Wijn en chocolade, een goed koppel

© Getty

Het combineren van wijn en chocolade is moeilijk. Maar als het lukt, is het resultaat zalig. Ideetje voor valentijn?

Geproefd en goedgekeurd

Geselecteerd door Rik Balcaen, chocolade- en wijnspecialist. De wijnen zijn verkrijgbaar via wijnhuisvandenbulcke.be.

Wijnen die goed bij chocolade passen
Wijnen die goed bij chocolade passen© .

Château Pierre-Bise, Cabernet d’Anjou 2018, 10,95 euro

Roséwijn in de wat vergeten halfzoete stijl met druiven van late oogst, die goed past bij niet al te zoete desserts met donkere chocolade en rood fruit.

Luigi Einaudi, Moscato d’Asti 2018, 12,95 euro

Met zijn levendige smaak en lage alcoholgraad past deze wijn bij nagerechten met witte- en melkchocolade, in combinatie met vruchten als vlierbes, cassis en framboos.

Quinta do Noval, Porto Black, 18,60 euro

Port staat bekend om zijn perfecte match met chocolade; serveer deze port van dit oude huis (gesticht in 1715) fris of koud met een stevig chocoladedessert.

Bocale, Sagrantino Passito 2009, 22,95 euro (37,50 cl)

Deze geconcentreerde smaakbom van gedroogde sagrantinodruiven uit Umbrië past heel goed bij desserts met donkere chocolade, in combinatie met noten.

Niemand kent de combinatie van chocolade en wijn beter dan Rik Balcaen, lange tijd manager bij het chocoladebedrijf Belcolade en sinds kort invoerder van wijn. Vanuit zijn gecombineerde passie experimenteerde hij veel, en kwam hij uit op een aantal basisregels: ‘De eerste is dat je minstens een beetje zoet nodig hebt in de wijn.’

Drie soorten chocolade

Voor donkere chocolade raadt Rik Balcaen donkere zoete wijnen aan die met alcohol werden versterkt, zoals port, sherry en madera, en Franse vins doux naturels zoals banyuls en maury: ‘Maar als je een ingrediënt toevoegt aan de chocolade, zoals vruchten, zijn er ook boeiende combinaties mogelijk met halfzoete rosé en schuimwijn, en wijn van ingedroogde druiven.’

Voor witte chocolade is er één combinatie die erbovenuit steekt: die met wijnen op basis van de muskaatdruif.

Melkchocolade vindt Balcaen het allermoeilijkste om met wijn te combineren: ‘Deze chocolade is zoeter, niet bitter, en bevat melk en minder cacao. Dat alles maakt de combinatie met wijn moeilijker. Zoals bij witte chocolade zijn wijnen van de muskaatdruif mogelijk, maar ook halfdroge champagne en zoete wijnen van de Spaanse druif Pedro Ximénez.’

Geproefd en goedgekeurd

Geselecteerd door Rik Balcaen, chocolade- en wijnspecialist. De wijnen zijn verkrijgbaar via wijnhuisvandenbulcke.be.

Wijnen die goed bij chocolade passen
Wijnen die goed bij chocolade passen© .

Château Pierre-Bise, Cabernet d’Anjou 2018, 10,95 euro

Roséwijn in de wat vergeten halfzoete stijl met druiven van late oogst, die goed past bij niet al te zoete desserts met donkere chocolade en rood fruit.

Luigi Einaudi, Moscato d’Asti 2018, 12,95 euro

Met zijn levendige smaak en lage alcoholgraad past deze wijn bij nagerechten met witte- en melkchocolade, in combinatie met vruchten als vlierbes, cassis en framboos.

Quinta do Noval, Porto Black, 18,60 euro

Port staat bekend om zijn perfecte match met chocolade; serveer deze port van dit oude huis (gesticht in 1715) fris of koud met een stevig chocoladedessert.

Bocale, Sagrantino Passito 2009, 22,95 euro (37,50 cl)

Deze geconcentreerde smaakbom van gedroogde sagrantinodruiven uit Umbrië past heel goed bij desserts met donkere chocolade, in combinatie met noten.

Partner Content