Waarom eten food-lovers bio?

© Diego Franssens

Voor hun gezondheid, omwille van allergieën, uit nostalgie… Er zijn verschillende redenen om voor biologische voeding te kiezen. Ontdek de redenen van food-lovers hieronder.

Waarom BIO?

Olivier, Meubelontwerper

“Als kind kreeg ik geen fiets, maar een stier om vet te mesten. Dan leer je het wel”

“Mijn ouders gingen naar de bio- & dieetwinkel, wij gebruikten homeopathie, dronken groentesappen, teelden veel zelf, … We waren bijna zelfvoorzienend en wilden optimale controle over wat we aten. Ik kreeg op mijn twaalfde geen fiets maar een witte stier om vet te mesten. Waar ik dus een kleine twee jaar later afscheid van moest nemen. Die directe relatie met eten heb ik dus van mijn ouders meegekregen.”


Kristel, Culinair experte Bio-Planet

“Wat ik als kind at is mijn referentie, die kwaliteit vind ik nu terug”

“Ik ben eigenlijk heel biologischopgevoed, al werd dat toen nog niet zo genoemd. We gingen niet vaak naar de supermarkt: we maakten veel zelf: yoghurt, choco, … Mijn moeder bakt nog steeds haar brood zelf. We hadden een grote moestuin. Mijn ouders kochten samen met mijn tante een varken en lieten het slachten. Ik herinner mij dat er op die momenten een weckpot met darmen in de koelkast stond, om worsten van te maken. Dat was voor mij als kind normaal. Dat is mijn referentie en die kwaliteit vind ik terug bij Bio-Planet.”


Alexia, Talent Manager

“Ik wil niet dat er iets in mijn voedsel zit dat ik niet wil”

“Ik heb een dochter die geen lactose mag, ik ben gevoelig voor zuivel en mijn man reageert zeer fel op gluten. Dat ontdekten we allemaal de jongste vijf jaar. Het was een zoektocht om onze voeding aan te passen. Ik lees sindsdien erg veel etiketten in de supermarkt. Ik moet checken wat glutenvrij is en lactosevrij. In biologische supermarkten zoals Bio-Planet staan die zaken altijd goed aangeduid, wat winkelen voor mij makkelijker maakt. Etiketten lezen helpt mij om bewust te kopen: ik wil niet dat er iets in mijn voedsel zit dat ik niet wil. Bovendien hou ik van veel keuze. Vooral in de groenten. Een warmoes zal je gemakkelijker in een bio-supermarkt vinden dan in een gewone winkel. De oplage is kleiner, maar de diversiteit groter.”


Arlette, mamine

“Bio werd me aangeraden door de dokter, en ik word hier inderdaad goed verzorgd”

Enya, voedingsconsulente

“Ik wil producten die zo weinig mogelijk bewerkt zijn”

Arlette: “Ik ben pas onlangs biologisch gaan eten. Het werd mij aangeraden door de dokter en ik probeer mij er zoveel mogelijk aan te houden. Ik kom graag in Bio-Planet, ik word hier goed verzorgd en bediend. Ze krijgen echt een pluim van mij.”

Enya: “Ik heb mijn eten graag zo puur mogelijk, producten die zo min mogelijk werden bewerkt.”


Hannes, slager

“Dieren moeten goed leven om kwalitatief vlees te kunnen bieden”

“Voor mij is vlees echt goed als het goed behandeld geweest is van het begin tot het einde. En als het daarna met passie, liefde en respect is klaargemaakt. Dieren moeten goed leven om kwalitatief vlees te kunnen bieden. Thuis kweekten wij konijnen, kalkoenen en schapen. Als kind vond ik het al fantastisch om mee te helpen bij het slachten en verwerken. Eigenlijk was wat wij toen deden zo bio als maar kon zijn.”


Bernard, Systeem officer

“Vegetarisch worden heeft me ook biologisch doen koken”

“Waarom ik vegetarisch eet? Als ik die vraag krijg, draai ik ze om: waarom zou ik in godsnaam vlees eten? Sinds meer dan dertig jaar is het voor mij een evidentie om volgens een vegetarisch regime te leven. Vegetarisch worden heeft me gezond leren koken. Bio is een logisch gevolg.”


Margot, Administratief bediende

“Als ik eens naar de winkel ga, is het bij Bio-Planet, om de vele veganistische producten”

“Mijn moeder doet meestal de boodschappen thuis, maar als ik zelf eens naar de winkel ga, is het naar Bio-Planet. Die ligt op mijn weg, als ik naar mijn paard ga. Het is absoluut mijn favoriete winkel. Het aanbod aan veganistische producten is hier groot.”


Beniewd naar de personen achter deze verhalen en wat écht goed voor hen betekent? Of wil je liever weten wat hun favoriete ingrediënt is?

Wil je graag meer weten over biologische voeding? Lees dan alle artikels uit dit dossier.