Argentinië

Dit immense, ietwat mysterieuze land biedt van alles wat. Je kunt proeven van de bruisende wereldstad Buenos Aires, van de uitgestrekte stilte van Patagonië en van een natuurspektakel als de Iguazú-watervallen. Argentinië in een notendop.

Dit immense, ietwat mysterieuze land biedt van alles wat. Je kunt proeven van de bruisende wereldstad Buenos Aires, van de uitgestrekte stilte van Patagonië en van een natuurspektakel als de Iguazú-watervallen. Argentinië in een notendop.

De tango is onlosmakelijk verbonden met Argentinië, een dag in de hoofdstad Buenos Aires eindigt en begint ermee. In El Viejo Almacen zingen dames en heren zich de ziel uit het lijf en worden lichamen in onmogelijke bochten gelegd, overdag is het kleurrijke Caminito-straatje in de volkswijk La Boca the place to be. Daarnaast is het Zuid-Amerikaanse land wereldberoemd om zijn superieure rundvlees. Het vee graast er dan ook op de grootste en groenste weides ter wereld. De Argentijnen zelf zijn de grootste vleeseters ter wereld. Maar ook voor hun wijn zijn ze wereldberoemd.

Buenos Aires is een levendige stad met zoveel karaktertrekjes als wijken, van volkse buurten tot drukke zakencentra of het chique Recoleta, waar het majestueuze kerkhof ligt met de graven van alle groten. Op de kilometerslange Avenida Corrientes, het Broadway van Buenos Aires, proberen tientallen zwart-gele taxi’s zich toeterend een weg te banen door de ochtendspits. Op zondag concentreert het leven in Buenos Aires zich in de parken en rond de Plaza Dorrego in San Telmo. De antiekmarkt met zijn kraampjes waar het verleden van de stad te koop is, trekt er ontiegelijk veel volk.

Daarnaast steken de porteños, de inwoners van de Argentijnse hoofdstad, in het weekend graag even de rivier over naar Colonia del Sacramento in Uruguay. Een andere favoriete weekenduitstap is Tigre, een voorstad stroomopwaarts, bij de samenvloeiing van de Rio Lujan en de Rio Tigre. Daar vertrekken rondvaartboten, maar ook echte busboten, die de 2000 km waterwegen tussen de honderden eilanden en eilandjes in de delta bevaren.

Mytisch land

Steeds meer reizigers van over de hele wereld trekken naar Patagonië, aangelokt door de mythologie van een avontuurlijk land. Het is een land van extremen: barre droogte, felle hitte, de kilste kou, onvoorstelbaar eenzame afstanden, onmeetbaar en onberekenbaar licht. De Rio Colorado vormt de grens, alles daaronder is wildernis in de ogen van de inwoners van Buenos Aires. De streek wordt dan ook wel eens “Argentijns Siberië” genoemd.

In de regio leven heel wat bijzondere dieren. Zo kan je in het natuurreservaat van Peninsula Valdez grote kolonies Magelhaen-pinguïns of ook guanaco’s, een soort lama, spotten. Voor de observatie van zeeleeuwen en zeeolifanten is Caleta Valdez, een haast rimpelloze turkooisblauwe inham tussen de roestbruine kliffen, dan weer een ideale uitvalsbasis. De rotsen zitten hier vol fossielen, maar het is verboden wat dan ook als souvenir mee te nemen. Voor een andere unieke voorstelling van moeder natuur, de walvissen in hun natuurlijke biotoop, kan je inschepen op een bootje in Puerto Piramides.

Einde van de wereld

Al heeft heel de streek de naam, het échte einde van de wereld is Ushuaia. Aanvankelijk werd die plek alleen bevolkt door echte avonturiers en door zware misdadigers en politieke gevangenen die men veilig wou opbergen. Nu is het nog steeds rommelige Ushuaia de voornaamste vertrekhaven voor het groeiend cruisetoerisme naar het Antarctisch gebied en een exotisch congresoord met enkele luxueuze hotels. De voornaamste reden om ernaartoe te gaan is eigenlijk het stempel dat je in het Museo del Fin del Mundo in je paspoort kan laten slaan.

Een andere toeristische topper zijn de gletsjers en ijsbergen. De beroemdste van alle gletsjers is de Perito Moreno. Hij is slechts één van de dertien gletsjers in het park rond Lago Argentino. Het ondoorzichtige smeltwater van deze eeuwenoude ijsstromen noemt men gletsjermelk.

Deze gletsjermelk vindt haar weg tientallen kilometer naar beneden tot in het Lago Argentino. Op de zijarmen van het meer drijven resten van ijsbergen, het lijken zeilbootjes. De ijsbergen en gletsjers kraken aan alle kanten, waardoor soms kleine en soms grote brokken ijs met veel gedruis in het water storten. Die soms spectaculaire breuken trekken heel wat kijklustigen.

Wolken bonte vlinders

Het subtropische noorden kan bijna geen groter contrast vormen met het koude zuiden. Daar liggen de Iguazú-watervallen, een ander hoogtepunt in het enorme land. De huizenhoge watergordijnen worden doorboord door zwaluwachtige vogels die erachter hun nest maken tegen de rotswand en overvlogen door kleurrijke toekans en wolken bonte vlinders.

Vaak worden de watervallen overspannen door regenbogen in alle richtingen. Daarom moet je een natuurwonder als de Iguazú-watervallen horen, voelen, zien, proeven en ruiken. Je zintuigen kunnen je hier meer vertellen dan je verstand.

Bron: Weekend Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content