Deze doden vielen in 2019 te betreuren

Christophe Lambrecht, Karl Lagerfeld en Marieke Vervoort © Belga/Getty

Ook dit jaar hebben we helaas afscheid moeten nemen van een aantal prominenten in binnen- en buitenland.

Florence Knoll

Clean, functioneel en open, de Amerikaanse Florence Knoll had een stevige hand in hoe ons kantoor er vandaag uitziet. Ze leerde het vak van Mies van der Rohe, Gropius, Aalto en Saarinen. Ze trouwde met Hans Knoll, samen bouwden ze Knoll Associates uit tot een succesverhaal. Ze sprak collega’s als Eero Saarinen en Hans Bertoia aan en kocht de rechten op klassiekers als de Barcelona-stoel van Mies van der Rohe. Haar ontwerpen zien er vandaag nog altijd modern uit. Ze is 101 als ze sterft op 25 januari.

Deze doden vielen in 2019 te betreuren
© GF / KNOLL

Alessandro Mendini

Op 18 februari overlijdt de Italiaanse designer en architect Alessandro Mendini. Zijn kurkentrekker Anna G uit 1994 voor Alessi groeide uit tot een icoon van het hedendaagse design.

Deze doden vielen in 2019 te betreuren
© GF

Karl Lagerfeld

Ontwerper Karl Otto Lagerfeld sterft op 19 februari in Parijs aan de gevolgen van kanker. Hij werd 85 en laat zijn geliefde kat Choupette achter. Lagerfeld was sinds 1983 hoofdontwerper van Chanel en sinds 1968 van Fendi. Hij wilde zelf geen begrafenis – “Ik sterf nog liever” – en wordt daarom in intieme kring gecremeerd. In juni organiseerden Chanel, Fendi en Karl Lagerfeld, het merk dat hij zelf oprichtte en later verkocht, een afscheidsconcert in het Grand Palais als eerbetoon aan wijlen ‘Kaiser Karl’.

Deze doden vielen in 2019 te betreuren
© BENOIT PEVERELLI

Luke Perry

Luke Perry, die in de populaire tienersoapBeverly Hills 90210 in de huid kroop van de rebelse Dylan, overlijdt op 4 maart ten gevolge van een herseninfarct. De 52-jarige acteur deed heel wat bakvissen uit de jaren 90 hunkeren naar eenbad boy als lief.

Deze doden vielen in 2019 te betreuren
© GETTY

Ieoh Ming Pei

Dertig jaar geleden, op 29 maart 1989, werd Parijs een trekpleister rijker met de officiële inhuldiging van de piramide van het Louvre. Het glazen bouwwerk is ontworpen door de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei, die in 1983 de Pritzkerprijs in ontvangst mocht nemen. Hij is net 102 als hij op 16 mei van dit jaar overlijdt.

Deze doden vielen in 2019 te betreuren
© GETTY

Christophe Lambrecht

‘Het is zo jammer dat hij niet weet hoe geliefd hij was. Hij was veel te bescheiden, veel te goed. In alle opzichten een ongelooflijk schone mens’

Jeugdvriend Tom Van Dyck over Studio Brussel-presentator Christophe Lambrecht, die op 48-jarige leeftijd plots overlijdt aan hartfalen. Studio Brussel eert ‘Lambi Bambi’ door de hele dag zijn favoriete muziek te spelen.

Deze doden vielen in 2019 te betreuren

Peter Lindberg

De ‘peetvader van de supermodellen’ Peter Lindbergh overlijdt op 3 september, de modewereld verliest een van zijn meest invloedrijke fotografen.

Deze doden vielen in 2019 te betreuren
© GETTY IMAGES

Marieke Vervoort

Rolstoelatlete Marieke – Wielemie – Vervoort laat op 22 oktober euthanasie uitvoeren na een jarenlange pijnlijke strijd tegen een slepende spierziekte.

‘Ze heeft het heel bewust beleefd, met alle vreugde en tranen die daarbij horen. Dat klinkt zo makkelijk, euthanasie, maar je stapt wel degelijk uit het leven’, zegt televisiemaker Eric Goens.

Deze doden vielen in 2019 te betreuren

Ingo Maurer

21 oktober. In München overlijdt Ingo Maurer (87), wereldberoemd lichtontwerper. Design was overroepen, vond Maurer, hij wilde gewoon mooie, blije lampen maken. Zijn ontwerpen zijn poëtisch, speels en geliefd om hun eenvoud. In tal van zijn creaties speelt het traditionele lichtpeertje de hoofdrol. Een van zijn bekendste en best verkochte ontwerpen is het peertje met vleugels: de Lucinello.

Deze doden vielen in 2019 te betreuren
© Getty

Juliaan lampens

Juliaan Lampens, een van de belangrijkste naoorlogse architecten van ons land, overlijdt in Gent. Hij werd internationaal geprezen om zijn radicale betonarchitectuur, waarvan de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Kerselare en Villa Van Wassenhove de bekendste voorbeelden zijn.

Deze doden vielen in 2019 te betreuren
© DIETER LAMPENS

Emanuel Ungaro

Emanuel Ungaro was de intellectuele éminence grise van de modewereld en tegelijkertijd vader van de romantiek. In zijn laatste interview met Knack Weekend in 2002 sprak hij over de toekomst van de couture, de onzin van trends en de kracht van dromen. Twee jaar later zou hij de mode verlaten. Hij werd 86.

Emanuel Ungaro groet het publiek na zijn Autumn-Winter show in 2002-2003
Emanuel Ungaro groet het publiek na zijn Autumn-Winter show in 2002-2003© Reuters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content