Gort, pompoen en paddenstoelen met een dressing van kruiden en crème fraîche

Een aardse, smakelijke en voedzame salade vol prachtige texturen en vroege herfstsmaken: gort, pompoen en paddenstoelen.

Voor 4-6 personen
  • 250 g parelgort
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • sap en geraspte schil van 1 onbespoten citroen
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 grote flespompoen
  • 1 bosje salie, blaadjes van de steeltjes gehaald
  • 6 tot 8 rozemarijntakjes
  • 1 kleine knoflookbol, teentjes losgehaald, ongepeld
  • 4 of 5 grote portobello’s of vergelijkbare paddenstoelen (ongeveer 300 tot 400 g)
  • 2 tl suiker
  • 2 tl Engelse mosterd of dijonmosterd
  • 1 el ciderazijn
  • 2 tot 3 el crème fraîche
  • 1 bosje dille, fijngehakt, plus extra ter garnering
  • 1 bosje bladpeterselie, blaadjes van de steeltjes gehaald

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Doe de parelgort in een middelgrote pan, dek af met water en zet de pan op middelhoog vuur. Laat 25 tot 30 minuten zachtjes doorkoken tot de gort zacht is met een iets nootachtige bite. Laat uitlekken en besprenkel meteen met de helft van de olijfolie, de citroenrasp en het citroensap en een beetje zout. Laat de parelgort afkoelen.
  2. Leg de pompoen op een plank en snijd hem in de lengte door. Schep de zaadjes eruit en snijd elke helft in 5 of 6 partjes. Leg ze met de salieblaadjes, rozemarijntakjes en knoflookteentjes in een grote braadslee. Sprenkel de rest van de olijfolie erover en bestrooi met zout en peper. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en zet hem 30 tot 40 minuten in de oven tot de pompoen zacht is. Snijd intussen de paddenstoelen in plakjes van 3 tot 4 cm.
  3. Haal de braadslee uit de oven, verwijder de folie en voeg de paddenstoelen toe. Meng alles voorzichtig door elkaar zonder dat de pompoen breekt en zet de braadslee, zonder folie, nog 20 minuten in de oven tot de paddenstoelen gaar zijn en de pompoen wat bruin is geworden. Haal de groenten uit de oven en laat afkoelen.
  4. De dressing: meng de suiker met de mosterd en azijn in een kleine kom. Roer de crème fraîche en de fijngehakte dille erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  5. Meng de pompoen, paddenstoelen, kruiden, knoflook en al het braadvocht uit de braadslee met de gort. Strooi de peterselieblaadjes erover, schep de dressing erbij, meng alles weer door elkaar en bestrooi tot slot met wat dille. Serveer meteen.

Parelgort is bijzonder aangezien het nooit echt overgaar kan worden zoals rijst. Het behoudt zijn smakelijke bite, die perfect samengaat met de boterachtige, zoete geroosterde pompoen en de malse paddenstoelen. De dressing is gemaakt met veel dille, een kruid dat goed samengaat met champignons en graan.

Uit: Gather, Gill Meller (uitg. Good cook)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content