Serif, televisie of designmeubel?

De broers Ronan en Erwan Bouroullec, vermaarde product designers, hebben een nieuwe televisie voor Samsung ontworpen. Met de Serif zoals het karaktervolle toestel heet, breken ze met de trend van extreem lichte en slanke televisies. Hun ongebruikelijke ontwerp leverde de Serif tv de Wallpaper Design Award op en hij werd meteen na zijn lancering ‘de mooiste tv ooit’ gedoopt. Een gesprek met het Franse designduo.

Jullie zijn graag gezien gastdesigners voor toonaangevende merken als Vitra, Alessi en Capellini. Dit is jullie eerste technologieproject. Betekent dat een andere aanpak?

“We hebben complete vrijheid gevraagd en gekregen. We hebben een ruime expertise in woninginrichting en hebben de televisie ontworpen als een meubelstuk. Dat was belangrijk voor ons, want we wilden het verschil maken met een karaktervol ontwerp, weg van de grote, ultradunne schermen die je nu overal ziet. We wilden een andere taal spreken: de taal van design. Televisie en interieur met mekaar verzoenen was ook het opzet van onze samenwerking met Samsung.”

Hoe hebben jullie de samenwerking ervaren?

“Je op nieuw terrein wagen, levert veel ideeën op. Enerzijds ben je nog naiëf en maak je haast kinderachtige fouten. Anderzijds werkt die onschuldige blik ook verruimend: je overschrijdt makkelijker grenzen.”

Serif, televisie of designmeubel?

Hoe pakten jullie het ontwerp aan?

“We hebben van alles uitgeprobeerd. Van zodra we het scherm ontvingen, hebben we geëxperimenteerd met kunststof, hout, gips en zo al doende een frame ontworpen. De basis is breed zodat je de tv ook zonder poten op gelijk welke plaats kan zetten. Ook bovenaan loopt het ontwerp breed uit zodat je er objecten als boeken, beeldjes of andere voorwerpen bovenop kan plaatsen. Zo kwamen we aan de vorm, een hoofdletter I, als je de televisie van de zijkant bekijkt. Daaraan ontleent de tv trouwens zijn naam. Het lijkt op een “I” in het lettertype Serif dat bekendstaat om zijn subtiel decoratieve lijn.”

Ook de achterkant van de tv is bijzonder. Wat is het idee daarachter?

“Inderdaad, je ziet en voelt een stoffen pand dat op het toestel is bevestigd met magneten. Het verbergt de diverse poorten en draden zodat de televisie niet tegen een wand hoeft te staan. Bedoeling is dat je de tv overal plaatst waar je maar wilt. Ook al staat hij in het midden van een ruimte, integreert hij mooi in het interieur. Toch zijn de poorten steeds makkelijk toegankelijk.”

Serif, televisie of designmeubel?

Jullie namen niet alleen het design van de buitenkant voor jullie rekening maar ook de software en afstandsbediening. Leg eens uit?

“De curtain mode is een variant op de stand-bymodus van televisies. De interface werkt precies als een gordijn dat over het beeld neergelaten wordt en zo een filter legt over het beeld. Zet de televisie in sluimerstand en je kan gebruikmaken van de klok, Bluetooth-luidsprekers, apps en fotogalerie.”

Wil je meer weten? Ontdek inspirerende verhalen over technologie en innovatie op www.samsung.com/be/discover/