Op een rijtje: de voor- en nadelen van de pil

© iStock

Op 18 augustus 1960 werd een eerste versie van de pil geïntroduceerd in Amerika. 55 jaar later ligt het welkom onthaalde anticonceptiemiddel behoorlijk onder vuur, maar welke beschuldigingen aan het adres van de pil zijn eigenlijk waar? Weekend.be lijst de voor- en nadelen nog eens voor je op.

+ Je wordt niet zwanger

Surprise, surprise: als je ze correct inneemt (en als jij niet die 0,01 % bent die pech heeft), verhindert de pil zwangerschappen. De aanwezige hormonen oestrogeen en progestageen werken op twee vlakken: ze gaan de eisprong tegen en maken het baarmoederslijmvlies dikker, zodat spermacellen de eicel moeilijker kunnen bereiken.

Begin je toch te denken aan een nageslacht? Dan stop je simpelweg met de pil en na een tijdje (dat varieert van vrouw tot vrouw) zal je opnieuw zwanger kunnen raken.

+ Effect op menstruatie

De pil heeft een grote invloed op je menstruatie. Die wordt sowieso regelmatiger, minder pijnlijk en je zal minder bloed verliezen, maar je kan zelfs ook menstruatieweken overslaan door de pil gewoon door te nemen. Gemakkelijk als je op vakantie vertrekt bijvoorbeeld.

+ Geen spelbreker

Wie de pil neemt, moet niet in the heat of the moment nog denken aan anticonceptie. Je bespaart jezelf dus een zoektocht in de badkamer op een moment dat je eigenlijk heel graag iets anders wilt doen.

+ Minder acne

Sommige pillen hebben een positieve invloed op acne. De huidaandoening wordt soms veroorzaakt doordat je hormonaal uit evenwicht bent, dus kan een hormonaal middel een positief effect hebben.

+ Reduceert kankers (maar niet alle)

Een grootschalig Engels onderzoek door dr. Philip Hannaford leverde een lijstje op van kankers waar vrouwen die de pil namen minder aan stierven dan vrouwen die het anticonceptiemiddel niet slikten. Staan in dat lijstje: dikkedarm-, endeldarm-, baarmoeder- en eierstokkanker. Het aantal gevallen van borstkanker bleef onveranderd.

Derde en vierde generatiepillen herken je aan hun mooie verpakkingen.
Derde en vierde generatiepillen herken je aan hun mooie verpakkingen.© iStock

– Elke dag slikken

Vanaf één overgeslagen pil heb je kans op een zwangerschap, zeker wanneer je die pil vergeet bij het begin van de strip. Dan wordt de pilvrije periode namelijk zo groot dat er zich een eicel kan ontwikkelen zodat er toch een eisprong komt.

Zelfs al ben je de meest strikte persoon ter wereld en vergeet je hem nooit te slikken, is het nog niet de meest veilige anticonceptietactiek, want ook wanneer je ziek bent en moet braken of diarree hebt, is de pil niet betrouwbaar.

– Geen bescherming tegen soa’s

Alleen het condoom beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

– Bijwerkingen

Gespannen borsten, misselijkheid, hoofdpijn, tussenbloedingen, een verminderd libido en stemmingswisselingen door de pil zijn bijna geen enkele vrouw vreemd. Doorgaans verdwijnen deze bijwerkingen wel na enkele maanden, maar soms moet je op zoek naar een pil met een andere samenstelling.

– Mindere betrouwbaarheid in combinatie met medicijnen

Sommige soorten antibiotica verminderen de werking van de pil. De reden daarvoor is dat antibiotica de werking van de lever versnellen, waardoor de hormonen in de pil sneller worden verwerkt en dus minder in het bloed opgenomen worden. Wetenschappers geven wel aan dat er hiervoor meer onderzoek nodig is en raden gewoon aan het zekere voor het onzekere te nemen en een tweede voorbehoedsmiddel te gebruiken wanneer je antibiotica moet slikken.

– Meer kans op hart- en vaatziekten

Voornamelijk rokende vrouwen boven de 35 jaar hebben meer kans op hart- en vaatziekten als ze de pil nemen.

– Kanker

Wetenschappers constateerden een lichte toename van het risico op baarmoederhalskanker. Toch zijn ze het erover eens dat áls de pil al het risico op kanker verhoogt, die toename erg klein is.

– Tromboses

Derde en vierde generatiepillen – die je kan herkennen aan hun doorgaans moderne vrouwennaam en fancy verpakkingen – brengen een licht verhoogd risico op tromboses met zich mee. Wie daarbij rookt, verhoogt dat risico nog eens. Toch wordt er zowel nationaal als internationaal aangeraden deze pillen te blijven nemen, want het toegenomen risico is miniem.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content