Hoe vaak moet je je hoofdkussen vervangen?

17/02/15 om 12:14 - Bijgewerkt om 12:14

Iedereen weet dat je lakens regelmatig ververst moeten worden, dat een goede matras letterlijk en figuurlijk de steunpilaar van een goede nachtrust is en dat een buikslaper een ander kussen nodig heeft dan iemand die op zijn of haar zij ligt. Maar hoe vaak moet je dat kussen nu precies vervangen?

Hoe vaak moet je je hoofdkussen vervangen?

© iStock

Het is een vraag waar niet veel mensen van wakker liggen, zegt slaapspecialist Rafael Pelayo aan Greatist. "Ik werk al 22 jaar bij het Stanford Center for Sleep Sciences and Medicine, maar niemand heeft me ooit al een vraag gesteld over hoofdkussens."

Nochtans is er een gemakkelijk trucje om te weten of je kussen nog wel voldoende ondersteuning biedt. Sleep Ambassador Nancy Rothstein introduceert de schoentest: vouw je kussen in twee, plaats een schoen bovenop het pakketje en als je kussen niet terugveert in zijn oorspronkelijke positie dan is het hoog tijd om jezelf naar een slaapwinkel te reppen, aldus Rothstein.

Toch is deze test bijlange na niet voldoende. We spenderen ongeveer een derde van onze dag met ons hoofd op ons kussen, en zelfs wanneer het geen zichtbare verontreiniging (zoals gele zweetvlekken) vertoont bevat het vaak andere onfrisse zaken zoals huidschilfers en huisstofmijt. Zelfs wanneer je kussen dus nog terug in vorm spring na de schoentest is het wijs om je kussen regelmatig te vervangen.

"Wanneer je een gewoon, goedkoop polyester kussen hebt zou je het toch iedere zes maanden moeten vervangen", schrijft Michael Breus in zijn boek 'Good Night'. "Mensen met duurdere kussens met meer structuur, zoals een memory foam kussen, zijn dan weer 18 tot 36 maanden zoet met hun exemplaar." Breus raadt evenzeer aan om twee soorten kussens op je bed te bewaren: een stevig en een zacht. "In het begin van de week zijn we relaxter en hebben we minder nood aan steun, maar wanneer de stress toeneemt, zo ook de functie van ons hoofdkussen. Op donderdag en vrijdag heb je echt wel nood aan een steviger exemplaar."

(KS)

Lees meer over:

Onze partners