Algemene informatie

Ligging

Slovenië ligt centraal in Europa en grenst aan Italië, Oostenrijk, Kroatië, Hongarije en de Adriatische Zee.

Klimaat

Slovenië is klein, maar vertoont toch opvallend verschillende klimaten en weersomstandigheden. Aan de zee geniet je van een gematigd of mediterraan klimaat, in de bergen heerst een Alpenklimaat en het oosten is gezegend met een continentaal klimaat (extreme temperaturen in de zomer en de winter). In het noorden, tegen Oostenrijk, zijn de winters vrij koud en sneeuwrijk.

Oppervlakte

20.256 km² , zo’n 2/3 van de 30.528 km² van België.

Hoofdstad

Ljubljana

Grootste steden

Slovenië telt weinig grote steden. De hoofdstad Ljubljana (278 000 inwoners) en Maribor (115 000 inwoners) zijn de enige twee met meer dan honderdduizend inwoners. De elf grootste gemeenten hebben de status “stadsgemeente”, die hen meer bevoegdheden verleent dan een gewone gemeente.

Staatsvorm

Republiek

Bevolkingsgroepen

Slovenië is etnisch het meest homogene land van de opvolgerstaten van Joegoslavië. Er wonen ongeveer 3000 Italianen en 8000 Hongaren.

Talen

Sloveens, Italiaans en Hongaarse minderheden

Godsdienst

Christendom, vooral rooms-katholicisme

Feestdagen

1 en 2 januari: Sloveens Nieuwjaar

8 februari: Pre¨eren, Sloveense culturele feestdag

Maart of april: Pasen

27 april: Dag van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog

1 en 2 mei: Dag van de Arbeid

Mei of juni: Pinksteren

25 juni: Herdenking van de onafhankelijkheid van Joegoslavië in 1991

15 augustus: Maria-Tenhemelopneming

31 oktober: Dag van de Reformatie

1 november: Allerheiligen

25 december: Kerstmis

26 december: Dag van de Onafhankelijkheid en Eenheid

Weetjes

Door de ligging en de geschiedenis van Slovenië is de nationale keuken een allegaartje van Italiaanse, Slavische en Oostenrijkse invloeden. Zo vind je er zuurkool met pittig gekruid vlees, maar ook een groot aanbod pasta’s en pizza’s. Potica, een cake met noten, rozijnen, kruiden en honing, is wel een typisch Sloveens gerecht.

De karstgrotten van Skocjan zijn in 1986 uitgeroepen tot werelderfgoed

– Slovenië heeft drie universiteiten, die in Ljubljana, Maribor en Primorska liggen.

– Anderstalige televisieprogramma’s worden er niet nagesynchroniseerd. Misschien is dat ook wel een reden waarom de Slovenen zo goed Engels praten.

– Onder vissers staat Slovenië bekend als één van de mooiste landen ter wereld om te vliegvissen; dat is vissen met een zogenaamde vliegenhengel. De Sava Bohinjka en de waterkrachtcentrale van Vintgar in de buurt van Jesenice zijn alvast twee visplekjes waar je naar verluidt regenboog- en bruine forellen vangt.

– In Bled genieten zoetekauwen van krem¨nita, een romige cake met vanille die zijn naam ontleent aan het Duitse Cremeschnitte, wat letterlijk roomschijf betekent.

– De stenen trap op het eiland in Lake Bled heeft 99 treden. De traditie wil dat tijdens huwelijksplechtigheden de gloednieuwe bruidegom zijn zwijgende bruid de trappen op draagt.

– In Slovenië gebruiken ze geen Azerty- of Qwertytoetsenborden, maar wel Qwerzu. Internet is trouwens vrij beschikbaar in de meeste jeugdherbergen.

– Aan de eerste twee letters van de Sloveense nummerplaten kan je zien uit welke streek de chauffeurs komen. Zo betekent LJ Ljubljana, MB Maribor en PO Postojna.

– BIS staat voor “Belgen in Slovenië”. Een zeventigtal landgenoten zijn ingeschreven in het Sloveense bevolkingsregister. Daarnaast verblijven ieder academiejaar een twintigtal Belgische studenten in Ljubljana tijdens een Erasmusuitwisseling.

– De Triglavberg staat afgebeeld op de Sloveense halve euro’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content