Eekhoorntjesbrood met aardpeer en bieslook

7175015

Dit is een van de lekkerste gerechten allertijden volgens schrijver van het boek ‘Gather’ Gill Meller. ‘Ik geniet van de landelijke eenvoud, het voelt en smaakt alsof je de ziel hebt gestolen van een herfstachtig bos. Dat gevoel (dat wellicht wordt versterkt naargelang het aantal glazen cider dat je gedronken hebt) is het resultaat van goede ingrediënten en een eenvoudige manier van koken. Als je tijdens de herfstmaanden geen eekhoorntjesbrood of porcini bij de groenteboer kunt vinden, kun je ze natuurlijk online bestellen bij verschillende gespecialiseerde websites. Je kunt echter ook prima stevige kastanjechampignons gebruiken.’

Dit is een van de lekkerste gerechten allertijden volgens schrijver van het boek ‘Gather’ Gill Meller. ‘Ik geniet van de landelijke eenvoud, het voelt en smaakt alsof je de ziel hebt gestolen van een herfstachtig bos. Dat gevoel (dat wellicht wordt versterkt naargelang het aantal glazen cider dat je gedronken hebt) is het resultaat van goede ingrediënten en een eenvoudige manier van koken. Als je tijdens de herfstmaanden geen eekhoorntjesbrood of porcini bij de groenteboer kunt vinden, kun je ze natuurlijk online bestellen bij verschillende gespecialiseerde websites. Je kunt echter ook prima stevige kastanjechampignons gebruiken.’

Ingrediënten

voor 2 personen

  • 350 g (ongeveer 6 tot 8) aardperen, geschild, bewaar de schil
  • 2 knoflookteentjes, in de schil gekneusd
  • 4 tijmtakjes
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 klontje boter
  • zonnebloemolie, om in te frituren
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 grote eekhoorntjesbroden, in plakjes van 1 cm
  • 1 bosje bieslook, fijngehakt

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Snijd de geschilde aardperen in blokjes van 3 cm. Leg de blokjes met de knoflookteentjes en de tijmtakjes in een braadslee, voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Bestrooi met zout en peper en zet ongeveer 1 uur in de oven, roer een paar keer door, tot de aardpeerblokjes gaar en gekaramelliseerd zijn.

Knijp de zachte knoflook uit de schil en pureer met de gebakken aardpeer, de boter en wat water in een blender tot een gladde puree. Proef of de puree op smaak is en houd warm.

Spoel de achtergehouden aardpeerschillen af, giet af en dep droog (ze moeten volledig droog zijn voor het bakken). Verhit 2 tot 3 cm zonnebloemolie in een pan op middelhoogvuur tot 170 °C (de olie is heet als je een stukje brood frituurt en dat meteen krokant wordt). Frituur de aardpeerschillen in porties ongeveer 1 tot anderhalve minuut tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat ze niet te donker worden, anders worden de schillen bitter. Laat de schillen op keukenpapier uitlekken, bestrooi met zout en houd apart.

Verhit de rest van de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bestrooi de plakjes eekhoorntjesbrood met zout en peper en doe ze in de pan. Bak ze 2 tot 3 minuten aan weerskanten tot ze bruinen. Haal de pan van het vuur en roer de helft van de fijngehakte bieslook erdoor.

Verdeel de aardpeerpuree over twee borden. Leg de gebakken paddenstoelen eromheen, bestrooi met krokante aardpeerschillen en de rest van de bieslook. Serveer meteen.

Uit: Gather, Gill Meller (Good cook, 29,95 €)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content