook de witte en zoete wijnen zijn samengesteld uit meerdere druiven: sauvignon blanc, sémillon en muscadelle.

Geproefd en goedgekeurd

Betaalbare bordeaux: kwalitatieve wijn hoeft niet duur te zijn
© .

Château Toutigeac, Bordeaux 2010, 11,98 euro, magnuswijnen.be

Een buitenkans, deze reeds mooi gerijpte bordeaux van een topjaar tegen een verrassend lage prijs. Zal niet uit de toon vallen op je feesttafel.

Château de Maison Neuve, Montagne-Saint-Emilion 2015, 11,98 euro, magnuswijnen.be

Een mooi voorbeeld van het feit dat in deze substreek van het beroemde Saint-Emilion ook zeer goede wijnen worden gemaakt tegen lagere prijzen.

Alios de Sainte- Marie, Premières Côtes de Bordeaux 2015, 14,04 euro, cavesdefrance.be

Rijpe, geconcentreerde en krachtige wijn, met een rijping van 12 maanden op eikenhout. Voor liefhebbers van wild en rood vlees.

Château Perron, Lalande de Pomerol 2015, 17,77 euro, dulst.be

Wijnstreek naast het beroemde Pomerol, waar de wijnen soms even goed, maar altijd beduidend goedkoper zijn. Zoals deze rijzende ster van een eeuwenoud domein.

Tip: Cru Bourgeois

Al sinds de negentiende eeuw krijgen de beste wijnen van Bordeaux een eretitel. De topklasse is herkenbaar door de term grand cru classé, maar die zijn heel duur geworden. Interessanter voor de bordeauxliefhebber is het label cru bourgeois, om de vijf jaar toegekend door een jury. Zo kun je van de kwaliteit en het karakter van een bordeaux genieten voor een betaalbare prijs.

  • Château Patache d’Aux, Médoc 2015, 14,49 euro magnuswijnen.be
  • Château de Côme, Saint-Estèphe 2014, 17,49 euro magnuswijnen.be
  • Château Peyredon Lagravette, Haut-Médoc 2014, 17,86 euro dulst.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content